joi, noiembrie 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEArticoleInvestiția în capitalul psihologic – un pariu câștigător pentru organizații

Investiția în capitalul psihologic – un pariu câștigător pentru organizații

Organizaţiile inovează iar tehnologiile şi pieţele se schimbă permanent. Pentru a ţine pasul cu aceste schimbări, angajaţii –  capitalul uman – trebuie să se dezvolte prin dobândirea unor noi competenţe şi abilităţi, dar și prin dobândirea și dezvoltarea resurselor psihologice. Resursele psihologice furnizează energia interioară necesară pentru a satisface cerințele unui mediu în schimbare (Gorgievski & Hobfoll, 2008). Poate mai mult decât oricând, creșterea organizațiilor trebuie să se concentreze mai degrabă pe dezvoltarea psihologică a angajatilor decât pe dezvoltarea educațională a acestora.

Astfel, managementul capitalului uman include şi depăşeşte managementul resurselor umane, deoarece angajaţii nu mai sunt consideraţi o simplă resursă, ci sunt priviţi ca o investiție de către organizație, pe baza potenţialului lor uman. Angajații care vor să învețe lucruri noi, care au potențialul să o facă și beneficiază și de un context organizațional favorabil dezvoltării lor vor atinge cele mai mari performanțe și se vor adapta ușor la schimbările dinamice.

Capitalul uman este diferit de alte forme tangibile de capital, dar își merită “greutatea” lui în aur la locul de muncă. Mai mult decât atât, capitalul uman este preocupat de ceea ce știți, capitalul social este preocupat de pe cine știți, în timp ce capitalul psihologic este preocupat de cine sunteți și de cine veți deveni.  Dacă doriți o echipă formată din persoane încrezătoare, reziliente și optimiste, care să aibă resurse interioare pentru a-și susține performanța prin rezultate, concentrați-vă pe îmbunătățirea capitalului psihologic!

După cum susține Shawn Achor (2011), avem succes atunci când suntem fericiți, nu invers. Deci, dacă suntem mai plini de speranță, mai eficienți, mai rezistenți și mai optimiști, avem mai multe șanse să „înfruntăm furtuna” într-un mediu organizațional dinamic sau într-un mediu personal provocator. Prin urmare, conceptul de capital psihologic este la fel de important atât pentru angajați, cât și pentru liderii lor. Capitalul psihologic îşi are originea psihologia pozitivă şi presupune o stare psihologică de dezvoltare la nivel individual, ce se poate modifica prin intervenţii (Luthans, Youssef, & Avolio, 2007).

Ce este capitalul psihologic?
… citeste articolul intreg: https://revistacariere.ro/leadership/contribuitori/investitia-in-capitalul-psihologic-un-pariu-castigator-pentru-organizatii/


spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente