joi, iulie 18, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticolePROTESTUL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR “REGINA MARIA” FAŢĂ DE BATJOCORIREA MONUMENTULUI “LEUL”,...

PROTESTUL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR “REGINA MARIA” FAŢĂ DE BATJOCORIREA MONUMENTULUI “LEUL”, DIN DEALUL COTROCENILOR

Biroul Executiv Central al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a aflat cu surprindere şi revoltă că Primăria Sectorului 6 Bucureşti şi-a dat avizul pentru construirea unei clădiri cu mai multe etaje în dealul Cotrocenilor, în zona de protecţie a Monumentului „Leul”,de pe Bd. Geniului nr. 2-4.

Precizăm din capul locului că „LEUL-Monumentul Eroilor Geniști din București” este declarat monument istoric şi este înscris la nr. 2355, codul B-III -m-B-20010, în Lista monumentelor istorice, actualizată prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor în 2015.

În numele celor peste 80 000 de membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizaţie cu personalitate juridică şi statut de utilitate publică, ne exprimăm protestul faţă de batjocorirea uneia dintre cele mai frumoase şi impunătoare opere de for public din capitala României, creaţie a sculptorului Spiridon Georgescu.

Clădirea construită în zona de protecţie obturează orice perspectivă a monumentului spre Bd. Geniului, ajungându-se în situaţia hilară ca „Leul” să privească în ferestrele apartamentelor…

Ridicarea actualei construcţii în formele proiectate – cu o aripă a clădirii împinsă până în stradă, care obturează perspectiva monumentului – este o dovadă a dispreţului mojicesc, nu numai pentru legile care reglementează regimul zonei de protecţie a monumentelor de for public, ci şi pentru tot ceea ce reprezintă trecutul nostru istoric.

Vedere dinspre Bd. Geniului, venind dinspre Academia Militară. Monumentul a dispărut complet din peisaj!

Prin această construcţie ilegală s-a ajuns ca ”LEUL” să fie înghesuit şi aproape strivit de un monstru din beton, o clădire care nu se integrează sub nicio formă în ansamblul arhitectonic din zona respectivă, dominat, spre Bd. Iuliu Maniu, de clădirile impozante ale fostei Academii “Ştefan Gheorghiu” şi, spre Bd. Geniului, de un şir de vile cochete, unele în stil neoromânesc.

Vedere dinspre Bd. Iuliu Maniu

Considerăm că, în acest caz, nu este vorba doar de încălcarea zonei de protecţie a unui monument înscris în Lista Monumentelor Istorice.

A fost distrus complet pavilionul aflat în curtea Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, singura clădire salvată din fosta cazarmă a Regimentului 1 Geniu, care la rândul ei putea fi declarată monument istoric.

În fotografia ataşată se vede o parte din clădire, aşa cum arăta înainte de a intra buldozerele peste ea.

Cum a ajuns această clădire şi terenul aferent din proprietatea Statului (cazarma Regimentului 1 Geniu – Academia “Ştefan Gheorghiu” – Politehnica Bucureşti) în proprietate privată (beneficiar: S.C. Urban Imob Invest SRL), ce manevre s-au făcut, este o problemă care face trimitere spre Direcţia Naţională Anticorupţie

Panoul de la intrarea în şantier

Cu atât mai mari sunt amărăciunea şi tristeţea noastră, când ştim că acest superb ansamblu statuar a fost ridicat cu mari eforturi, în urmă cu 95 de ani, banii necesari fiind strânşi prin colecte şi donaţii ale ofiţerilor din arma Geniu, iar terenul din preajma cazărmii Regimentului 1 Geniu, pe care urma să fie construit monumentul, a fost donat Statului de către un ofiţer al Armatei Române, generalul Grigore Georgescu. Ce uriaşă prăpastie desparte generaţia care a înfăptuit România Mare de generaţia de astăzi!

În curând se vor împlini 93 de ani de când a fost dezvelită, la 29 iunie 1929, una dintre cele mai frumoase opere comemorative de război, la ceremoniile organizate atunci participând personalităţile politice şi militare ale timpului, în frunte cu principele Nicolae al României.

Monumentul Armei Geniu a mai fost profanat o dată, în primii ani de după ultimul război mondial, când inscripţia de pe faţada principală – Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpul de bătaie pentru întregirea Neamului – a fost ciuntită, fiind eliminate cuvintele „pentru întregirea Neamului”, care nu erau pe placul noilor stăpâni.

Bucureştiul nu are atât de multe monumente de for public încât să le permit unor ignari ce-şi zic oameni de afaceri şi unor agramaţi ajunşi primari de sectoare să batjocorească ”LEUL” din Dealul Cotrocenilor.

De aceea, în numele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, ne adresăm organelor în drept cu solicitarea de a interveni şi a decide oprirea şantierului de construcţie din zona de protecţie a Monumentului „LEUL”.

PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI NAȚIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”
General-maior (r) prof. univ. dr. Visarion NEAGOE

BIROUL EXECUTIV CENTRAL AL ASOCIAŢIEI NAŢIONALE CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”


SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,919FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro