Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), prin Unitatea de Management al Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (CIPN), anunță câștigătorii concursului “Fermier Responsabil” derulat în cadrul campaniei naționale de conștientizare a proiectului, sub sloganul APĂR APA.
În ciuda contextului pandemic ce a îngreunat derularea activităților în întreaga țară, concursul “Fermier Responsabil” s-a bucurat de un larg interes în rândul fermierilor la nivel național.
Acest concurs a fost lansat în timpul CARAVANEI APĂR APA, o altă acțiune de amploare și cu mare vizibilitate din cadrul proiectului CIPN.
Ajuns acum la final, concursul “Fermier Responsabil” a fost mai mult decât o competiție. Participanților li s-a oferit posibilitatea de a aprofunda noile acțiuni și reguli de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apei cu nitrați. Competitorii cei mai interesați de subiect au câștigat, în final, carduri cadou pentru achiziționarea de materiale necesare construirii de platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd.
Participanții au avut 15 zile consecutive pentru a răspunde la 5 seturi de întrebări pe zi. O bună parte dintre participanți au răspuns la întrebările din concurs doar pentru a-și verifica cunoștințele, iar la final au avut plăcuta surpriză de a fi și premiați.
Concusul s-a bucurat de un larg interes, fiind înscriși peste 1400 de participanți. În funcție de punctajul obținut de fiecare fermier, în cele 15 zile consecutive de teste, a fost generat clasamentul final.
- Primii 10 clasați au primit titlul FERMIER DE TOP. Aceștia sunt fermierii care au acumulat cele mai mari punctaje (peste 378 de puncte din maximum 400) și au câștigat carduri cadou în valoare de câte 2000 lei la un magazin de bricolaj cu puncte de desfacere în toată țaraMinisterul Mediului, Apelor și Pădurilor
- Următorii 100 clasați au primit titlul FERMIER RESPONSABIL și au fost recompensați cu materiale promoționale și de informare ce confirmă contribuția lor importantă la misiunea de reducere a poluării apelor și mediului înconjurător.
La finalul acestei acțiuni de anvergură încheiată cu succes, putem reafirma că misiunea protejării mediului nu se șfârșește niciodată, ci, dimpotrivă, nevoia de a responsabiliza cât mai multă lume în această direcție devine un obiectiv major pentru un viitor durabil.
Clasamentul integral este disponibil pe https://apanoastra.ro/fermier-responsabil/index.php.
Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane, întrucât provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ și împrăștierea lui în perioadele de interdicție, când plantele nu consumă nitrații din compost. În acest fel, nitrații ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor.
Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistență, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului și a apei freatice.