vineri, martie 1, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaAvertizări meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU și COD ROȘU

Avertizări meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU și COD ROȘU

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS a convocat, în această dimineață, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP. Ședința extraordinară a CMSU a fost convocată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN și COD PORTOCALIU și COD ROȘU transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) dar și a prognozelor hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, potrivit meteorologilor ANM, AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD ROȘU valabilă pentru intervalul 30 iulie, ora 15:00 – 30 iulie, ora 20:00, vizează intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. În aceste zone, vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse  torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD PORTOCALIU (30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00) vizează vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și zonele de munte, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40…60 l/mp.

AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD GALBEN (30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 22:00) vizează perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

De asemenea, specialiștii INHGA a emis o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 30 iulie, ora 14:00 – 31 iulie, ora 16:00, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna.

În urma avertizărilor meteorologice și hidrologice emise de ANM și INHGA, Administrația Națională Apele Române a dispus intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formațiilor de intervenție și pregătirea materialelor și echipamentelor din stocurile de apărare. Echipele ANAR sunt pregătite să acorde întreg sprijinul, la nevoie, autorităților locale și județene.

Se recomandă autorităților locale și populației să respecte indicațiile IGSU/IJSU și să evite activitățile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice. De asemenea, în special localitățile vizate de codul ROȘU de intensificări de vânt, autoritățile locale și județene trebuie să adopte măsuri active de prevenire și protecție a populației și bunurilor.

În ceea ce privește evoluția temperaturilor din următoarea perioadă, ANM a actualizat AVERTIZAREA METEOROLOGICĂ de COD GALBEN pentru data de 30 iulie. Potrivit specialiștilor, în Oltenia, Muntenia și vestul Dobrogei valul de căldură va persista și îndeosebi după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade. Meteorologii informează că sâmbătă (30 iulie), local, disconfort termic va fi și în sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, iar duminică (31 iulie) valul de căldură și disconfortul termic va fi în restrângere către extremitatea de sud și sud-est a teritoriului.

De asemenea, ca urmare a evoluției situației hidrologice pe Dunăre, a fost atins nivelul corespunzător primei trepte de restricții în secțiunea stației hidrometrice Cernavodă, corespunzător fazei de atenționare, ceea ce implică o monitorizare foarte atentă a evoluției nivelurilor pe Dunăre și în bazinul de aspirație al centralei de la Cernavodă, în perioada urmatoăre. Menționam că, pe baza informațiilor actuale, nu se prognozează atingerea unor valori critice care să impună restricții pentru funcționarea CNE Cernavodă.


Parteneriat strategic între Centrul de Limbi Străine A_BEST, din București, România,...

Centrul de Limbi Străine A_BEST, din București, România, și AC LANGUAGE SCHOOL, din SUA, Texas, anunță un parteneriat inovator, cu scopul de a oferi...

Consiliul Patronatelor ESG din România militează pentru implementarea voluntară a principiilor...

CPESGR invită autoritățile publice, toate organizațiile patronale și alte părți interesate la o consultare amplă privind noul standard de raportare voluntară a implementării...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro