marți, mai 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleTransportatorii își strigă nemulțumirile în fața Guvernului. Oare acesta îi aude?

Transportatorii își strigă nemulțumirile în fața Guvernului. Oare acesta îi aude?

Miercuri, 29 septembrie, transportatorii români s-au suit în tiruri și au venit în fața Guvernului României. Nu i-a deranjat nici vremea rea și nici faptul că două organizații ale transportatorilor, COTAR și APTE 2002, au renunțat la protest. În ciuda acestui lucru, însă, numeroase alte organizații ale transportatorilor au decis să continue protestul anunțat, pentru care au primit de altfel aprobare de la Primăria Capitalei.

Motivele pentru care aceștia au declanșat mitingului sunt, de altfel, binecunoscute, Revista Patronatului Român semnalându-le și în trecut: reîncadrarea diurnei șoferilor ca venit impozabil (retroactiv, pe ultimii 5 ani!), carantinarea șoferilor profesioniști, dar și criza de pe piața RCA.

Transportatorii români s-au adunat miercuri, 29 septembrie, în fața Guvernului. Sursa foto: Revista Patronatului Român

Nemulțumirea transportatorilor vine în contextul în care marți, 28 septembrie, a apărut pe surse un nou Proiect de Lege privind amnistia fiscală, care menţine însă riscul reîncadrării diurnei în baza constatărilor Inspecţiei Muncii. Mai mult, spun organizatorii mitingului, aceștia sunt îngrijoraţi de faptul că procesul de aprobare în Parlament al noului proiect de lege privind amnistia fiscală este de lungă durată şi de multe ori unele proiecte de lege au fost retrase.

„Ca transportatori, am ajuns să plătim la o mașină normală, o Dacia Logan, 1100 de lei (poliță RCA – n.r.) odată la 6 luni, ceea ce este aberant, la un camion am ajuns la 300 de milioane, adică aceste lucruri trebuiesc modificate, n-o să rămână niciodată așa ceva, dacă trebuie să ieșim ca în 2016 iar la nivel național să blocăm toată România, cum s-a întâmplat atunci, este la alegerea Guvernului”, a declarat Vișa Mihai, prim-vicepreședinte FORT.

Transportatori români adunați în fața Guvermului, miercuri, 29 septembrie. Sursa foto: Revista Patronatului Român

„Noi ca organizații patronale care ne apărăm membrii, considerăm că acest lucru nu poate continua, deoarece ne duce spre faliment. Nu putem să împărțim banii cu asiguratorul și să vedem iar profituri exorbitante. Au avut un profit de 30% la un lucru pe care suntem obligați să-l facem. Noi nu putem să zicem, nu vrem să facem RCA, suntem obligați prin lege. Au un profit asigurat de către statul român, au garanția acestor consumatori.”, a completat acesta.

Nu în utlimul rând, în contextul în care săptămâna viitoare se conturează debarcarea actualului guvern prin moțiune de cenzură, transportatorii au declarat, în exclusivitate pentru Revista Patronatului Român, faptul că explorează și alte variante de a ajunge la un numitor comun cu guvernul în privința aspectelor care îi nemulțumesc, în sensul acesta având discuții și cu alte partide politice prezente în arcul parlamentar, în special PSD.

Transportatorii români, la miting în fața Guvernului, miercuri, 29 septembrie 2021. Sursa foto: Revista Patronatului Român

Totodată, trebuie spus faptul că România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii, spun protestatarii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

Transportul rutier este un sector economic esențial al României, având o contribuție la exportul de servicii de peste 22,3 miliarde euro în ultimii 4 ani. Transportul rutier și serviciile conexe generează circa 5% din PIB-ul României și angajează peste 350.000 de persoane.

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Ciprian Cazacu, easySales: Dacă crezi în tine și în ideile tale,...

Invitatul celui mai recent interviu găzduit de Revista Patronatului Român a fost Ciprian Cazacu, cofondator al platformei de vânzări automate easySales. De la experiența...

Cristina Bara, Speaker certificat JMT la John Maxwell Team Romania: Foarte...

Invitata celui mai recent interviu găzduit de Revista Patronatului Român a fost Cristina Bara, Coach, Trainer, Speaker Certificat JMT la John Maxwell Team Romania....

Nordis Group o numește pe Mihaela Alsamadi în funcția de Head...

Nordis Group, dezvoltator specializat în ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, își mărește echipa de profesioniști numind-o pe Mihaela Alsamadi în funcția de Head of...

Utilizatorii Glovo pot comanda produse la oferte speciale în perioada 9-21...

Valentine’s Day este una dintre zilele așteptate de români. De Ziua Îndrăgostiților, florile sunt printre cele mai comandate produse pe Glovo, unul dintre cei...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,774FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img