sâmbătă, aprilie 1, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaCseke Attila: Ministerul Dezvoltării va finanța investițiile în rețeaua de gaze care...

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării va finanța investițiile în rețeaua de gaze care nu au primit finanțare de la MIPE

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va prelua finanțarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cu un buget suplimentar de 5,5 miliarde de lei, și va lansa, în martie, apelul pentru investițiile în rețeaua de gaze din Programul ”Anghel Saligny”, a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Cseke Attila.

În prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investițiile în rețeaua de gaze, finanțat prin ”Anghel Saligny”, cu un buget total de 7,5 miliarde de lei, a spus ministrul.

Proiectele pentru care localitățile pot cere finanțare sunt cele referitoare la construcția de noi rețele de distribuție a gazelor naturale, precum și extinderea și modernizarea celor existente, iar miniștrii dezvoltării și energiei urmează să semneze Ordinul comun pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanței privind PNI ”Anghel Saligny”.

Totodată, Cseke Attila a subliniat: vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate și proiectele tehnice efectuate și au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziție publică mult mai repede. ”După procedura de achiziție publică, pot fi demarate lucrările de construcții. 70% dintre localitățile din România nu au acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, avem nevoie de un progres real și rapid în acest domeniu, acesta fiind motivul pentru care Ministerul Dezvoltării va prelua proiectele mature din POIM” – a spus ministrul.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), MIPE a primit peste o sută de cereri de finanțare, dar bugetul a permis doar finanțarea a 25 de proiecte.

”Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile și nu au primit finanțare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>, 5,5 miliarde de lei și vom finanța aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului <<Anghel Saligny>> va crește la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila.

Prin POIM, 95 de comune, 6 orașe și 4 municipii au cerut finanțare pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale și vor primi, acum, finanțare de la Ministerul Dezvoltării.

MDLPA urmează să propună Guvernului, spre aprobare, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru transferarea acestor proiecte, urmând ca MIPE, în termen de 15 zile de la aprobarea acesteia, să transfere proiectele la Ministerul Dezvoltării. În același timp, beneficiarii vor încărca, pe platforma digitală dedicată proiectelor finanțate prin ”Anghel Saligny”, datele proiectelor, urmând să fie semnate contractele de finanțare, a conchis Cseke Attila.


turbulențele de pe piețe nu i-au speriat pe investitorii individuali români

Piețele turbulente determină diversificarea în active rezistente la recesiune în rândul investitorilor individuali români Investitorii români de retail își diversifică portofoliile în mărfuri fungibile...

INVITAȚIE DE PRESĂ

Camera de Comerț și Industrie a României, împreună cu Africa IP SME Helpdesk, vă invită la seminarul Doing business in North Africa, eveniment care va avea...

Mihai Daraban: România are mult de lucrat pentru a echilibra balanța...

București, 28 martie 2023: Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat marți, 28 martie a.c., Forumul Economic România-Polonia, eveniment desfășurat în marja...

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat “ROMANIA START-UP REVOLUTION.

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat astăzi, 28 martie 2023, în cadrul Universității din Oradea un nou tip de eveniment intitulat “ROMANIA...
espressocafe.ro
nemira.ro
spot_img

video

spot_img
7,754FaniÎmi place
222AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img
spot_img

evenimente

spot_img

asociarii, patronate

spot_img