sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleSolar Decathlon 2023

Solar Decathlon 2023

În urma conferinței de presă susținută, joi 8 aprilie, a fost anunțat oficial calificarea Bucureștiului ca oraș gazdă pentru a-6-a ediție a concursului Solar Decathlon Europe, în anul 2023. Concursul se bucură deja de sprijin local din partea ENGIE, dar și din partea Ministerului Mediului, Apei și Pădurilor din România.

„Este extraordinar că, în România, vom avea acest concurs. Aștept cu nerăbdare anul 2023 să vedem casele noi. Aceste case trebuie să rămână aici, în așa fel încât și alți tineri studenți să vină să vadă și să poată duce mai departe acest concept. Ministerul Energiei, alături de Ministerul Mediului și ceilalți colegi din Guvern ne vom implica. Rog companiile din energie să se implice alături de acești tineri, pentru că trebuie sprijiniți“, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Trăim în secolul orașelor, unde din ce în ce mai mulți oameni trăiesc în zone urbane, iar cererea de spațiu de locuit este în creștere. În același timp, protejarea mediului înconjurător și a climei noastre este mai importantă ca niciodată. Modul prin care gestionăm aceste probleme va determina aspectul vieții noastre de mâine. Din acest motiv, trebuie să răspundem rapid la următoarea întrebare: Cum vor funcționa locuințele sustenabile în viața din oraș?

Solar Decathlon Europe a fost primul pas către internaționalizarea competiției remarcabile în arhitectura cu energie plusă. Prin Evenimentul de competiție SDE23, toți cei implicați vor fi îndrumați spre eforturile lor de conștientizare, educație și schimbare de comportament, inspirate de soluții responsabile de resurse pentru problemele din lumea reală legate de locuirea noastră în mediul construit.

Solar Decathlon Europe a fost inițiat în 2007, când guvernul spaniol și cel american au semnat un memorandum de înțelegere pentru a crea prima ediție europeană pentru Departamentul de Energie Solar Decathlon din SUA. Spania a găzduit primele două competiții în 2010 și 2012, urmată apoi de Franța în 2016, Ungaria în 2019 și în cele din urmă Germania în 2021.

SDE este administrat de Energy Endeavor Foundation (EEF), o organizație nonprofit cu sediul în Olanda, care promovează competiții universitare de cercetare și activități în domeniile responsabilității sociale, economice și de mediu.

Aceasta este cea mai importanta competiție de locuințe sustenabile din lume. Este o competiție destinată studenților, la nivel internațional, pentru a elabora și promova inovațiile tehnologice în clădiri sustenabile.

Cele 20 de echipe concurente se pregătesc timp de doi ani pentru faza finală care constă în 10 probe. În acest timp echipele de studenți vor proiecta și prezenta publicului un prototip 1:1 al locuinței care funcționează pe bază de energie solară.

Probele la care sunt supuse echipele includ arhitectură, integrarea în mediul construit, inginerie, inovație, sustenabilitate, dar și viabilitatea pentru piețele economice.

Experiența Solar Decathlon Europe stimulează dezvoltarea forței de muncă, inspirând studenții și cetățenii din întreaga lume prin disciplina necesară pentru proiectare, comunicare și gestionare a  energiilor regenerabile.

Până în 2023, România va fi reprezentată la ediția din 2021 ce are loc în Wuppertal, Germania, de către echipa EFdeN cu un nou proiect de casă cu energie solară.

EFdeN este motorul din spatele moștenirii SDE a Bucureștiului. Echipa a fost fondată în anul 2013 de către tineri studenți, alături de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Universitatea Tehnică de construcții București. În ultimii 7 ani peste 800 de studenți, absolvenți, masteranzi au făcut parte din echipă.

După ce a participat deja la edițiile anterioare Solar Decathlon, atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu, această echipă a adus acasă peste 40 de premii, sprijinul a peste 400 de companii private și 15 instituții și autorități publice.


Nvidia conduce revoluția industrială a inteligenței artificiale

Există o poveste legată de goana după aur din California, cum că doar câțiva căutători norocoși s-au îmbogățit, însă adevărul e că au existat...

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,933FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro