marți, mai 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleSurse de finanțare IMM – Banca Europeană de Investiții

Surse de finanțare IMM – Banca Europeană de Investiții

Banca Europeană de Investiții este mai puțin cunoscută în mediul întreprinderilor mici și mijlocii din România ca sursă de finanțare.
Poate și pentru faptul că, intuitiv, se poate aprecia că pentru o firmă mică BEI este o instituție prea mare pentru ca serviciile de finanțare să fie disponibile la acest nivel.

Ideea ar puatea fi întărita și din prezentarea instumentelor BEI, unde se precizează: “Creditele sunt acordate în principal sub formă de credite directe sau intermediare. Creditele directe pentru proiecte sunt acordate în anumite condiții, de exemplu costul total al investiției trebuie să depășească 25 de milioane EUR, iar creditul poate acoperi cel mult 50 % din costurile proiectului. Creditele intermediare constau în împrumuturi acordate băncilor locale sau altor intermediari, care, la rândul lor, sprijină beneficiarul final.”

Cu toate acestea, BEI poate fi în atenția IMM-urilor.
În acest sens, este de reținut că Grupul BEI este alcătuit din BEI și Fondul european de investiții (FEI).

Fondul european de investiții oferă diverse tipuri de instrumente de capital de risc. Creditele acordate de FEI se axează în special pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), recurgând la o gamă largă de instrumente inovatoare pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare.

Totodată este de menționat că în martie 2021 a fost adoptat InvestEU ca instrument succesor Planului de investiții pentru Europa și reunește FEIS și alte 13 instrumente financiare ale UE.
Cele patru domenii de politică principale enumeră IMM-urile alături de infrastructura sustenabilă; cercetarea, inovarea și digitalizarea; investițiile sociale și competențele.

IMM-urile sunt vizate și în măsurile adoptate ca reacție la criza sanitară.

„În 2020, că parte a reacției UE la consecințele economice ale crizei de COVID-19, BEI a creat un fond de garanție de 25 de miliarde EUR, care să-i permită Grupului BEI să majoreze sprijinul acordat întreprinderilor din toate statele membre prin mobilizarea unei sume suplimentare de până la 200 de miliarde EUR. Această măsură a completat un pachet de sprijin imediat de până la 40 de miliarde EUR, care constă în: instrumente de garantare specifice pentru bănci, bazate pe programele existente, care se acordă imediat și care mobilizează fonduri de până la 20 de miliarde EUR; linii specifice de lichidități destinate băncilor, pentru a asigura un sprijin suplimentar de 10 miliarde EUR sub formă de fonduri de rulment destinate IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie; precum și programe speciale de cumpărare de titluri garantate cu active, care să le permită băncilor să transfere riscurile asociate portofoliilor de împrumuturi acordate IMM-urilor, fiind mobilizată o sumă suplimentară de 10 miliarde EUR pentru aceste măsuri de sprijin.”

Sursa:
https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/17/banca-europeana-de-investitii


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Revista de cultura, sah si business Pallas Athena - https://pallasathena.ro/

Consiliul de instruire în industria construcțiilor

A devenit de la sine înțeles, atunci când întrebi un antreprenor sau un manager despre principalele provocări cu care se confruntă, să auzi că...

🟥 La închiderea ședinței de tranzacționare de astăzi la BVB, indicii...

Cea mai mare scădere, de 0,6%, a fost înregistrată de ROTX, indice dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse...

🟥 Bursa de Valori București a închis ședința de tranzacționare miercuri...

Cea mai mare scădere, de 0,67%, a fost înregistrată de BET-NG, indicele companiilor din sectorul energetic. Indicele de referință al pieței locale de capital BET,...

🟩 Indicii bursieri pe verde la închiderea ședinței de tranzacționare de...

Cea mai mare creștere, de 1,64%, a fost înregistrată de BET-NG, indicele companiilor din sectorul energetic. Indicele de referință al pieței locale de capital BET,...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,774FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img