Consiliul Economic și Social (CES) a organizat astăzi, 9 martie 2023, între orele 11:00 și 13:00, la sediul Senatului României, masa rotundă prilejuită de lansarea studiului CES „Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent”, prezentat de comisia de specialitate temporară pentru realizarea studiului menționat și elaborat de experții Sorin Cace, Ștefan Guga, Adina Mihăilescu și Mihnea Preotesi.
Studiul și-a propus fundamentarea cu argumente științifice, contextualizate în cadrul național și european, a unui demers de corelare a salariului minim stabilit de guvern cu valoarea stabilită prin lege pentru coșul minim de consum, precum și elaborarea unor scenarii alternative de realizare a unui asemenea demers.
Referențialul analizei propuse este Legea nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar și vizează stabilirea unor scenarii de corelare a salariului minim legal cu valoarea corespunzătoare acestui coș al consumului decent.
Stabilirea unor principii și a unui mecanism corect și transparent de fixare a salariului minim și de indexare a valorii acestuia reprezintă o chestiune de maximă importanță pentru politica salarială a României, pe de o parte, datorită numărului mare de salariați care sunt afectați și, pe de altă parte, datorită efectelor economice și sociale ale acestei forme de intervenție a statului pe piața muncii.
Masa rotundă a fost prezidată de președintele comisiei temporare, Rodrigo-Gabriel Maxim, iar printre invitații care au luat cuvântul s-au numărat experții Sorin Cace, Adina Mihăilescu și Mihnea Preotesi, președintele CES, Bogdan Simion, membri ai Plenului CES, Simion Hăncescu, Iacob Baciu, Claudiu Staicu, Victor Florescu, Dragoș Mihalache, reprezentanți ai confederațiilor patronale și sindicale, Adelina Dabu, Minel Ivașcu, președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, reprezentanți ai instituțiilor statului, Tudor Buzatu, Mădălin Vasilcoiu, Corneliu Vișoianu, și Victoria Stoiciu, coordonator de programe în cadrul Fundației Friedrich Ebert Stiftung.
Studiul poate fi consultat aici: https://www.ces.ro/newlib/PDF/2023/Corelarea-salariului-minim.pdf