joi, aprilie 25, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaConcluziile celei de-a patra întâlniri a procesului intersesional al Abordarii Strategice și...

Concluziile celei de-a patra întâlniri a procesului intersesional al Abordarii Strategice și Managementul consolidat al substantelor chimice și deșeurilor după 2020 (IP4)

Ieri seară s-a încheiat cea de-a patra întâlnire a procesului intersesional al Abordarii Strategice și Managementul consolidat al substantelor chimice și deșeurilor după 2020 (IP4).  Reuniunea, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu sprijinul UNEP, s-a desfășurat în perioada 29 august – 2 septembrie 2022, la Centrul Expozițional Romexpo din  București.

Evenimentul a reunit sute de specialiști din peste 180 de țări de pe întreg mapamondul, reprezentanți ai Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, ai ONG-urilor de profil și ai altor instituții din domeniul chimicalelor.

„Această săptămână a fost o provocare, atât din punct de vedere al organizării unei asemenea reuniuni, de importanță internațională, cât și în ceea ce privește subiectele dezbătute. Managementul corect al chimicalelor reprezintă o preocupare permanentă pentru un viitor sănătos al generațiilor viitoare, dar și o modalitate de a respecta ceea ce ne oferă natura. Substanțele chimice se află peste tot în viața de zi cu zi, de la ambalaje, produse de vestimentație, cosmetice, dar utilizarea lor trebuie să nu pună în pericol sănătatea oamenilor sau a mediului. De aceea, această reuniune de la București, care a pregătit următoarea conferință internațională de profil (ICCM5), a fost esențială, în primul rând pentru elaborarea aranjamentelor ce urmează pentru o abordare strategică și o bună gestionare a substanțelor chimice și a deșeurilor. Rezultatul așteptat al reuniunii, un document consolidat care să cuprindă viziunea tuturor statelor participante, a fost îndeplinit. Putem spune, cu mândrie, că la reuniunea de la București s-a pus piatra de temelie pentru un viitor acord multilateral de mediu în domeniul managementului substanțelor chimice și deseurilor”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În cele 5 zile ale evenimentului, discuțiile delegațiilor prezente s-au axat pe: obiective pentru instrumentul internațional legislativ de după 2020, punctele focale naționale, planurile naționale de punere în aplicare; modul în care instrumentul internațional legislativ ar trebui să abordeze problemele de interes; implicarea sectorului privat în finanțarea gestionării substanțelor chimice și a deșeurilor, identificarea obiectivelor instrumentului și a modului de alegere a „problemelor de interes” care ar fi vizate pentru o atenție concentrată și o acțiune concertată, precum și parteneriate multisectoriale. De asemenea, printre subiectele abordate s-au aflat relația dintre instrumentul internațional legislativ și panoul de politici științifice pentru produse chimice și deșeuri mandatat de cea de-a cincea sesiune a Adunării ONU pentru mediu (UNEA5), dar și viziunea și principiile noului instrument internațional legislativ în curs de negociere. A fost luată în discuție și o propunere privind o taxă coordonată, la nivel global, pentru materiile prime chimice pentru a alimenta un nou fond internațional privind substanțele chimice și deșeurile.

„De-a lungul acestei săptămâni petrecute în București, am înregistrat progrese considerabile, în special în ceea ce privește construirea viziunii noastre comune pentru o planetă sigură împotriva substanțelor chimice și a poluării deșeurilor. Încă mai avem ceva de făcut și ne angajăm constructiv în mai multe chestiuni pertinente”, a declarat Sheila Aggarwal-Khan, director economic al Programul Națiunilor Unite pentru Mediu  (UNEP).

Această reuniune a sprijinit părțile interesate în eforturile lor de a elabora viitoarele aranjamente ale abordării strategice și ale bunei gestionări a substanțelor chimice și a deșeurilor după 2020.


  • Tags / Etichete / rubrici:
  • mediu

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat ieri apelul de proiecte,...

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lanst ieri, 16 februarie 2023, apelul de proiecte în cadrul Investiției 1 Campania națională de împădurire și reîmpădurire,...

Ministrul Barna TÁNCZOS a semnat pe 31 august trei contracte de...

Primul contract de finanțare semnat pe 31 august este încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și RNP – Romsilva și constă în...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro