vineri, aprilie 26, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleAsociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a publicat raportul de activitate pentru anul...

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a publicat raportul de activitate pentru anul 2021

Anul 2021 a fost caracterizat de aceștia ca fiind “efervescent”, un an în care numeroase proiecte importante au fost indeplinite de către Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș cu sprijinul Familiei Regale a României, al partenerilor, sponsorilor, donatorilor și voluntarilor.

Unul dintre proiectele menționate mai sus a fost prima statuie în mărime naturală din țara noastră a Regelui Mihai I ce este localizată în Sinaia, orașul natal al suveranului. Statuia Regelui Mihai îl prezintă  pe acesta în uniforma de Mareșal al Armatei Române, iar inaugurearea acesteia a avut loc în ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la nașterea suveranului, în prezența Familiei Regale și a altor personalități.

Statuia a fost realizată de sculptorul Bogdan Ioan din bronz, cu finanțarea primăriei Sinaia, sub coordonarea APRP, iar dezvelirea acesteia a fost realizată de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și primarul orașului Sinaia, dl. Vlad Oprea.

Un alt proiect este reprezentat de amenajarea primei expoziții organizate vreodată la Vila Șipot – Galeria Arhitecților Peleșului. În urma  concursului național de proiecte organizat în luna mai, câstigat de APRP încă de la prima participație, Galeria Arhitecților Peleșului, a fost co-finanțată de    Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția a fost dedicată arhitecților ce au construit și dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I.

Expoziția a cuprins fotografii de arhivă și planuri de acum aproape un secol și jumătate, în plus, expoziția a inclus și o machetă originală realizată de Karel Liman pentru un proiect de amenajare a peluzei principale a Castelului Peleș.

În perioada în care Galeria Arhitecților Peleșului a fost deschisă, a atras peste 5.000 de vizitatori din mai multe țări, dar și de familii, grupuri de liceeni și studenți, grupuri de oficialități – reprezentanți ai guvernului și administrației, specialiști în probleme de patrimoniu, presă – invitate de APRP pentru accelerarea demersurilor de restaurare și de punere în valoare a clădirilor istorice.

Ion Tucă, Vicepreședinte și Director Executiv al APRP, a precizat că odată cu organizarea acestei expoziții a oferit piblicului oportunitatea de a cunoaște evoluția Domeniului Regal, prin contactul direct cu locul unde au fost create planurile care au transpus în realitate viziunea Regelui Carol I sau a Reginei Maria.

Prin intermediul conferinței naționale „Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Sinaia” Asociația a reușit să obțină angajamente publice față de salvarea urgentă a Castelelor Peleș și Pelișor și au definit direcții de dezvoltare a activității acesteia. Atenționarea a facut referire la de stadiul critic de degradare în care se află Castelul Peleș și de nevoia accelerării proiectelor de salvare a monumentului.

Atât Alexandru Muraru, deputat și Reprezentant Special al Guvernului a asigurat APRP că se va bucura de sprijinul guvernului pentru demersuri privind legislația și alocarea de fonduri pentru punerea în aplicare a intervențiilor pe Domeniul Regal. Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, a anunțat că INP a depus la Ministerul Culturii, un prim proiect dedicat reabilitării teraselor din jurul Castelului Peleș.

Mai mult decat atât, a fost depus un efort pentru mentenanța și revitalizarea peisagistică a peluzei Castelului Peleș, aleilor regale și cascadei Regelui Ferdinand cu sprijinul partenerilor universitari și pentru regăsirea artelor și muzicilor din perioada monarhică.

Pentru mentenanța peisagistică 50 de studenți voluntari coordonați de profesorii Universității de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, au îngrijit speciile de plante de pe terasele și peluza Peleșului și inclusiv din zona Cascadei și Alpinariului Regelui Ferdinand. Aceștia au evaluat peisajului istoric din zona castelelor Peleș și Pelișor pentru o mai bună performanță în derularea procesului de restaurare.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și CNCMS au încheiat un parteneriat în 2021, generând două evenimente: concertul susținut de Arias Duo, la deschiderea Galeriei Arhitecților Peleșului și recitalul la pian al Karinei Șabac din cadrul conferinței dedicate patrimoniului regal Peleș.

Arias Duo a interpretat piese ale unor personalităţi din istoria muzicii românești din secolul XIX şi începutul secolului XX , la deschiderea Galeriei Arhitecților Peleșului, iar Karina Șabac a oferit auditoriului o imagine a genurilor muzicale existente pe teritoriul românesc la sosirea Principelui Carol și a Principesei Elisabeta: muzica sacră, folclor (hore, sârbe), muzica militară (marșuri), muzicile de salon (valsuri în special) interpretând câte o piesă reprezentativă din fiecare.

Pentru reabilitarea Vilei Șipot, APRP, a realizat un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” (UAUIM). Au fost implicați 40 de studenți ai Facultăţii de Arhitectură de Interior, secţiile Arhitectură de Interior și Design de Produs.

Un alt proiect important este reprezentat de activități de plantare și împădurire pe Domeniul Regal Peleș dar și o invitație altor comunități să preia ideea celor „100 de arbori la 100 de ani”, pentru a onora memoria Regelui Mihai. Aceste acțiuni de plantare au implicat tineri studenți într-un demers de formare practică, și voluntari din comunitatea locală.

Pe lângă asta, tot în anul 2021 au fost fost finalizate lucrările de restaurare a Căsuței Poartă, clădire care întâmpină vizitatorii, localizată la intrarea pe domeniu, ce a fost complet renovată prin eforturile APRP. În luna decembrie 2021, APRP a organizat concert de colinde și daruri pentru tinerii voluntari.

Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960 Expoziție-eveniment la Muzeul...

Muzeul Național al Țăranului Român și Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960,...

Un eveniment dedicat media, marketing & PR

Consiliul Patronatelor ESG din România și-a propus să creeze cadrul organizatoric pentru facilitarea dezvoltării afacerilor și a sprijinului reciproc între membri. Organizarea de evenimente...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro