sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaElekes Gyula: Metamorfoză expoziție de emailuri 7 – 21 aprilie 2022, Sala...

Elekes Gyula: Metamorfoză expoziție de emailuri 7 – 21 aprilie 2022, Sala Noua Galerie Muzeul Național al Țăranului Român

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă joi, 7 aprilie 2022, de la ora 19.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziţiei de emailuri Elekes Gyula: Metamorfoză.

„Tematica expoziției este transfigurarea, transformarea valorilor, Metamorfoza, poate nu totdeauna în direcția bună. Fixarea patrimoniul spiritual (material) cu ajutorul pictografiei, pentru a nu pieri. Credința în noi înșine și în forțe externe, puterea acestora de conservare“ declară artistul Elekes Gyula, despre propria expoziție.

Artistul s-a născut și trăiește la Odorheiu Secuiesc. A absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, secția grafică. A studiat tehnica emailului în școli private și ateliere de creație din Germania și Spania. A lucrat ca profesor de desen, s-a ocupat de grafică publicitară pentru o fabrică de mașini unelte, a predat în Austria, Germania și Spania, tehnica emailului. În prezent ține cursuri de email la Odorheiu Secuiesc și periodic la Keszthely (Ungaria), în La Coruña (Spania) și la Viena. Din 1980, se străduiește să pătrundă în cele mai adânci taine ale tehnicii emailului. Între anii 1990–2017 a fost invitat anual la Simpozionul Internațional de Email din Kecskemét, timp de patru ani lucrând câte o lună în atelierul de creație de aici ca bursier. Și-a îmbogățit cunoștințele profesionale cu sprijinul pictorului Turi Endre și al istoricului de artă Pap Gábor. Timp de zece ani, a fost bursier al Fondului Național Cultural al Ungariei, în perioada anilor 1992 – 2008, a participat la numeroase cursuri de perfecționare în Germania și Spania. Din anul 2011, este membru al Asociației Maghiare a Artiștilor Emailului.

În creațiile sale Elekes Gyula prelucrează și reinterpretează motivele și simbolistica culturii tradiționale, miturilor și mitologiei secuiești, considerând că arta populară, ca sursă iconografică, are un limbaj vizual încă inteligibil. În lucrările sale, diferitele tehnici de emailare (email pictat, cloiossoné) se asociază adesea cu auritul sau polizarea recipientelor de aramă, uneori, și cu aplicații de metale și pietre prețioase. Artistul caută și punctele de conexiune cu alte culturi.

Lucrările artistului distins cu premiul Pro Cultura Hungarica au fost expuse în numeroase orașe din Transilvania și Ungaria, dar și în Austria, Spania, Germania, Suedia, Rusia, în cadrul unor expoziții individuale, respectiv, în Elveția, Cehia, Danemarca, Franța și China, în expoziții de grup. Multe din creațiile sale se află în colecții private și oficiale, în muzee din România, Ungaria, Elveția, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos, Franța, Germania, Luxemburg, Anglia, Spania, Suedia și Japonia.

„Consider că se impune un anumit conținut, un mesaj care pot fi duse mai departe; culorile, ritmurile plastice, creația în totalitate generează în privitor o anume rezonanță. Consider important ca privitorul, dacă a acceptat lucrarea, să o construiască mai departe prin forța imaginației sale“. (Elekes Gyula)

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie, până pe 21 aprilie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei.

turbulențele de pe piețe nu i-au speriat pe investitorii individuali români

Piețele turbulente determină diversificarea în active rezistente la recesiune în rândul investitorilor individuali români Investitorii români de retail își diversifică portofoliile în mărfuri fungibile...

INVITAȚIE DE PRESĂ

Camera de Comerț și Industrie a României, împreună cu Africa IP SME Helpdesk, vă invită la seminarul Doing business in North Africa, eveniment care va avea...

Mihai Daraban: România are mult de lucrat pentru a echilibra balanța...

București, 28 martie 2023: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat marți, 28 martie a.c., Forumul Economic România-Polonia, eveniment desfășurat în marja...

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat “ROMANIA START-UP REVOLUTION.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat astăzi, 28 martie 2023, în cadrul Universității din Oradea un nou tip de eveniment intitulat “ROMANIA...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,754FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img