marți, mai 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleBanii care curg din pictură

Banii care curg din pictură

Pictura contemporană românească este un uimitor izvor din care curg milioanele de dolari. Faptul că marii pictori ai lumii sunt căutați de cei mai bogați colecționari ai planetei este dovedit aproape zilnic prin vânzările caselor de licitații.

Christie’s se află pe primele locuri în topul mondial cu pânze vândute sub semnături precum Claude Monet, Willem De Kooning şi Peter Paul Rubens, urmată de Casa Sotheby’s, cu tablouri de Pablo Picasso, Amedeo Modigliani şi Edvard Munch. Și clasicii pictori români ca Andreescu, Grigorescu, Luchian, Pallady, Petrașcu, Aman, Tonitza sunt nume care vând orice lucrare pe sume importante.

Uimitor este că și artiștii contemporani de la noi reușesc lovituri financiare incredibile pe piața picturilor vândute pe planetă.

Prima poziție este ocupată de numitul Adrian Ghenie. Chiar și în aceste luni dominate de pandemie, când asemenea vânzări scad dramatic, tablouri ale pictorului Adrian Ghenie au fost vândute, de Christie’s și Sotheby’s, pentru milioane de euro, confirmând încrederea investitorilor în valoarea artistică, dar și de piață a românului. Tabloul Nickelodeon a trecut de 9 milioane de dolari.

Iată ce declară protagonistul acestor rânduri:
,,Lucrez la fiecare tablou cu o inclinatie aproape clasică in trei pasi: compozie, reprezentare alegorică și aplicarea luminii. Pe de altă parte, nu mă abțin sa recurg la tot felul de idiomuri, cum ar fi principiul suprarealist de asociere sau experimentele abstracte care acoperă textura și suprafața.”

Poate vă întrebați pentru ce scriu despre pictură. Aici sunt mai multe rațiuni. Prima este că am crescut în casa unui artist plastic, plină de tablouri, albume cu comori în diferite combinații cromatice, culori de ulei ori tempera, creioane colorate, pensule, cuțite, unde diverși diluanți răspândeau un miros unic. De aici am căpătat ,,microbul”.

A doua rațiune este drumul parcurs, decenii de-a rândul, prin ateliere, galerii, muzee, expoziții personale și de grup, ori depozite de artă. Aici am întâlnit o diversitate de caractere, iar cu cele mai valoroase am încercat să leg prietenii durabile. De multe ori am reușit.


Să revenim însă la cel mai bine cotat pictor român. Adrian Ghenie este născut la 13 august 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca în 2001, s-a stabilit la Berlin în 2013 şi îşi desfăşoară activitatea la Cluj, Berlin şi Londra. În anul 2005 a fondat împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și la Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Adrian Ghenie a fost decorat, în februarie 2019, cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler de către preşedintele Klaus Iohannis, în semn de „apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume”.

Lucrarea Lidless Eye, datată 2016-2018, a pictorului român Adrian Ghenie a fost vândută recent la Hong Kong, într-o licitație a casei Sotheby’s, pentru prețul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro. Sigur, aceste sume nu intră în întregime în conturile artistului. Adrian Ghenie chiar se plânge de faptul că tot felul de persoane care reprezintă galerii, ori societăți de promovare și PR pretind și obțin sume foarte mari din totalul obținut pentru vânzarea în sine. Dar, asta e necesar pentru a rezista în sistem.

Dumneavoastră care citiți aceste rânduri, cât sunteți dispus să oferiți pentru un tablou?

Aristotel Bunescu, redactor șef la Agenția de Presă Culturală și Sportivă


Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

Armașu, bancher, director de editură, ecologist

Bun găsit, stimați cititori. Pentru început vă propunem o știre de interes. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), şi Octavian Armașu, guvernatorul Băncii...

Din incredibila Românie: Burger de 1.000 euro

10 cireșar. Prin urmare, caut insistent un subiect de nota 10 pentru Revista Patronatului Român. Îmi iau deci rucsacul în spinare și pornesc pe...

Decizie fără precedent pentru multinaționale

7 cireșar Anul Domnului 2021 este Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie. Întrebarea este însă alta, cum o duc cei care încasează maxim la...

Economia europeană în context pendemic

Economia europeană în context pendemic 23 mai 2021. Mă uit în calendar și văd emoționat că azi e ziua de naștere a marelui maestru internațional...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,774FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img