luni, iulie 22, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCseke Attila: Procedură simplificată pentru aplicațiile UAT-urilor pentru finanțarea investițiilor prin PNRR

Cseke Attila: Procedură simplificată pentru aplicațiile UAT-urilor pentru finanțarea investițiilor prin PNRR

Astăzi la Poiana Brașov, Domnul Ministru Cseke Attila a făcut o prezentare a stadiului în care se află implementarea PNRR și cu privire la programul Anghel Saligny, o trecere în revista a proiectelor de reglementare a temelor de interes pentru administrația locală și a intrat în dialog cu primarii orașelor cu ocazia Consiliului Director al Asociatiatiei Orașelor din România.

Cu privire la cadrul de reglementare, domnul ministru a arătat că reglementarea consorțiilor administrative a trecut de etapa de transparență decizională și, după ce se vor opera modificări în urma observațiilor pertinente primite în acest proces, va pleca din minister spre aprobare săptămână viitoare.

Reglementarea zonelor metropolitane va apare în curând în transparență decizională

Aceste reglementari stabilesc cadrul pentru colaborarea între UAT-uri. Sunt mecanisme voluntare pentru a soluționa în comun, atunci când există limitări de resurse umane, resurse finanțare ori când anumite opțiuni strategice solicită implicarea a doua sau mai multe UAT-uri.

Colaborarea administrațiilor locale privește o gamă foarte largă de tematici, de la proiecte de investiții până la amenajarea teritoriului.

O atenție deosebita a acordat Domnul Ministru Cseke Attila Codului finanțelor publice locale – proiect oprit în 2018, un proiect apreciat ca un proiect util, frumos.

Unul dintre punctele care au blocat atunci aprobarea codului a fost împărțirea pe cote din impozitul de venit. În acest moment se pare că diferențele exprimate pe acesta temă s-au estompat, domnul ministru apreciind că “În câteva săptămâni actualizam toată legislația și generăm o propunere de cod, în consultare cu A.O.R. și cu celelalte structuri asociative”

Cu privire la Strategia României pentru Descentralizare, domnul ministru a arătat că sunt multe imobile nefolosite, care stau în paragină – autoritățile locale le pot utiliza mai bine ca acum. În același timp se va avea în vedere descentralizarea administrării spitalelor. Perioada crizei medicale a arătat că administrațiile locale se pot implica cu succes în administrarea unităților sanitare.

Veștile bune pe care domnul ministru le-a adus astăzi privesc finanțarea investițiilor în domeniul gazelor:  se deschid apelurile de proiecte, termenul de aplicare fiind de 45 zile. Investițiile pot avea în vedere racordări la conductele de gaze, montarea contoarelor inteligente. Programul Anghel Saligny are alocate 13 miliarde de lei pe aceasta temă.

Cu privire la PNRR, ministrul Cseke Attila a arătat că a informat încă din ianuarie primăriile despre posibilitățile de finanțare. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este primul minister care are în transparență  decizională ghidurile pentru aplicații de proiecte.

Domul ministru a subliniat că a propus pentru aplicațiile finanțate din PNRR o procedură simplificată, în cadrul căreia nu se cer la momentul depunerii aplicației studii și documentație tehnică, pentru a nu irosi resurse de timp și muncă pentru proiecte pentru care nu se încheie contracte de finanțare.

Proiectele aprobate spre finanțare vor trebui să respecte apoi procedura de achiziție prevăzută în legislația națională.

Cu privire la această procedură se așteaptă punctul de vedere al Comisiei Europene.

A mai fost făcută precizarea că platforma digitală în care se vor încărca aplicațiile va fi gata luni, marți și va fi disponibilă public pentru a fi consultată și în vederea familiarizării aplicantilor cu procedura.

Domnul ministru a precizat că la 1 aprilie intenționează să deșchidă apelul de proiecte.

Sumele alocate sunt: Fondul local – 2,7 mld euro și Valul renovării – 2,8 mld euro, supracontractare până la 130% conform legii.

Termenul pentru apelul de proiecte este de două luni, până la sfârșitul lunii mai.


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....

„Finanțarea Societăților Comerciale” – business breakfast event

Revista Patronatului Român  împreună cu Aura Icodin, fondator A_BEST, organizează o serie de evenimente dedicate dezvoltării afacerilor românești, în seria „The Right Business Choice”,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,918FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro