marți, aprilie 23, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 10 Martie

Calendarul zilei 10 Martie

  • 1291 – românii din Transilvania sunt menționați, pentru prima dată, ca participanți la Dieta specială convocată de regele Ungariei, Andrei al III-lea, la Alba Iulia. Andrei al III-lea Venețianul (1265 – 1301), rege al Ungariei între 1290-1301, a fost ultimul membru pe linie paternă al dinastiei Arpadienilor. Legitimitatea sa a fost contestată încă de la început, noul rege fiind nevoit să poarte o serie de războaie pentru îndepărtarea celorlalți pretendenți la tron. La începutul lui 1291, Andrei al III-lea a vizitat părțile estice ale regatului, unde adunările nobilimii locale din Oradea și Alba Iulia i-au acceptat domnia.
  • 1835 – Teodor Diamant, socialist utopic, pune bazele primului falanster de tip fourierist din România, la Scăieni, Județul Prahova, intitulat „Societatea agronomică și manufacturieră”sau „Colonia soților agronomi”. Societatea a fost desființată de autorități un an mai târziu. Teodor Diamant preconizat lichidarea analfabetismului și a superstițiilor, dezrobirea țiganilor, precum și ideea unirii instrucției copiilor cu munca productivă.
  • 1871 –  Carol I ia hotărârea de a părăsi țara în contextul neânțelegerilor cu liberalii timpului său și al continuării manifestărilor antigermane. Renunță la ideea abdicării cu condiția constituirii unui guvern care să obțină votarea bugetului și să rezolve problema concesionării căilor ferate. Guvernul liberal condus de Ion Ghica demisionează, iar Lascăr Catargiu își ia răspunderea noului guvern. Venirea conservatorilor la putere a condus la sfârșitul instabilității guvernamentale, iar Carol și-a recăpătat încrederea în capacitatea sa de a domni și a renunțat la gândurile de abdicare. Sub președinția lui Lascăr Catargiu, conservatorii au condus neîntrerupt între 1871 și 1876, cea mai lungă perioadă de guvernare de până atunci.
  • 1945 – o flotilă de 334 de bombardiere americane B-29 aruncă aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orașului japonez Tokyo, distrugând mari părți din capitala Japoniei și ucigând 100.000 de civili. Prin devastarea a 50% din suprafața ui Tokyo, atacul este considerat cel mai distrugător bombardament cu arme convenționale din istorie, cu pagube mai mari decât cele provocate de bombardarea orașelor Leipzig, Hiroshima și Nagasaki.
  • Ziua Mondială a Rinichiului – ajunsă în anul 2021 la cea de a 16-a aniversare, promovează accesul egal la educație și servicii medicale privind afecțiunile renale. Boala renală cronică este o afecțiune netransmisibilaă care afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de persoane la nivel global. Unul din 10 adulți suferă de boala renală cronică, iar cifrele sunt în creștere – estimările arată că va deveni a cincea cauză de deces până în 2040. La nivel global, în cazul categoriei de vârstă 65-74 de ani, se estimează că unul din 5 bărbați și una din 4 femei suferă de boala renală cronică.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro