Astăzi, prim-vicepreşedintele PNL Iaşi, Lucian Rusu, a fost numit secretar general adjunct al Guvernului României. Lucian Rusu a mai ocupat, în perioada decembrie 2019 – martie 2021, poziţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, având printre priorităţi concentrarea resurselor pe investiţii în infrastructură, pentru a permite companiilor să se dezvolte.
De asemenea, noul secretar general adjunct al Guvernului României are o experienţă vastă în sectorul energetic, cu peste zece ani vechime în acest domeniu, şi a afirmat de-a lungul timpului că îşi doreşte ca România să devină un lider pe această nişă în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est prin susţinerea politicii de încurajare a investiţiilor realizate de companiile naţionale din domeniu.
În noul mandat, Lucian Rusu va asigura o susţinere mai puternică atât pentru marile proiecte de dezvoltare a judeţului Iaşi.
„Am decis să revin în executivul României, unde voi ocupa funcţia de Secretar General Adjunct al Guvernului. Vreau să îi mulţumesc în primul rând Primului Ministru, dl. Nicolae Ciucă, pentru încrederea acordată. Totodată le mulţumesc colegilor din echipa PNL Iaşi, în special dl. Alexandru Muraru – Preşedinte PNL Iaşi şi dl. Costel Alexe – Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, care m-au susţinut permanent. Sunt convins că în acest context plin de provocări, pe fondul crizei energetice, dar şi de oportunităţi, prin prisma ingestiilor asociate PNRR, voi putea contribui cu expertiza acumulată în mediul privat în sensul dinamizării reformelor. Îmi doresc să fac echipă cu toţi membrii guvernului, pentru a dezvolta împreună Iaşiul şi România!”, a declarat Lucian Rusu, noul secretar general adjunct al Guvernului României.
***
Date de background
Lucian Rusu (n. 1984) s-a născut la Paşcani. Aici a urmat cursurile Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” şi ulterior a fost admis la Grupul Şcolar C.F.R. Unirea din Paşcani, profilul matematică – informatică. După examenul de Bacalaureat a ales să devină inginer, urmând studiile de licenţă şi masterat ale Facultăţii de Electrotehnică din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
În anii de studenţie s-a implicat în activităţi de voluntariat şi în organizaţii studenţeşti, devenind Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Tineri Ingineri Politehnişti (ASTIP). În acest context şi-a cunoscut viitoarea soţie, împreună având astăzi două fetiţe de 8 şi respectiv 6 ani.
Prima funcţie într-o instituţie publică a avut-o în 2008, la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret Iaşi. Ulterior, a fost consilier parlamentar şi în acest nou context s-a familiarizat cu regulile procesului legislativ şi ciclul unei politici publice. Poate cea mai importantă lecţie învăţată a fost că o lege bună se realizează doar în parteneriat şi prin dialog cu cetăţenii.
Mai bine de 10 ani a lucrat în mediul privat, în cadrul celei mai mari companii de energie cu capital privat din România. A avut responsabilităţi în implementarea politicii comerciale, în organizarea activităţilor de trading pe pieţele internaţionale de energie şi în dezvoltarea parcurilor fotovoltaice. Astăzi, compania este unul dintre cei mai respectaţi şi apreciaţi furnizori de energie din România.
Din 2019 s-a alăturat echipei Guvernului PNL. A fost Secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, unde a avut în coordonare companiile de transport în energie electrică şi gaze naturale: Transelectrica şi Transgaz. Totodată, a răspuns de Secretariatul de Stat pentru Culte, a coordonat Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă şi a gestionat activitatea Inspectorilor Guvernamentali.
Să fie membru în partidul Brătienilor a fost visul lui încă din liceu şi de mai bine de 15 ani activează în PNL Iaşi. De-a lungul timpului a ocupat mai multe funcţii în echipa liberală iar astăzi este Prim-vicepreşedinte în Biroul Permanent Judeţean PNL Iaşi. La nivel naţional a fost ales în Curtea de Onoare şi Arbitraj a PNL şi activează ca vicepreşedinte în Comisia de energie a PNL.
Este un om de echipă, apreciind fair-play-ul şi respectul pentru valori ca fiind fundamentale atât în competiţia electorală cât şi în viaţa de zi cu zi.