marți, martie 5, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleNu descurajați, curaj! Performanța în business trece prin eșecuri...

Nu descurajați, curaj! Performanța în business trece prin eșecuri…

Nu descurajați, curaj! Performanța în business trece prin eșecuri…

Scriu aceste rânduri în zorii zilei de 27 ianuarie, o dată rămasă în istoria omenirii ca un reper al victoriei personalităților care au îndrăznit și au reușit în afaceri. La 27 ianuarie, dar anul 1880  Thomas Edison a primit brevetul de invenție pentru sursa sa de iluminare incandescentă.

În business au reușit cei perseverenți, care trec peste eșecuri cu grație, cu detașare, deoarece au avut viziune. Să le urmăm și noi calea pe care au mers patronii de succes.

O să încerc să vă ofer câteva exemple din această istorie a omenirii pentru a vedea cum tenacitatea a dus în vârful performanțelor in afaceri. Sunt oameni care au fost, sunt și vor fi în atenția posturilor de televiziune din întreaga lume.  În context, vreau să amintesc surâzând din cauza coincidenței, că tot la 27 ianuarie, dar în anul 1926 inginerul englez John Logie Baird (1888-1946) a experimentat într-un studio din Londra primele transmisiuni televizate.

Să revenim la exemplele promise. Alegem un nume. Jim Carrey. Când avea numai 15 ani a trebuit să renunțe la școală și să se angajeze ca paznic pentru a-și ajuta financiar familia. La primul său număr de stand-up comedy din Toronto, a fost huiduit pe scenă, iar atunci când a dat o audiție pentru Saturday Night Live, Carey nu a primit rolul. Toate astea nu l-au oprit să viseze și să devină cel mai bine plătit actor de comedie din lume.

Intr-un interviu acordat lui Oprah Winfrey, Carey a spus cum a folosit legea atracției, pentru a atrage succesul de partea lui. Și-a scris un cec, pentru suma de 10,000,000 milioane de dolari pentru rolul din “Acting Services Rendered”, pe care l-a purtat timp de 7 ani în portofel. Mai târziu, a reușit să primească această sumă, dar pentru rolul din Dumb and Dumber.

Un alt exemplu: Michael Jordan este un fost jucător profesionist american de baschet, actualmente om de succes în afaceri,  proprietar majoritar la clubul de baschet Charlotte Hornets. A avut şi el parte de un eşec la începutul carierei sale. Jordan a fost dat afară de la echipa de baschet a liceului, dar nu l-a făcut să renunţe la pasiunea lui. „Am pierdut în jur de 300 de meciuri şi am ratat peste 9000 de lovituri în cariera mea. Am dat greş de nenumărate ori însă doar aşa am atins performanţa dorită”, afirma Jordon.

Alt exemplu. Prima carte despre Harry Potter a lui J.K. Rowling a fost respinsă de 12 ori. J.K. Rowling a devenit foarte cunoscută pentru seria Harry Potter, dar înainte de asta aproape că nu avea niciun ban, în depresie, proaspăt divorțată și încercând să-și crească singură copilul. Cu toate astea, a continuat să scrie, cu frenezie, pe oriunde putea. Joanne Rowling și-a trimis manuscrisul la 12 edituri și toate l-au refuzat, rând pe rând. În ciuda respingerilor, a continuat să publice acea carte și încă șase după aceea. Primul editor care s-a ocupat de publicarea cărții, a sfătuit-o, totuși, pe Rowling să își caute și o slujbă ”normală”, fără să aștepte prea mult de pe urma cărții. Câțiva ani mai târziu, a devenit prima scriitoare care a devenit miliardară. Întreaga franciză Harry Potter este în valoare de 25 de miliarde de dolari.

Nu vă puteți gândi la Walt Disney fără să vă închipuiți magia pe care o aduce pretutindeni. Când Disney avea doar 22 de ani, a fost concediat de unul dintre ziarele la care lucra pentru că “îi lipsește imaginația și nu are idei bune“. După ce a fost concediat, Walt a pus bazele primei sale companii de animaţie în Kansas, care în cele din urmă a dat faliment. Trecând prin eșecuri, a construit Walt Disney Company, care azi valorează 130 miliarde de dolari.

Soichiro  Honda, fondatorul companiei japoneze Honda, a încercat să obțină la începutul carierei sale, un post de inginer în cadrul Toyota, însă a fost refuzat cu motivul că munca acestuia nu a fost în standarde. A petrecut mai mulți ani în șomaj după care a pus bazele gigantului auto care îi poarta numele. Drumul spre succes a fost unul lung și anevoios, întrucât prima sa fabrică, pe care s-a chinuit atât de mult să o construiască, a fost bombardată de două ori în timpul războiului. Apoi a început să-și reconstruiască fabrica, dar un cutremur a distrus-o din nou. Acest regres ar fi fost finalul pentru majoritatea oamenilor, dar Honda a continuat cu visul său.

Am început aceste rânduri cu  Thomas Edison. Vom termina tot cu el. În copilărie, profesorii îi spuneau lui Edison că este „prea prost ca să învețe ceva”. Nici cu munca nu era bine, fiind concediat de doua ori cu motivul ca nu era suficient de productiv. Chiar ca și inventator, Edison a avut 1.000 de încercări eșuate de a inventa becul. Evident, acele eșecuri au rezultat într-un produs de care depindem și astăzi.

Thomas Edison nu s-a temut de eșec. De fapt, el a văzut eșecul ca o parte esențială a invenției. Dacă a eșuat, a aflat ce nu a funcționat și a mers mai departe. La un moment dat, când a fost întrebat de un reporter ce a simțit după atâtea încercări eșuate, el a spus: “Nu am eșuat de 1.000 de ori, ci am descoperit 1.000 de moduri în care un bec nu funcționează!”

Concluzia este să îndrăznim, chiar dacă am eșua de 1.000 de ori. Succesul aparține doar celor încrezători. Ca să rimeze!

Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România


 

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu
a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva

Parteneriat strategic între Centrul de Limbi Străine A_BEST, din București, România,...

Centrul de Limbi Străine A_BEST, din București, România, și AC LANGUAGE SCHOOL, din SUA, Texas, anunță un parteneriat inovator, cu scopul de a oferi...

Consiliul Patronatelor ESG din România militează pentru implementarea voluntară a principiilor...

CPESGR invită autoritățile publice, toate organizațiile patronale și alte părți interesate la o consultare amplă privind noul standard de raportare voluntară a implementării...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro