vineri, iulie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaAdrian CÂCIU: ”Criza prețurilor la energie poate fi atenuată și prin reforma...

Adrian CÂCIU: ”Criza prețurilor la energie poate fi atenuată și prin reforma Pactului de Stabilitate și Creștere”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu i-a prezentat omologului său ceh, Zbyněk Stanjura, poziția României în privința revizuirii regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere, într-o întâlnire care a avut loc la Bruxelles, în marja reuniunilor Consiliului ECOFIN și Eurogrup în format extins. Cehia va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al acestui an, iar ministrul ceh al Finanțelor a dat asigurări că ajungerea la un compromis pe tema guvernanței economice europene va fi una dintre prioritățile mandatului său. Cei doi miniștri au convenit că revenirea la vechile reguli fiscale europene nu este realistă, fiind nevoie de o nouă abordare care să mențină plafonul maxim de 3% pentru deficitul bugetar. În același timp, eventualele soluții de compromis ar trebui să se aplice unitar, pentru toate statele membre.

”România susține asigurarea flexibilității pentru investiții, inclusiv în ceea ce privește principalele provocări cu care ne confruntăm în materie de securitate și de criză energetică. Din acest punct de vedere, salutăm angajamentul Cehiei de a trata prioritar reforma regulilor fiscale pe perioada Președinției Consiliului UE, cu asigurarea unui echilibru între viteza procesului și calitatea rezultatului negocierilor. Într-un context critic din punct de vedere geopolitic, dar și marcat de provocările creșterilor prețurilor la energie, a inflației sau a perspectivei producerii unor blocaje în lanțurile de aprovizionare, reforma adecvată a regulilor fiscale din Pactul de Stabilitate și Creștere poate duce la revigorarea investițiilor necesare pe piața energiei și în domeniul apărării. Din acest punct de vedere, criza prețurilor la energie poate fi atenuată și cu ajutorul reformei Pactului de Stabilitate și Creștere”, a subliniat, în cadrul discuției, ministrul Adrian Câciu.

Discuțiile dintre cei doi miniștri ai Finanțelor au vizat și evoluțiile pe alte dosare importante precum revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei (ETD) sau pachetul ”Fit for 55”, propus de Comisia Europeană în 2021. În același timp, ministrul Adrian Câciu a asigurat sprijinul României pentru implementarea priorităților Cehiei pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului 2022.

SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro