duminică, mai 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleSe pregătește impozitarea multinaționalelor. Cu ce procent și de când ar putea...

Se pregătește impozitarea multinaționalelor. Cu ce procent și de când ar putea intra în vigoare măsura

Subiectul impozitării multinaționalelor, intens discutat în urmă cu câțiva ani, revine pe agenda publică. Astfel, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că se pregătește impozitarea cu 15% a profitului acestor companii, lucru care ar putea fi implementat chiar de la data de 1 ianuarie 2023.

Regulile vizeazã toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamã sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Declarația vine în contextul în care, anul trecut, 136 de țări au convenit să impună un impozit minim de 15% multinaționalelor, în ceea ce Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a descris ca fiind un acord „istoric”.

Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

Declarația ministrului Adrian Câciu vine de asemenea în contextul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), unde s-a discutat despre propunerea de Directivã privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE.

„Miniștrii de Finanțe au fost invitați sã confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, pânã la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economicã (OCDE). Directiva asigurã o cotã minimã efectivã de impozitare de 15% pentru activitãțile globale ale multinaționalelor”, spune Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Noul prag de impozitare minim va preveni ca marile corporații să își mute profiturile în paradisuri fiscale și va genera anual pentru state venituri fiscale suplimentare de 150 de miliarde de dolari, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Arctic Stream la T1 2024: Venituri în ușoară creștere, profit diminuat

Veniturile companiei pe primele trei luni ale acestui an au înregistrat o creștere de 1%, în timp ce profitul trimestrial s-a redus cu...

FORT companie de securitate cibernetica parte a Bittnet Group debuteaza pe...

17 mai este prima zi de tranzactionare a actiunilor FORT pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul bursier 4RT. Este...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,930FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro