sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaMinisterul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis Comisiei Europene Acordul de Parteneriat...

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis Comisiei Europene Acordul de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027

  • Tot joi, în ședința de Guvern a fost aprobată negocierea Acordului de contribuție pentru 550 de milioane de euro, semnarea ulterioară reprezentând îndeplinirea încă unui jalon asociat primei tranșe a împrumutului din cadrul PNRR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis Comisiei Europene în mod oficial documentul care stabilește viitoarele linii strategice de finanțare și complementaritatea dintre fondurile și programele specifice Politicii de Coeziune în perioada de programare 2021-2027, precum și posibilitățile de finanțare a nevoilor de dezvoltare din alte surse financiare.

Astfel, în perioada următoare România va putea transmite progresiv Comisiei Europene și programele operaționale, în funcție de încheierea negocierilor informale cu Comisia Europeană pentru fiecare în parte. Valoarea totală a finanțării politicii de coeziune și politicii de pescuit pentru 2021-2027 se ridică la 31,5 miliarde euro.

Documentul transmit Comisiei Europene este publicat pe site-ul MIPE, la următorul link: https://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/.

Instrumente de garantare de 550 de milioane de euro din PNRR:

De asemenea, în ședința de Guvern de joi, anunță MIPE, a fost aprobată negocierea și semnarea  Acordului de contribuție între România și Uniunea Europeană pentru instrumente de garantare în valoare de 550 milioane euro, finanțate în cadrul Componentei 9: „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care se asigură garanții de portofoliu pentru IMM-uri. Suma totală alocată pentru implementarea Componentei 9 care sprijină o serie de reforme și investiții menite să consolideze mediul de afaceri din România este de 1,25 miliarde euro.

Instrumentele de garantare se referă la Garanția de portofoliu pentru reziliență, cu o alocare de 300 milioane euro, respectiv Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică, cu o alocare de 200 milioane euro, principalele beneficii pentru IMM-uri prevăzând reducerea cerințelor de garanții, dobânzi mai reduse pentru împrumuturile garantate, scadențe extinse și finanțarea de către instituțiile de credit a întreprinderilor sau proiectelor cu grad de risc mai mare.

Al treilea instrument financiar pentru investiții, cu o alocare de 50 milioane, se referă la eficiența energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor. Este prevăzută extinderea măsurilor ecologice, durabile și legate de climă în sectorul rezidențial. Vor putea fi finanțate proiecte care vizează:

  • Eficiența energetică: investiții în eficiență energetică implementate în sectorul rezidențial și în sectorul clădirilor;
  • Energie regenerabilă – investiții ale comunităților și actorilor locali în surse proprii de energie în sectorul rezidențial, inclusiv proiecte pentru dezvoltarea de surse regenerabile.

Cele 3 instrumente vor fi implementate prin Programul InvestEU care constituie cadrul unic de punere în aplicare a instrumentelor financiare la nivel centralizat prin integrarea instrumentelor existente pe perioada cadrului financiar anterior.

Acordul de contribuție cu Comisia Europeană prevede constituirea unui compartiment pentru România în cadrul programului InvestEU, implementarea instrumentelor financiare fiind asigurată de Fondul European de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Acordul de contribuție va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, conform prevederilor OUG nr. 124/2021, semnarea reprezentând îndeplinirea încă unui jalon asociat primei tranșe a împrumutului din cadrul PNRR.

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....

finanțări nerambursabile pentru împăduriri

Secretarii de stat din MMAP vor organiza întâlniri locale privind Campania Națională de Împăduriri 2022-2026, în toate județele țării Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP)...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,932FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro