vineri, iulie 4, 2025
AcasăREVISTA ONLINEArticolePrețurile petrolului în scădere, consumul din China se va plafona din cauza...

Prețurile petrolului în scădere, consumul din China se va plafona din cauza „revoluției vehiculelor electrice”

Creșterea TVA-ului și a accizelor anunțată ieri de guvernul Bolojan va face combustibilii mai scumpi în România. Însă guvernul ar putea fi ajutat să mențină prețurile sub control de tendința actuală de scădere a prețurilor mondiale ale petrolului. În a doua jumătate a anului 2025, principalul factor care va influența aceste prețuri este creșterea substanțială a ofertei mondiale, combinată cu o creștere modestă a cererii.

OPEC+ s-a angajat să accelereze programul de producție, opt țări membre (Arabia Saudită, Rusia, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria și Oman) implementând o creștere de 411.000 de barili pe zi în iulie, mai mare decât era planificat inițial. Potrivit Reuters, această creștere va continua și în august. Aceasta reprezintă continuarea unei inversări treptate a reducerilor voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi, care au început în aprilie 2025, alianța menținându-și flexibilitatea de a suspenda sau inversa creșterile în funcție de condițiile pieței.

Producătorii care nu fac parte din OPEC+ își măresc simultan producția, în frunte cu Statele Unite, Brazilia și Canada. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), în absența unor perturbări majore, piețele petrolului în 2025 par bine aprovizionate. Se preconizează că cererea mondială de petrol va crește cu 720.000 de barili pe zi, în timp ce oferta mondială de petrol va crește cu 1,8 milioane de barili pe zi în acest an. Administrația pentru Informații Energetice din SUA (EIA) prevede că stocurile mondiale de petrol vor crește cu o medie de 0,8 milioane de barili pe zi în 2025, cu 0,4 milioane de barili pe zi mai mult decât se preconiza anterior.

Creșterea cererii de petrol continuă să încetinească în principalele regiuni consumatoare. AIE și-a revizuit în scădere previziunile privind cererea mondială pentru 2025, în principal din cauza consumului mai slab din Statele Unite și China. Pentru piețe, cererea de petrol din China este deosebit de îngrijorătoare, AIE prevăzând un nivel maxim al consumului chinez de 16,9 milioane de barili pe zi până în 2027, cu doi ani mai devreme decât se anticipase anterior. Această accelerare a plafonării cererii din China reflectă creșterea extraordinară a vânzărilor de vehicule electrice și tranziția energetică mai amplă în curs de desfășurare în cea de-a doua economie mondială.

Factorii economici nefavorabili limitează, de asemenea, consumul mondial de petrol. EIA din SUA prevede o creștere a PIB-ului mondial de doar 2,8% în 2025 și 2026, cele mai scăzute rate de creștere din 2008, excluzând anii de recesiune. Tensiunile comerciale și incertitudinile legate de tarifele vamale au început deja să afecteze comerțul mondial, datele preliminare indicând o reducere a plecărilor navelor transcontainer. Această încetinire economică se traduce direct într-o reducere a consumului de petrol, deoarece activitatea economică stimulează cererea de energie prin creșterea mobilității, transportului maritim și producției industriale.

În timp ce tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să provoace volatilitate periodică pe piețele petrolului, prima de risc geopolitic rămâne modestă. Conflictele recente au determinat inițial creșterea prețului țițeiului Brent peste 80 de dolari pe baril, dar prețurile au scăzut rapid în zona de mijloc a intervalului de 60 de dolari în urma declarării încetării focului. Răspunsul moderat al pieței la punctele fierbinți geopolitice reflectă abundența actuală a capacității de producție neutilizate în cadrul OPEC+ și nivelurile ridicate ale stocurilor globale.

Pentru a doua jumătate a anului 2025, dinamica fundamentală a cererii și ofertei indică o presiune descendentă continuă asupra prețurilor petrolului. EIA se așteaptă ca prețul petrolului Brent să fie în medie de 66 de dolari pe baril pentru întreg anul 2025, cu posibilitatea unei scăderi până la 59 de dolari pe baril în 2026. JP Morgan menține o perspectivă și mai pesimistă, prognozând un preț al petrolului Brent de 66 de dolari pe baril în 2025 și de 58 de dolari pe baril în 2026. Piețele petrolului vor rămâne probabil supraalimentate, prețurile fiind afectate de factori structurali negativi, precum creșterea abundentă a ofertei, expansiunea modestă a cererii și accelerarea tranziției energetice în principalele țări consumatoare. Deși evenimentele geopolitice pot continua să provoace creșteri temporare ale prețurilor, fundamentele economice sugerează un context dificil pentru o redresare susținută a prețurilor petrolului în restul anului.

***
Articol primit la redactie de la eToro
 eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 40 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori. Pentru ultimele știri, puteți vizita centrul nostru media aici

Românii călătoresc mai puțin, dar mai bine: turismul se transformă în...

►Vânzări la nivel național pentru luna iunie, în creștere cu 3% ►Numărul de turiști sosiți în destinații de vacanță din România în luna iunie, în...

ROMÂNIA NU ARE NEVOIE DE AUSTERITATE DE TIP FEUDAL – MĂRIRI...

În perioada 02.07-03.07.2025, IMM România a realizat un sondaj privind percepția antreprenorilor asupra informațiilor apărute în spațiul public privind măsurile fiscale pentru rezolvarea crizei...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,824FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro