joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleTransportatorii își strigă nemulțumirile în fața Guvernului. Oare acesta îi aude?

Transportatorii își strigă nemulțumirile în fața Guvernului. Oare acesta îi aude?

Miercuri, 29 septembrie, transportatorii români s-au suit în tiruri și au venit în fața Guvernului României. Nu i-a deranjat nici vremea rea și nici faptul că două organizații ale transportatorilor, COTAR și APTE 2002, au renunțat la protest. În ciuda acestui lucru, însă, numeroase alte organizații ale transportatorilor au decis să continue protestul anunțat, pentru care au primit de altfel aprobare de la Primăria Capitalei.

Motivele pentru care aceștia au declanșat mitingului sunt, de altfel, binecunoscute, Revista Patronatului Român semnalându-le și în trecut: reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit impozabil (retroactiv, pe ultimii 5 ani!), carantinarea șoferilor profesioniști, dar și criza de pe piața RCA.

Transportatorii români s-au adunat miercuri, 29 septembrie, în fața Guvernului. Sursa foto: Revista Patronatului Român

Nemulțumirea transportatorilor vine în contextul în care marți, 28 septembrie, a apărut pe surse un nou Proiect de Lege privind amnistia fiscală, care menţine însă riscul reîncadrării diurnei în baza constatărilor Inspecţiei Muncii. Mai mult, spun organizatorii mitingului, aceștia sunt îngrijoraţi de faptul că procesul de aprobare în Parlament al noului proiect de lege privind amnistia fiscală este de lungă durată şi de multe ori unele proiecte de lege au fost retrase.

„Ca transportatori, am ajuns să plătim la o mașină normală, o Dacia Logan, 1100 de lei (poliță RCA – n.r.) odată la 6 luni, ceea ce este aberant, la un camion am ajuns la 300 de milioane, adică aceste lucruri trebuiesc modificate, n-o să rămână niciodată așa ceva, dacă trebuie să ieșim ca în 2016 iar la nivel național să blocăm toată România, cum s-a întâmplat atunci, este la alegerea Guvernului”, a declarat Vișa Mihai, prim-vicepreședinte FORT.

Transportatori români adunați în fața Guvermului, miercuri, 29 septembrie. Sursa foto: Revista Patronatului Român

„Noi ca organizații patronale care ne apărăm membrii, considerăm că acest lucru nu poate continua, deoarece ne duce spre faliment. Nu putem să împărțim banii cu asiguratorul și să vedem iar profituri exorbitante. Au avut un profit de 30% la un lucru pe care suntem obligați să-l facem. Noi nu putem să zicem, nu vrem să facem RCA, suntem obligați prin lege. Au un profit asigurat de către statul român, au garanția acestor consumatori.”, a completat acesta.

Nu în utlimul rând, în contextul în care săptămâna viitoare se conturează debarcarea actualului guvern prin moțiune de cenzură, transportatorii au declarat, în exclusivitate pentru Revista Patronatului Român, faptul că explorează și alte variante de a ajunge la un numitor comun cu guvernul în privința aspectelor care îi nemulțumesc, în sensul acesta având discuții și cu alte partide politice prezente în arcul parlamentar, în special PSD.

Transportatorii români, la miting în fața Guvernului, miercuri, 29 septembrie 2021. Sursa foto: Revista Patronatului Român

Totodată, trebuie spus faptul că România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii, spun protestatarii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

Transportul rutier este un sector economic esențial al României, având o contribuție la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro în ultimii 4 ani. Transportul rutier și serviciile conexe generează circa 5% din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de persoane.

  • Tags / Etichete / rubrici:
  • miting
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Ministrul Finanțelor anunță rezolvarea conflictului cu transportatorii. Augustin Hagiu, FORT: „Este...

Problemele transportatorilor români sunt departe de a se fi terminat. Iar asta în ciuda asigurărilor date de noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, conform...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro