sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaCălătorii identitare. Românii megieşi

Călătorii identitare. Românii megieşi

Lansarea volumului Călătorii identitare. Românii megieşi de Mihai Nicolae
6 martie 2022, ora 12.00, Sala Media, Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Editura Universul Academic, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă aşteaptă duminică, 6 martie 2022, ora 12.00, la Sala Media, unde va avea loc lansarea cărții Călătorii identitare. Românii megieşi de Mihai Nicolae.

Gazda evenimentului va fi dr. Virgil Ştefan Niţulescu, manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Vor prezenta volumul:
Irina Airinei Vasile, coordonatorul ediţiei
Maria Capelos, jurnalist
Robert Stănciugel, istoric
Constantin Corneanu, istoric
Mihai Nicolae, Institutul Fraţii Golescu pentru relaţii cu românii din străinătate

Un eveniment editorial binevenit, volumul Călătorii identitate. Românii megieşi” reprezintă prima sinteză documentară apăruta în ultimii 86 de ani dedicată colectivităţilor naţionale din vecinătatea Romăniei. În anul 1935, diplomatul Mihai Adalbert Blenche – fost prim consul la Teheran – a publicat studiul „Românii de peste hotare”. După aceea a urmat tăcerea, iar statul român a declinat orice preocupare pentru soarta românilor rămaşi în afara frontierelor. Acest studiu monografic prezintă pentru prima dată împreună aceste comunităţi.

Unele aspecte sunt abordate în premieră: descoperirea geografiei românilor de pretutindeni, viaţa religioasă a comunităţilor, exemplificarea prin „mostre de grai” a limbii lor materne, urmărind o abordare contemporană a „naţionalului”.

Sunt incluse analize ale termenilor de referinţă: românii de pretutindeni – conceptul cadru al studiului, entitatea etnică/naţională, conceptul de „etnodiversitate” din perspectiva prezentului, evidenţiindu-se raportul dintre „planetarizare” (globalizare) şi rolul sentimentului patriotic în secolul al XXI-lea.

Pe lângă prezentarea istoriei ţinuturilor, sunt prezentate subiecte ca: populaţie şi localităţi, situaţia limbii române şi a şcolilor în limba maternă, situaţia presei, viaţa asociativă sau cultura tradiţională. Structurarea textului urmăreşte să ilustreze unitatea culturală a fragmentelor risipite în lume. Cartea cuprinde o amplă bibliografie, inclusiv autori şi cărţi din Basarabia, Bucovina, Herţa, Sudul Basarabiei (Bugeac), Banatul de Sud sau Ungaria.

Cartea îşi propune să familiarizeze cititorul cu mai multe aspecte, unele neştiute, altele uitate pur şi simplu: scurta viaţă a eroinei de 15 ani Sumi Marita din Bulgaria, împuşcată de armata otomană în 1877, apelul emoţionant făcut în 1917 de Toma Jalba (Transnistria), Teofana Basarab, prinţesa valahă ajunsă ţarina Bulgariei şi mama unui ţar bulgar, cea care a lăsat o amintire hieratică de icoană, pictura naivă din Uzdin/Voievodina şi multe, multe altele care au modelat specificul „românescului”. Toate acestea contribuie la reconstituirea unei ordini a lumii care ne este proprie.

Marele dar al autorului este acela de a şti să dea viaţă acestor istorii, de a şti să le descopere particularitatea şi să le facă prezentă fiinţa. Cartea este scrisă cu gravitate şi metodă, autorul fiind un cărturar multilateral care reprezintă un punct de vedere clar în esenţa lui, iar civilizaţiile pe care le însufleţeşte aici devin, în cele din urmă statui ale românităţii milenare. Mihai Nicolae propune o lectură captivantă al cărei spirit este definit de o splendidă empatie.

Dr. Irina Airinei, coordonatoarea ediţiei


Conferința Internaţională Tourism and Rural Space in National and International Context...

Conferențiar univ. dr. Cristina-Emanuela DASCĂLU, PhD, poetă, prozatoare, critic literar, artist plastic, realizator de emisiuni radio și TV, cadru didactic titular al Facultății de...

Aprobare Ordonanţă de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative...

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobată, în ședința de Guvern de astăzi, Ordonanța de Urgență cu privire la organizarea și...

🎥 Emisiunea „Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine” / Palatul...

🎥 Emisiunea "Arhitectura de ieri, de astăzi, de mâine" 📌 Palatul Suter Cuvinte cheie: https://www.youtube.com/watch?v=DxQKoGbiwvQ ”Povestea clădirii se duce în urmă cu mai bine de o sută de...

🎥 Capitalul Românesc 28 mai 2023

🎥 Capitalul Românesc 28 mai 2023 🎬 Producator: Revista Patronatului Român Cuvinte cheie: Bursa de Valori București, Studiu ING, Euroobligațiuni. https://www.youtube.com/watch?v=JP_p3PGNSUM 📌 Știri, Revista Presei / Retrospectiva săptămânii...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,775FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img