miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăREVISTA ONLINEArticoleTarifele vamale ale lui Trump apasă pedala de frână a industriei auto....

Tarifele vamale ale lui Trump apasă pedala de frână a industriei auto. Tarife reciproce la orizont

Anunțul de săptămâna trecută al președintelui Donald Trump privind introducerea unor tarife vamale de 25 % pentru automobilele și principalele componente importate a provocat o undă de șoc în industria mondială a automobilelor, cu posibile implicații grave pentru producătorii europeni. Tarifele vor intra în vigoare la sfârșitul zilei de 2 aprilie. In plus, Trump a anunțat deja aceeași dată ca fiind „ziua eliberării” prin introducerea de tarife vamale reciproce universale care se vor aplica națiunilor care percep taxe pe exporturile americane, promițând tarife de aceeași valoare. Iar România ar putea fi și ea pe această listă.

În 2024, SUA au importat cu 1.2 trilioane de dolari mai multe bunuri decât au exportat, iar acest lucru este o sursă de frustrare pentru președintele american. Dar pe 2 aprilie, fiecare țară va primi un număr care reprezintă, în opinia secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, tarifele lor vamale. „Pentru unele țări, ar putea fi destul de scăzute. Pentru unele țări, ar putea fi destul de mari”, a declarat Bessent într-un interviu.

România este una dintre țările care contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite. Potrivit US Census Bureau, furnizorul de date statistice guvernamentale, în 2024, SUA a importat din România bunuri în valoare de 3,77 miliarde de dolari și a exportat doar de 1,35 miliarde de dolari, ceea ce a condus la un deficit de 2,4 miliarde de dolari. Deși cifra poate părea mare, este departe de cele mai mari deficite pe care le are SUA. La sfârșitul anului 2024, China produce de departe cel mai mare deficit comercial al SUA, cu peste 295 miliarde de dolari, urmată de Mexic (172 miliarde de dolari), Vietnam (124 miliarde de dolari), Irlanda (86 miliarde de dolari), Germania (85 miliarde de dolari), Taiwan (74 miliarde de dolari), Japonia (69 miliarde de dolari), Coreea de Sud (66 miliarde de dolari) și Canada (63 miliarde de dolari). Rămâne de văzut cum vor fi aplicate aceste tarife reciproce. Dar, cu siguranță, industria auto se pregătește să primească în următoarele două zile impactul în forță al tarifelor vamale la importurile de automobile anunțate la sfârșitul săptămânii trecute.

SUA rămâne a doua cea mai mare piață pentru exporturile de vehicule noi din UE, după Regatul Unit. Dar și 9% din exporturile de vehicule din SUA au mers către UE. În termeni de valoare, SUA a reprezentat 22% din piața de export a UE în 2024. UE a exportat în SUA, în 2024, autoturisme și camioane ușoare (sub 5 tone), în valoare de 39 de miliarde de euro sau aproximativ 750 000 de unități, potrivit ACEA.

Industria auto germană este una dintre cele mai afectate de aceste tarife vamale. Companii precum Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz exportă volume semnificative către piața americană. Grupul VW vinde cele mai multe mașini în SUA, urmat de BMW și Mercedes. Producătorii italieni de automobile de lux se vor confrunta de asemenea cu provocări semnificative. Ferrari a anunțat deja creșteri de prețuri la unele modele, ca răspuns direct la tarifele vamale. Alte mărci italiene din cadrul grupului Stellantis (care include Fiat și Chrysler) vor fi, de asemenea, afectate, deși în grade diferite, în funcție de amprenta lor de producție în SUA. Producătorii auto francezi, în principal prin intermediul Stellantis (care include Peugeot, Citroën, dar și Jeep, Dodge și camionetele Ram), se vor confrunta și ei cu presiuni deoarece Stellantis produce doar 57% din stocurile sale în SUA. Astfel, o parte substanțială a vehiculelor lor este vulnerabilă la noile tarife. România poate fi afectată indirect datorită exporturilor sale de componente pentru producătorii auto germani și francezi.

Tarifele vor avea un impact și asupra industriei auto nord-americane, unde aproximativ 40% din piesele pentru mașinile americane provin din Mexic și 10% din Canada. Aproximativ 60% din automobilele fabricate în SUA utilizează piese importate, conform cercetării băncii de investiții Berstein. Analistul Mark Delaney de la Goldman Sachs a declarat că prețurile mașinilor importate ar putea crește între 5.000 și 15.000 de dolari (4.600 – 13.800 de euro), în funcție de vehicul. Chiar și modelele asamblate în SUA ar putea înregistra creșteri ale costurilor între 3.000 și 8.000 de dolari (2.800-7.400 de euro) din cauza utilizării de componente de proveniență străină. În plus, lanțurile de aprovizionare integrate din America de Nord, care implică mai multe treceri ale frontierelor pentru componente din Mexic sau Canada, vor fi grav perturbate. Chiar și Tesla, – cea mai deținută acțiune de investitorii români de pe platforma eToro – în ciuda faptului că producția sa este localizată în SUA, și se estimează că între 60 și 70% din componente sunt fabricate acolo, a menționat impactul tarifelor lui Trump ca fiind „greu de ignorat”.

În mijlocul acestei turbulențe, câștigătorii improbabili ar putea fi companiile care nu produc vreo mașină, dar care le dețin în număr mare în flotele lor, precum companiile de rent-a-car și leasing. Prețul acțiunilor Hertz a crescut cu aproape 23%, iar Avis cu peste 20%. Odată cu creșterea costului vehiculelor importate, aceste flote devin active mai valoroase. Pe o piață în care prețul de achiziție al unei mașini noi ar putea crește mult, oamenii ar putea opta pentru închiriere în loc de cumpărare. Piața s-a bazat pe cele mai simple pârghii: flote pregătite, cerere în creștere, acțiuni subevaluate.

Tarifele vamale ale lui Donald Trump ar putea, de asemenea, să amâne planurile americanilor de a cumpăra mașini noi. Iar acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor pentru mașinile second-hand. Dar dacă nu vă înlocuiți mașina, o reparați. Iar vânzătorii de piese de schimb devin brusc actori-cheie în acest scenariu. Acțiunile Advance Auto Parts, O’Reilly și AutoZone au crescut săptămâna trecută. Nu doar pentru că traficul de clienți este în creștere, ci și pentru că există o poveste convingătoare în spatele acesteia: într-o lume a costurilor în creștere, mașinile second-hand devin importante, iar întreținerea devine o strategie.

***

Articol primit la redactie de la Toro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici

 Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Nominalizările celor trei părți reprezentate în Consiliul Economic și Social pentru...

Având în vedere solicitarea primită din partea Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană referitoare la reînnoirea mandatului membrilor Comitetului Economic și Social...

Întâlnire de afaceri cu misiunea economică din Republica Coreea la Palatul...

La sediul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, președinte, a primit vizita delegației economice din Republica Coreea, condusă de...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,855FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro