sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleInflația atinge cote record în Europa cu susținerea unei ”zone de platou”...

Inflația atinge cote record în Europa cu susținerea unei ”zone de platou” în cadrul anului viitor

Sunt anunțate perioade dificile în trimestrul următor al anului 2023, chiar și în a primei jumătăți de an deoarece companiile și consumatorii vor necesita pregătire prealabilă privind navigarea printre provocări serioase, cu prețuri crescute, nesiguranță și o aplicare mult mai restrânsă în mediul de afaceri, se clarifică din raportările trimestrului al treilea și din previziuni, a informat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.

Acesta subliniază că inflația, este pe cale să se apropie, sau dintr-o perspectivă mai optimistă, să se situeze deja în zona de platou.

„Mai mult de jumătate din companiile din indicele S&P500 au raportat deja rezultatele aferente trimestrului al treilea şi 71% dintre ele au depăşit aşteptările. Pare o veste foarte bună, dar ea trebuie pusă în context: în medie, în ultimii 5 ani, 77% din companii au fost peste nivelul estimărilor”, se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Privitor sursei citate, anumite companii de IT și titluri din sectorul de energie au împrăștiat efecte pozitive, dar nu îndeajuns pentru contrabalansarea surprizelor mai puțin plăcute din domenii precum cel financiar, serviciile de comunicații (anumiți giganți din IT se află în această grupare) și industria.

Multiple dezamăgiri și scăderi ale cotațiilor privitor anumitor companii vizibile de tehnologie au fost susținute în urma sezonului de raportări din SUA.

„Dincolo de scăderile acţiunilor companiilor care deţin Google, Facebook, prima în topul deprecierilor de după anunţ, sau Amazon, investitorii s-au uitat cu atenţie la dinamica segmentelor care erau motoare de creştere şi la estimările pentru viitor. Ritmuri mai lente de creştere sau chiar – de neimaginat anterior – scăderi, pentru segmente considerate foarte dinamice au însemnat o reevaluare abruptă a cotaţiilor”, se subliniază în comunicat.

Micșorarea investițiilor sau ”înghețarea” grupului de angajați au repercusiuni nu numai în domenii asemănătoare celor industriale, ci și a celor de IT, obișnuite cu o activitate intensă ce solicită anual angajări masive.

„Nivelul preţurilor la energie şi gaze naturale în Europa a intrat în ultimele săptămâni, până de curând, pe o tendinţă descendentă. Cu toate acestea, inflaţia se află încă în creştere, iar gazul natural a reînceput să crească, atingând joi la ora 10.15, pe scadenţa decembrie, 130 euro/MWh pe bursa din Amsterdam”, arată analiza.

Conform sursei citate, în zona Euro, inflația a ajuns la un nou record de 10,7%, proiectată de o ascensiune de 41,9% pentru energie.

În SUA, inflația prezintă o ușoară scădere de 8,2%. După ce miercuri dobânda a fost majorată cu 0,75 pucte, la 3,75 – 4%, Fed, prin intermediul vocii lui Jerome Powell, a insistat asupra riscului răspândit de inflație, astfel oferind cuvântare în favoarea ratelor ridicate.

„Amazon a oferit un ghidaj pentru trimestrul al patrulea sub aşteptări. Încetinirea avansului veniturilor din segmentul de cloud, care a adus 20,5 mld. dolari în loc de 21,1 mld. dolari, a dat o lovitură puternică acţiunilor, care au pierdut 13% în sesiunea prelungită de după anunţ. Apple a fost una din rarele surse de optimism, cu creşteri de 8,1% ale veniturilor anuale şi o surprinzătoare revenire a vânzărilor de calculatoare”, se mai precizează în comunicat.

„Acţiunile producătorului de cipuri şi componente electronice Qualcomm au scăzut miercuri în sesiunea extinsă cu 7%, deşi profitul a fost egal cu nivelul aşteptat, iar veniturile au fost uşor peste estimări. Motivul? Dezamăgire în faţa aşteptărilor trimestrului următor: profit de 2,25 până la 2,45 dolari/acţiune, mult sub 3,42 dolari/acţiune anticipat de analişti”, se mai spune în comunicat.

Inflația și pericolul unei recesiuni globale sunt, potrivit companiei, între cauzele estimării reducerii veniturilor, de la intervalul -1% .. +1% anterior, la 2% .. -4%.


Mihaela Aurelia Platon
Absolventa a Facultatii de Sociologie și Asistenţă Socială, Mihaela este pasionata de public speaking, strategii de marketing, infrastructura unei companii și afaceri.

Partea bună și cea rea a volatilității pentru investitori

După un adevărat rollercoaster pe piața bursieră, indicele de volatilitate VIX, cunoscut și ca indicele fricii, a înregistrat luni, săptămâna trecută, a doua cea...

Descoperă oportunitatea de a învăța engleza sau japoneza cu trainerii A_BEST!

Descoperă oportunitatea de a învăța engleza sau japoneza cu trainerii A_BEST!🌟Înscrie-te acum pentru sesiunea din septembrie 2024! Te-ai gândit să îți îmbunătățești cunoștințele de limbi...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,905FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro