miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleRezultatele de mediu, social și guvernanță (ESG), tot mai importante pentru companii...

Rezultatele de mediu, social și guvernanță (ESG), tot mai importante pentru companii și oamenii de afaceri

Tendințele și preocupările generale privind sustenabilitatea, cât și țintele internaționale de responsabilitate accelerează preocuparea companiilor pentru componentele care țin de mediu și responsabilitate socială. Astfel, multe companii au implementat deja și în organigramele din România roluri precum Director sau Specialist ESG (Environmental, Social & Governance).

Schimbare de atitudine la oamenii de afaceri

Concret, aproape jumătate (45%) dintre directorii executivi ai marilor companii considera criteriile ESG (de mediu, sociale şi de guvernanţă) mult mai importante în 2021 decât în oricare dintre anii anteriori, conform rezultatelor unui nou studiu al companiei globale de consultanţă în comunicare Grayling, prezentate în detaliu în raportul Noul colectivism: construim un mediu de afaceri mai bun.

Raportul punctează schimbările de atitudinile în rândul liderilor de afaceri, de la abordarea axată „exclusiv pe profit” a anilor ‘70 şi ‘80 la cea din prezent, când companiile conştientizează tot mai mult rolul extins pe care îl au în societate.

Confirmând această tranziţie, aproape două treimi (63%) dintre directorii executivi sunt de acord că firmele au o responsabilitate colectivă faţă de societăţile în care îşi desfăşoară activitatea. Dintre cei care au fost de acord cu ideea de responsabilitate colectivă, 94% au spus că aceasta este importantă pentru prosperitatea socială viitoare a ţării în care activează compania, iar 85% au spus că este importantă pentru prosperitatea viitoare a afacerii.

Performanța ESG a companiilor, evaluată de investitori

„Rezultatele confirmă ceea ce am constatat deja de mai multă vreme – companiile îşi reevaluează rolul tot mai extins pe care îl au în societate. Acest lucru este determinat de trei aspecte – preocupările legate de schimbările climatice şi de mediu; tulburările sociale din întreaga lume şi simplul fapt că o afacere sustenabilă este o afacere bună. Nu exagerăm deloc când spunem că anul trecut a fost unul crucial pentru afaceri. Dar efectul a fost mai degrabă de accelerare şi catalizare a tendinţelor existente, decât de creare a unor tendinţe noi. Mă aştept ca acest fenomen de catalizare să fie dezbătut anul acesta în cadrul conferinţei COP26, care este fără îndoială cea mai importantă conferinţă ONU privind schimbările climatice de până acum”, a declarat Tom Nutt, Director Corporate, UK & Europa în cadrul Grayling.

Nu în ultimul rând, investitorii instituționali evaluează tot mai adesea performanțele companiilor incluzând factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG), iar, de cealaltă parte, faptul că factorii ESG încep să joace un rol tot mai important în deciziile investitorilor, responsabilizează într-o măsură tot mai mare companiile.

„Într-o epocă în care investitorii pun în balanță rezultatele financiare pe termen scurt și obiectivele companiei pe termen lung, este esențial ca organizațiile să acorde mai multă atenție performanței non-financiare. Factorii ESG (environmental, social and governance/ mediu, social și guvernanță) devin din ce în ce mai importanți în gestionarea investițiilor, astfel încât informațiile privind ESG cresc în relevanță în raportări. Tocmai de aceea ne bucurăm să observăm faptul că în ultima perioada mediul de afaceri din România a început să ia în considerare aspectele de mediu, sociale și de guvernanță, conștientizând că acestea pot avea un rol major în succesul pe termen lung al organizației.” a declarat de asemenea, pe acest subiect, Laura Ciobanu, Manager, Climate Change and Sustainability

Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este scriitor și jurnalist, având la activ patru volume publicate, fost bursier J.W.Fulbright pe scenaristică de film și televiziune (în cadrul New York Film Academy), fost bursier al Uniunii Scriitorilor din România, fost rezident al Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT), finalist al concursului de scenarii de lung-metraj HBO-TIFF (2005). În presă, comentează frecvent pe teme sociale, economice și politice pe blogurile Adevărul, fiind de asemenea fost colaborator al publicațiilor România Liberă și Academia Cațavencu, dar și realizator TV în cadrul unor trusturi precum PRO TV, Digi 24 și Prima TV.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri apelul de proiecte,...

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lanst ieri, 16 februarie 2023, apelul de proiecte în cadrul Investiției 1 Campania națională de împădurire și reîmpădurire,...

Ministrul Barna TÁNCZOS a semnat pe 31 august trei contracte de...

Primul contract de finanțare semnat pe 31 august este încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și RNP – Romsilva și constă în...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro