duminică, decembrie 4, 2022
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 8 Martie

Calendarul zilei 8 Martie

 • Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual la data de8 martie pentru a comemora realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, dar și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
 • 1618 – Johannes Keplerdescoperă a treia lege a mișcării planetelor: „pătratul perioadei de revoluție a planetei, ueste proporțional cu cubul semiaxei mari a orbiteia:u2∝a3”. În astronomie, legile lui Kepler descriu mișcările planetelor în jurul Soarelui și, în general, comportamentul oricărui sistem de două corpuri între care acționează o forță invers proporțională cu pătratul distanței. Aceste legi nu sunt valabile decât în cadrul mecanicii newtoniene.
 • 1848 – are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar. Parte a fenomenului general european, Revoluţia română de la 1848, aşa cum aprecia justificat Nicolae Bălcescu, ”n-a fost un fenomen neregulat, efemer, fără trecut şi viitor, fără altă cauză decât voinţa întâmplătoare a unei minorităţi sau mişcarea generală europeană. Revoluţia generală – maievidenţia el – a fost ocazia, iar nu cauza Revoluţiei române. Cauza ei se pierde în zilele veacurilor.
 • 1862 – Războiul Civil American (Războiul de Secesiune): are loc prima bătălie între două nave de luptă îmbrăcate în fier, Monitor(aparținând Uniunii) și Merrimack (aparținând Confederației), bătălie ce a revoluționat tehnicile navale de luptă. Războiul, conflagrația cu cele mai multe victime din istoria Statelor Unite, s-a soldat cu moartea a peste 620.000 de soldați, a unui număr de peste 325.000 de combatanți dați dispăruți și al unui număr nedeterminat de civili. Războiul de secesiune a pus capăt sclaviei în Statele Unite, a restaurat Uniunea și a întărit rolul guvernului federal în cadrul acesteia. Aspectele sociale, politice, economice și rasiale ale războiului au marcat perioada de reconstrucție care a durat până în 1877 și au continuat să se manifeste și de-a lungul secolului al XX-lea.
 • 1935 – La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.
 • 1945 – Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt printr-o telegramă personală și strict secretă, în care își manifesta îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști, la două zile după instalarea guvernului Petru Groza. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii.
 • 1945 – Guvernul român solicitat reintegrarea nordului Transilvaniei la România, oficial un teritoriu parte a Ungariei, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940, printr-o telegramă transmisă guvernului sovietic. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, Stalin consimte la reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a țării.
 • 1968 – la Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de Primăvara de la Praga, mișcarea de liberalizare cunoscută sub ce acest nume. Primăvara de la Praga a fost o perioadă de libertate politică înCehoslovacia, începută în primăvara anului 1968 odată cu venirea la putere a lui Alexander Dubček. A durat până în 20 august, când a avut loc invazia Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția României.
 • 1970 – echipa de handbal masculin a României a cucerit pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială la cea de-a 7-a ediție aCampionatului Mondial de Handbal Masculin, desfășurat între 26 februarie – 8 martie 1970, în Franța.
 • 1983 – Președintele american Ronald Reagan numește URSS un Imperiu al Răului. Expresia i-a înfuriat pe liderii sovietici și a definit partea retorică din procesul de escaladare a Războiului Rece.
 • 1995 – Deschiderea oficială a lucrărilor Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării Românieila Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare. Comisia a fost condusă de academicianul Tudorel Postolache.
 • 2002 – Un asteroid cu diametrul de 50 m a trecut la 463.000 km de Pământ fără să fi fost văzut de observatoarele astronomice. Abia la 12 martie masa a fost văzută. Se estimează că acesta este un obiect de același diametru cu asteroidul care a explodat înainte de a lovi solul în 1908, în regiunea siberiană de la Tunguska.
espressocafe.ro
nemira.ro
george.bcr.ro

postări recente:

spot_img
7,684FaniÎmi place
162AbonațiAbonați-vă

Abonează-te la newsletter

spot_img

recomandate:

decathlon.ro

Evenimente:

watchshop.ro