marți, aprilie 16, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleEuropa speră că o iarnă mai caldă ar putea ajuta la rezolvarea...

Europa speră că o iarnă mai caldă ar putea ajuta la rezolvarea crizei energetice

Apropierea iernii ridică multe întrebări populației și guvernelor din Europa cu privire la cât timp vor rezista stocurile de energie. În timp ce facilitățile de stocare a gazului sunt alimentate peste media anilor trecuți și sunt aproape pline, previziunile meteorologilor despre o iarnă mai caldă înseamnă că vremea ar putea da o mână de ajutor Europei pentru a supraviețui crizei energetice.

Pregătindu-se pentru iarnă, cele mai multe țări au depozitele de gaze pline, peste pragul de 80% din capacitate, cu excepția Letoniei. Think-tank-ul Bruegel estimează că cererea de gaze naturale din UE (care nu include necesarul pentru umplerea depozitelor) a scăzut cu 7% față de media din perioada 2019 – 2021. În august 2022, cererea a scăzut cu 23%. Cea mai mare parte a acestei reduceri a fost generată de industrie, deoarece gospodăriile nu consumă prea mult gaz în septembrie, iar scăderile consumului de gaze nu au fost evidente în sectorul energetic.

foto: freepik

Cele mai recente date din România arată că producția de gaze naturale în primele opt luni ale acestui an se situează la 95% din producția anului precedent, iar importurile au scăzut la 80% din cantitățile importate anterior. Avem creșteri ale producției și importurilor de cărbune, precum și ale importurilor de țiței și energie electrică. În ceea ce privește energia electrică, datele arată, de asemenea, o scădere de 5% a consumului, dar o creștere de 2% a exporturilor.

Potrivit unei analize, Europa scade consumul de gaze naturale, dar nu în mod egal. În primele nouă luni ale acestui an Germania arată o scădere de 3% pentru gospodării și de 7% pentru industrie, comparativ cu media din perioada 2019-2021. România are o scădere de 2% la gospodării și de 10% a consumului industrial, dar o creștere de 2% la producția de energie electrică. Există țări care, în ciuda problemelor legate de aprovizionarea cu gaze naturale, înregistrează o creștere a consumului, cum ar fi Croația și Slovacia.

Cumva, vremea a ajutat Europa în iernile trecute și estimările sunt că această situație va continua. Pentru iarnă, oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service C3S prognozează că există o probabilitate de 50%-60% pentru Marea Britanie, o mare parte a coastei mediteraneene și părți din Europa Centrală și de 40-50% pentru România că vom avea temperaturi mult peste medie între decembrie și februarie. Dacă acest lucru se va materializa, este posibil să asistăm la o calmare a cererii de gaze și combustibil pentru încălzire în lunile următoare, lăsând mai mult disponibil pentru sectorul industrial. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii români sunt cel mai mult îngrijorați de o posibilă recesiune și de creșterea inflației. Orice veste bună de pe piețele energetice ar putea atenua aceste temeri.

Prognoza bună vine după o lună septembrie mai rece decât de obicei, cu o temperatură medie europeană cu aproape 0,4°C sub cea din perioada 1991-2020, dar vine după cea mai caldă vară înregistrată vreodată în Europa. În lunile iunie, iulie și august, temperatura medie a aerului la suprafață pe continent a fost cu 0,4°C peste recordul stabilit în vara anului 2021.

***   ***   ***

Autor: Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

***   ***   ***

Articol primit la redactie de la eToro
Despre
eToro Group

eToro este o platformă de investiții cu active multiple ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 30 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.


Lipsa de personal remodelează piața muncii, deschide ușa inteligenței artificiale

Economia mondială suferă din cauza unui deficit de resurse umane care a atins un nivel record în ultimii 17 ani. Trei din patru angajatori...

“Inimi Generoase – Gala Brazilor de Crăciun”, proiect finalizat: au...

În decembrie 2023, în cadrul evenimentului de excepție “Inimi Generoase - Gala Brazilor de Crăciun”, organizat de Asociația Caravana Fericirii, BCR și CCINA Constanța,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro