duminică, mai 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCNIPMMR: Programe de garantare pentru antreprenori

CNIPMMR: Programe de garantare pentru antreprenori

Antreprenorii au la dispoziție 4 noi programe de garantare în domenii prioritare în economie:

  1. IMM PROD – pentru industrializarea economiei
  2. RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural
  3. GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor
  4. INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii

Astăzi, 19 aprilie CNIPMMR a susținut o conferință în mediul unde au prezentat în detaliu fiecare program de garantare și au răspuns punctual tuturor întrebărilor referitoare la eligibilitate, acordarea finanțării, tipuri de achiziții eligibile, utilizarea platformei și multe altele.

Pe lista speakerilor s-au regăsit reprezentanți ai autorităților publice, FNGCIMM, FRC, FGCR și bănci partenere.

Președintele CNIPMMR, Florin Jianu a menționat în deschiderea evenimentului importanța și ajutorul pe care programele de garanare le-au reprezentat pentru sectorul imm.

„înainte de IMM Invest aveam 3 din 10 imm-uri care sunt bancabile, cu ajutorul IMM Invest și subprogramul lui Agro Imm în acest moment, deja 5 din 10 imm-uri, deci practic au trecut 2 imm-uri în zona bancabilă […] foarte multe dintre garanțiile și dintre creditele date în această perioadă au fost date cu IMM Invest, cred că am ajuns la 30.000 de garanții în această perioadă”

„Până în acest moment cred că se atinge deja pragul de 3 miliarde de lei în garanții, într-o lună și jumătate de când noul program IMM Invest și Agro Imm au redebutat cu un număr de aproximativ 5000 de garanții.”

Președintele CNIPMMR consideră că România are toate premisele unei dezvoltări atât a infrastructurii, dar și a sectorului de imm datorită coroborării acestor garanții, programe de garantare, cu Programul Național de Redresare și Reziliență și cu fondurile europene pentru 2021-2027.

Întrebat dacă PFA-urile și II-urile sunt eligibile pe programul IMM Invest și dacă pe programul Start Up Nation vor fi acordate garanții pentru cofinanțare, Dumitru Nancu, director general FNGCIMM, a răspuns că pe IMM Invest și pe Agro Invest sunt eligibile imm-urile inclusiv II-urile, PFA-urile, tot ce este pe OUG 44, iar pe IMM Invest s-au introdus din anul 2021 și fermieri astfel fermierii au că variantă și IMM Invest și Agro Invest, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii cu capitalizare medie.

Cât despre programele Ministerului Antreprenoriatului și Turismului acesta a spus că sunt în procedură de semnare a unei convenții în care Fondul Național de Garantare vă garanta toate creditele punte pe programele gestionate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, iar fondul român de contra-garantare va contra-garanta aceste garanții acordate de către Fondul Național de Garantare.

„În ceea ce privește cel mai important instrument financiar IMM Invest, astăzi practic avem aproape 50 mii de garanții aprobate în doi ani de zile, cel mai mare parteneriat public-privat din România cu cele 21 de bănci, Fondul Național de Garantare și Guvernul României au finanțat cu 35 miliarde deci aproape 3,5 % din produsul intern brut. Vorbim de bani care se află în conturile întreprinderilor mici și mijlocii, iar Fondul Național de Garantare a garantat cu 29 de miliarde de lei pe cele două programe IMM Invest și subprogramul Agro Invest.

În ceea ce privește IMM Invest ediția 2022 și Agro Invest 2022, în acest moment s-au aprobat 5156 de garanții, 3,5 miliarde sunt credite, iar garanțiile acordate sunt 2,9 deci practic am depășit 50 % din plafonul alocat pe anul 2022. În ceea ce privește cel de-al doilea subprogram instrument financiar Agro IMM Invest, în acest moment s-au acordat 863 de garanții aprobate, 700 de milioane sunt credite și 600 de milioane garanții și în acest program ne apropiem de 20% plafon de garantare consumat.”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu a ridicat problema prelungirii schemelor de garantare și finanțare după data de 30 iunie. Acesta a spus că a depus toate eforturile administrative necesare pentru conștientizarea acestei probleme.

„Să fim realiști, pandemia de Covid nu s-a terminat, iar programul, cadru temporal financiar pentru combaterea efectelor pandemiei evident că nu se încheie la 30.06, toate aceste efecte noi le resimțim în continuare numai că s-au suprapus și criza prețurilor la energie și gaze naturale și iată acum și criza conflictului ucrainean.”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat dacă ar fi aplicat pe programele de garantare în cazul în care ar fi fost întreprinzător. Ministrul a răspuns că ar fi aplicat cu toată încrederea, spunând că aceste programe reprezintă o șansă pentru antreprenori, dat fiind diversitatea programelor de garantare din care aceștia pot alege.

„Pe de o parte sunt aceste programe pe care le-am lansat în prima parte a anului și care intră deja în circuit în implementare: Imm Prod, Garant Construct, Rural Invest, Agro Imm Invest, Imm Invest, care au adus sau aduc un aport în economie de 20 miliarde de lei, dincolo de aceasta și prin programul Sprijin pentru România venim cu 2, 2 miliarde de euro pentru companii în mare parte pentru imm-uri pe cadrul temporal creat ca urmare a conflictului din Ucraina. Stimulii economici anul ăsta sunt din punctul meu de vedere la un nivel, să-i spun istoric, dar să fiu mai prudent o să spun foarte ridicat, totuși diferența o va face viteza cu care acești bani ajung în economie și aici toți trebuie să fim într-un parteneriat”

De asemenea, ministrul finanțelor, a fost întrebat ce se va întâmpla după terminarea cadrului temporar menționat anterior și de Adrian-Ionuț Chesnoiu.

„Depindem în primul rând de răspunsul la interpretarea acestei finalizări de cadru temporal. Eu o să insist în continuare în Ecofin ca noul cadru temporal să fie dezvoltat deoarece cadrul temporal cu care s-a venit pe conflictul din Ucraina este din punctul meu de vedere insuficient și o să am discuții în primul Ecofin […] pentru a crea o adaptare a noii formule de sprijin pe cadrul temporal pe Ucraina astfel încât să fie similar ca amploare și ca volum cu ceea ce a fost pe Covid”

Alina Mihaela Toma, Președinte FGCR, a precizat: „Ca diferențe între Rural Invest și Agro Imm Invest ar fi plafoanele, respectiv pe Rural Invest se poate ajunge la 15 milioane cumulat, 10 milioane credite pentru investiții și 5 pentru capital de lucru, limita maximă de garantare este nediferențiată 90% peste tot pentru toți beneficiarii și nu avem restricții în ceea ce privește imm,  pot fi garantate toate categoriile de înterprinderi.”

Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....

„Finanțarea Societăților Comerciale” – business breakfast event

Revista Patronatului Român  împreună cu Aura Icodin, fondator A_BEST, organizează o serie de evenimente dedicate dezvoltării afacerilor românești, în seria „The Right Business Choice”,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,930FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro