Subiectul zilei de astăzi: DIURNA!
Reƫineƫi! Diurna poate fi acordată ȋn cazul tuturor tipurilor de entităƫi.
DIURNA = o sumă de bani pe care salariaţii o primesc atunci când sunt delegaţi pentru a ȋndeplini sarcini de serviciu ȋn afara localităţii ȋn care angajatorul ȋşi are sediul (distanţa trebuie să fie ȋntre 5 şi 50 km de localitatea ȋn care ȋşi are loculul permanent de muncă salariatul).
Cui puteţi acorda diurnă?
Diurna o puteţi acorda:
- salariaţilor;
- administratorilor numiţi prin act constitutiv, contract de administrare sau mandat;
- directorilor care ȋşi desfăşoară activitatea ȋn baza unui mandat;
- managerilor ȋn baza contractului de management.
Reţineţi!
- Diurna se acordă pe ZILE CALENDARISTICE!
- Diurna se acordă pentru deplasări ȋn ţară şi ȋn străinătate (ȋn cazul deplasărilor externe, pentru fracţiunile de timp care nu ȋnsumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore şi 100% pentru perioada care depăşeşte 12 ore).
- Diurna se acordă pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice pe an; ȋn situaţii speciale, perioada de 60 de zile se poate prelungi cu până la 60 de zile, dar numai cu acordul expres al angajatului;
- Diurna se calculează ţinând cont de zilele calendaristice ȋn care persoana se află ȋn delegare, incluzându-se ȋn acestea şi zilele de weekend;
- Diurna se acordă numai dacă durata deplasării este de cel puţin 12 ore.
- Diurna se poate plăti ȋn numerar fără a ţine cont de plafoanele stabilite de lege.
- Pe perioada cât salariatul este ȋn deplasare şi primeste diurnă, NU are dreptul să primească tichete de masă.
Ce valoare are diurna?
În prezent valoarea diurnei pentru societăţile din domeniul privat este de 50 ron.
Puteţi acorda şi o diurnă de valoare mai mare ȋnsă suma ce depăşeşte 50 ron va fi considerată venit asimilat salariilor pentru care se datorează impozit pe veniturile din salarii şi se cuprinde ȋn baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS, Contribuţia asiguratorie pentru muncă).
Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de diurnă?
Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Hotărârea 714/2018 se menţionează că indemnizaţia de delegare sau alocaţia zilnică de delegare se acordă fără prezentarea de documente justificative.
Diurna se justifică ȋnsă prin completarea ordinului de deplasare/decontului de cheltuieli care arată efectuarea deplasării ȋn interes de serviciu şi durata acesteia.