Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare
O mișcare flexibilă a întreprinderilor mici și mijlocii este componenta vitală pentru o economie sănătoasă a pieței. Numărul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) reprezintă valoarea de peste 99% din numărul total de întreprinderi din țările în care lucrăm. IMM-urile reprezintă o valoare adăugată asupra ocupării forțelor de muncă, contribuind semnificativ.
La BERD, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, fundamentarea condițiilor pentru întreprinderile mici și mijlocii este considerată a fi cheia capitală către o ascensiune economică durabilă și favorabilă incluziunii. De asemenea, IMM-urile dețin un rol important în economia politică și în favoarea construirii, promovării reformelor. Din punct de vedere economic, aceștia dețin un interes esențial în promovarea politicilor ce favorizează contextul de concurență echitabilă. Pe de altă parte, din punct de vedere politic, o branșă înfloritoare a IMM-urilor oferă putere și favorizează creșterea unei clase de mijloc mai puternice, ce mai apoi poate servi drept circumscripție care caută reforme democratice și guvernare economică rezistentă.
O mare provocare pentru întreprinderile mici este accesul la finanțare de care acestea au nevoie pentru a se dezvolta și crește. Problemele privind garanția și alinierea conform standardelor internaționale de contabilitate au un impact defectuos asupra IMM-urilor, formând o disproporționalitate, în timp ce alte instituții financiare dețin o experiență mai mică în conferirea de împrumuturi nișei de afaceri mici, iar adesea acestea le percep ca fiind mai riscante decât dovezile arată că sunt.
În ajutorul acestei probleme, BERD oferă sprijin întreprinderilor mici prin inițiativa strategică ce înregistrează instrumentele oferite de aceasta. BERD declară că oferă împrumuturi și investiții prin intermediul instituțiilor financiare și de asemenea facilități de partajare a riscurilor, finanțând în mod direct întreprinderile mici. Sprijinul are ca scop întinderea pe mai multe planuri de activitate, spre exemplu consilierea întreprinderilor mici privind inovarea și dezvoltarea, colaborând cu factorii de decizie în vederea substituirii unui mediu în care întreprinderile mici să aibă succes.
Factorul de decizie ce pune în vedere o companie ca fiind IMM îl reprezintă combinația de cifre de afaceri, angajații și activele totale. De obicei, un IMM este considerat o companie în condițiile în care acesta deține o cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro (sau un bilanț sub 43 de milioane de euro) și cu un număr de angajați între 10 și 250 (în mod excepțional până la 500 de angajați).
Soluțiile ce răspund cu adevărat nevoilor întreprinderilor mici sunt diverse și cuprind ingineri, avocați și experți în industrie, declară BERD, în pachetul de sericii al acestora.
Ce oferă aceștia
Aproape jumătate din investițiile anuale și proiectele bancare ale BERD în fiecare an sunt direcționate către astfel de întreprinderi. Acest lucru are ca rezultat un impact semnificativ asupra companiilor individuale și asupra mediului de afaceri local în ansamblu. Am ajutat peste 30.000 de întreprinderi mici să acceseze servicii de consultanță – peste 2.000 pe an – în timp ce finanțarea BERD prin băncile partenere a ajuns la alte sute de mii. Aceasta înseamnă că peste 1 miliard de euro este canalizat către peste 300.000 de microîntreprinderi în fiecare an.
De asemenea, majoritatea întreprinderilor mici își vând bunurile și serviciile la nivel local. Așa că BERD lucrează cu partenerii acestora pentru a acorda împrumuturi în monedele locale, reducând expunerea firmelor și a sectorului financiar mai larg la riscul valutar. Programul BERD în monedă locală este activ în prezent în 15 țări.
Un exemplu mai concret o face acțiunea BERD cu privire la împrumutul oferit către UniCredit Leasing Corporation în valoare de 50 de milioane de euro în scopul sprijinirii IMM-urilor din România. Un comunicat recent al instituției bancare, susține că Banca Europeană pentru Reconstrucție ți Dezvoltare (BERD) oferă un împrumut total de 50 de milioane de euro pentru UniCredit Leasing Corporation sub aspectul susținerii clienților ce posedă întreprinderi de tipul micro, mici și mijlocii (IMM) din cadrul României.
„Împrumutul va sprijini aceste companii să îşi păstreze accesul neîntrerupt la finanţare, diversificând în acelaşi timp baza de finanţare a clientului şi ajutându-l să devină mai competitiv şi mai rezilient. Linia de credit va contribui la extinderea finanţării prin leasing către companiile din România, încurajându-le să investească în standarde, tehnologii şi servicii de înaltă performanţă, permiţându-le să devină mai competitive şi mai eficiente din punct de vedere energetic”, menţionează sursa citată.
Utilizarea împrumutului va varia, o parte din acesta va fi folosit pentru obiectivele verzi ale BERD, de aliniere până la data de 1 ianuarie 2023 a tuturor acțiunilor privitoare obiectivului aferent Acordului de la Paris ce cuprinde reducerea schimbărilor climatice la 1,5 grade Celsius și adăugarea unei componente verzi, la cel puțin jumătate din investițiile sale până în anul 2025.
Împrumutul acordat UniCredit Leasing Corporation își are proveniența din Cadrul Intermediar Financiar (FIF) al BERD.
UniCredit Leasing Corporation IFN este cea mai vastă companie din domeniul leasingului ce operează în teritoriul României.
Obiectivul actual principal al BERD este de a se concentra asupra finanțării infrastructurii în România, în special în regiuni, de asemenea acesta are ca scop creșterea productivității sectorului privat și continuarea măririi sectorului financiar, de asemenea a piețelor de capital. Până în acest moment, instituția a realizat finanțarea a 497 de proiecte în România, cu o sumă totală de peste 10 miliarde de euro.