sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaPerspective de colaborare în anii următori cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și...

Perspective de colaborare în anii următori cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Comunicat de presă 9 Iulie 2021

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, s-a întâlnit luni, 19 iulie cu Alain Pilloux, vice-președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) împreună cu o delegație a acestei instituții.

Discuția a vizat oportunitățile de finanțare europene care demarează în acest an, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență cât și prin Programele Operaționale cu fonduri de coeziune și modalitățile cele mai potrivite pentru implicarea BERD. Această implicare se poate concretiza, în principiu, pe două dimensiuni – sprijin financiar și asistență tehnică.

Un Memorandum de Înțelegere privind cadrul viitor de cooperare este în pregătire, urmând a fi semnat în curând.

„Apreciez colaborarea valoroasă cu BERD în cadrul programelor de până acum. În special aș menționa sprijinul acordat autorităților locale și regionale în dezvoltarea proiectelor din sectorul de apă, precum și conturarea reformei ample din acest sector, pe care am inclus-o în PNRR. În continuare, cred că ar putea aduce o contribuție importantă, spre exemplu la dezvoltarea proiectelor ce vor fi prinsa în Fondul local sau în Fondul pentru Valul renovării. De asemenea, cred că ar putea avea un rol important în conturarea reformelor și pe alte domenii”, a spus ministrul Cristian Ghinea. 

„Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare continuă să pună la dispoziția României expertiza sa în absorbția fondurilor europene. În cadrul întâlnirii am discutat modalități de colaborare în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, Invest EU, dar și în cadrul politicii de coeziune aferente noului ciclu financiar 2021-2027.Am apreciat discuțiile deschise cu Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și echipa sa și dorim să continuăm în această manieră pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene și implementarea reformelor cu impact regional”, a declarat vicepreședintele Alain Pilloux.


În perioadele de programare din 2007 până în prezent, BERD a susținut cu cofinanțare de circa 5 miliarde euro dezvoltarea și implementarea de proiecte pe programele europene. Oficialii BERD au subliniat că sprijinul ar putea crește în perioada următoare.

La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a subliniat ca prioritate găsirea unor formule care să îmbine finanțările private cu fondurile europene, precum și extinderea instrumentelor financiare pentru domeniul eficienței energetice.

La întâlnirea de luni, 19 iulie au mai participat:

  • Din partea BERD: Mark Davis, Regional Director România și Bulgaria; Mihaela Mihăilescu, Director adjunct – România; Venera Vlad, Associated Director – Infrastructură.
  • Din partea MIPE: Teodora Preoteasa, Director general, Direcția programare și coordonare sistem, Svetlana Gomboș, Director General AM Programul Operațional Competitivitate (POC), George Cărpușor, șef serviciu AM POC. 

Direcția de Comunicare


SUNWAVES FESTIVAL, SW DUNES ÎN RAS AL-KHAIMAH, UAE, 02-05 MARTIE 2023

PRIMUL BRAND ROMÂNESC CE ORGANIZEAZĂ UN FESTIVAL DE MUZICĂ ÎN EMIRATELE ARABE UNITE. PRIMUL FESTIVAL DIN LUME CE PRIMEȘTE APROBARE PENTRU A-ȘI DESFĂȘURA PROGRAMUL...

consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de...

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat vineri, 16 septembrie a.c., spre consultare publică, proiectul de procedură pentru implementarea schemei de ajutor de minimis prevăzută...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro