joi, iunie 13, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleMinisterul Finanțelor propune patru noi programe de finanțare pentru mediul de afaceri

Ministerul Finanțelor propune patru noi programe de finanțare pentru mediul de afaceri

Ministerul Finanțelor a elaborat Proiectul Ordonanței de urgențã pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia româneascã, prin care se propune aprobarea a patru programe de garantare: PROGRAMUL IMM PROD – pentru industrializarea economiei, PROGRAMUL RURAL INVEST – pentru finanțarea afacerilor din mediul rural, PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcțiilor și PROGRAMUL INNOVATION – pentru invenții și inovații.

Programele vor fi implementate sub formã de scheme de ajutor de stat în baza cãrora se vor acorda garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate de beneficiari. Obiectivul lor este deblocarea accesului la finanțare pentru firmele care se confruntã cu un deficit de lichiditãți necesar realizãrii proiectelor de investiții și asigurãrii continuitãții activitãții, în contextul pandemic actual.

Astfel, este proiectat un mecanism unitar de garantare în baza cãruia în numele și în contul statului, Ministerul Finanțelor, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acordã ajutor de stat sub formã de garanții. Ajutorul de stat acoperã maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiții și/sau pentru susținerea activitãții curente, precum și un grant compus din o componentã nerambursabilã de maximum 10% din valoarea  finanțãrii garantate, valoarea comisioanelor de acordare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.

“Ministerul Finanțelor încearcã sã devinã cel mai important sprijin al mediului de afaceri în vremuri de crizã. Propunem aceste programe de finanțare pentru îndeplinirea rolului de garant al dezvoltãrii sustenabile a economiei românești.”, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Programul IMM PROD propune asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor realizate de cãtre IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbanã.

În vederea realizãrii obiectivelor specifice, în cadrul Programului IMM PROD se pot finanța urmãtoarele activitãți:
a) Achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producție sau demararea de activitãți noi de producție;
b) Construcția, achiziția, amenajarea de terenuri și hale destinate producției;
c) Achiziția de echipamente, softuri, consultanțã pentru transformarea digitalã a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activeazã și dezvoltã proiecte în industria producãtoare;
d) Achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care sã genereze eficiența energeticã consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;
e) Finanțarea capitalului de lucru  pentru stocuri de materii prime, materiale și mãrfuri (în cazul companiilor producãtoare care dețin propriile lanțuri  de distribuție) și pentru alte cheltuieli de exploatare,  pentru firmele care intenționeazã sã deschidã/dezvolte/ diversifice activitãți de producție.
Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un numãr de 2.550 de beneficiari.
Programul RURAL INVEST are ca obiectiv asigurarea lichiditãților și finanțarea investițiilor realizate de cãtre beneficiarii eligibili care își localizeazã producția în mediul rural și urban mic.

În cadrul acestui program sunt eligibile urmãtoarele destinații ale finanțãrilor aferente creditelor de investiții și capital de lucru: achiziția de terenuri agricole; dotare/retehnologizare și automatizare; securitate energeticã; certificate de depozit; piscicultura, acvacultura; industria alimentarã; alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un numãr estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei.

Programul GARANT CONSTRUCT vizeazã asigurarea lichiditãților și finanțãrii investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunãtãțirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.

În cadrul Programului GARANT CONSTRUCT se propune stabilirea eligibilitãții pe urmãtoarele destinații ale finanțãrilor:
a) Achiziția de echipamente și utilaje de constructii, logisticã industrialã, inclusiv pentru demararea de activitãți noi în sectorul construcții;
b) construcția, achiziția, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activitãți noi în sectorul construcții;
c) Achiziția de echipamente, softuri, consultanțã pentru transformarea digitalã a IMM-urilor care deruleazã contracte în sectorul construcții;
d) Achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care sã genereze eficiența consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;
e) Finanțarea capitalului de lucru pentru achiziția de materiale de construcții, combustibil, energie, salarii, pentru  IMM-urile care deruleazã contracte în sectorul construcții.

Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții de scarã micã pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activitãți din sectorul construcțiilor. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un numãr estimat de 4.165 beneficiari.

Programul INNOVATION are ca obiectiv sprijinirea realizãrii invențiilor, susținerii activitãților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai micã de 1 mil. €, care activeazã în industria exportatoare, nepoluantã.

În cadrul Programului INOVATION vor putea fi finanțate activitãți constând în:
a) Stimularea exporturilor românești;
b) Susținerea tranzacțiilor internaționale și a investițiilor românești în strãinãtate;
c) Stimularea comerțului on-line și a digitalizãrii;
d) Retehnologizarea companiilor locale;
e) Achiziții software și certificate de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP);
f) Obținerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare.
Pentru anul 2022, se propune un plafon total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1 miliard lei.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un numãr de 1.835 de beneficiari.

Cele patru programe – IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT și INNOVATION – vor sprijini îndeplinirea obiectivelor de investiții care creeazã premisele dezvoltãrii mediului de afaceri în toate localitãțile din România.


Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene ofera din 7 iunie finantari nerambursabile...

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) lanseaza astazi un nou apel de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor”, dedicat companiilor romanesti cu capital majoritar...

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,929FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro