miercuri, martie 22, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinistrul Dan Vîlceanu și comisarul Paolo Gentiloni au discutat implementarea PNRR

Ministrul Dan Vîlceanu și comisarul Paolo Gentiloni au discutat implementarea PNRR

Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și calendarul reformelor finanțate au fost principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirii ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, cu comisarul european responsabil pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Oficialul român a prezentat stadiul îndeplinirii reformelor și investițiilor asumate prin intermediul PNRR. Planul a fost aprobat de Comisia Europeană în 28 octombrie 2021, iar prima transă aferentă prefinanțării a fost virată României în data de 2 decembrie. Până la sfârșitul anului 2021, România a îndeplinit 21 de jaloane (milestones).

„Autoritățile române sunt focusate pe implementarea PNRR, și posibile mici întârzieri nu vor pune în pericol realizarea reformelor și investițiilor asumate de România prin PNRR”, a subliniat Dan Vîlceanu.

Ministrul român a explicat că procedurile parlamentare pentru aprobarea unor acte normative necesare pentru îndeplinirea țintelor asumate în PNRR presupun niște termene legale care trebuie respectate.

În context, comisarul Paolo Gentiloni a subliniat că mesajul Guvernului României referitor la realizarea reformelor finanțate prin PNRR este crucial.

„Țările sunt afectate de acest război, provocări, refugiați, prețurile la energie, iar în viziunea mea acestea nu ar trebui să afecteze planurile noastre referitoare la PNRR”, a afirmat Gentiloni.

În timpul discuțiilor au fost punctate aspecte referitoare la diferite reforme asumate prin PNRR precum decarbonizarea economiei și faptul că România rămâne angajată în acest proces, care presupune regândirea sistemului energetic pe cărbune, precum și înlocuirea cu energia verde și gaze.

Alte subiecte discutate au vizat reforma sistemului de pensii pentru eliminarea inechităților din sistem (o persoană se pensionează acum are venituri mai mari decât alte persoane care s-au pensionat în trecut chiar dacă au lucrat în aceleași condiții), unde România trebuie să prezinte o analiză mai detaliată a situației actuale și un proiect care să indice eforturile bugetare finale pe care le presupune.

De asemenea, ambii parteneri de discuții au punctat nevoia menținerii deficitului bugetar asumat de România, chiar și în contextul în care reformele finanțate prin PNRR vor susține creșterea veniturilor bugetare.

Nu în ultimul rând, oficialul european s-a arătat nerăbdător să primească vești privind inaugurări ale unor investiții importante și s-a arătat dispus chiar să participe la astfel de evenimente, pentru a-și arăta susținerea față de eforturile depuse de autoritățile române.


Expoziția 1907. NOI VREM PĂMÂNT 28 martie – 14 mai 2023,...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 28 martie 2023, de la ora 18.00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției 1907. Noi...

Crește interesul pentru investițiile în arta contemporană

Superstarul internațional Ragnar Kjartansson, desemnat de The Guardian drept autor al lucrării de artă a secolului XXI: „Nici Islanda, nici România nu fac...

”Ești mai frumoasă decât crezi!” – o campanie despre puterea frumuseții

În luna martie, PADIR – Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumusețării din România a oferit la inițiativa GRAL Medical și Oncofort, pacientelor oncologice un mic...

Consolidarea sistemului energetic național: MIPE lansează în consultare publică capitolul REPowerEU,...

Situația geo-politică și economică a Uniunii Europene și, în particular a regiunii României, s-a schimbat substanțial de la momentul adoptării Planului Național de Redresare...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,748FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img