miercuri, februarie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 8 Martie

Calendarul zilei 8 Martie

 • Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual la data de8 martie pentru a comemora realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, dar și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
 • 1618 – Johannes Keplerdescoperă a treia lege a mișcării planetelor: „pătratul perioadei de revoluție a planetei, ueste proporțional cu cubul semiaxei mari a orbiteia:u2∝a3”. În astronomie, legile lui Kepler descriu mișcările planetelor în jurul Soarelui și, în general, comportamentul oricărui sistem de două corpuri între care acționează o forță invers proporțională cu pătratul distanței. Aceste legi nu sunt valabile decât în cadrul mecanicii newtoniene.
 • 1848 – are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar. Parte a fenomenului general european, Revoluţia română de la 1848, aşa cum aprecia justificat Nicolae Bălcescu, ”n-a fost un fenomen neregulat, efemer, fără trecut şi viitor, fără altă cauză decât voinţa întâmplătoare a unei minorităţi sau mişcarea generală europeană. Revoluţia generală – maievidenţia el – a fost ocazia, iar nu cauza Revoluţiei române. Cauza ei se pierde în zilele veacurilor.
 • 1862 – Războiul Civil American (Războiul de Secesiune): are loc prima bătălie între două nave de luptă îmbrăcate în fier, Monitor(aparținând Uniunii) și Merrimack (aparținând Confederației), bătălie ce a revoluționat tehnicile navale de luptă. Războiul, conflagrația cu cele mai multe victime din istoria Statelor Unite, s-a soldat cu moartea a peste 620.000 de soldați, a unui număr de peste 325.000 de combatanți dați dispăruți și al unui număr nedeterminat de civili. Războiul de secesiune a pus capăt sclaviei în Statele Unite, a restaurat Uniunea și a întărit rolul guvernului federal în cadrul acesteia. Aspectele sociale, politice, economice și rasiale ale războiului au marcat perioada de reconstrucție care a durat până în 1877 și au continuat să se manifeste și de-a lungul secolului al XX-lea.
 • 1935 – La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.
 • 1945 – Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt printr-o telegramă personală și strict secretă, în care își manifesta îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști, la două zile după instalarea guvernului Petru Groza. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii.
 • 1945 – Guvernul român solicitat reintegrarea nordului Transilvaniei la România, oficial un teritoriu parte a Ungariei, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940, printr-o telegramă transmisă guvernului sovietic. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, Stalin consimte la reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a țării.
 • 1968 – la Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de Primăvara de la Praga, mișcarea de liberalizare cunoscută sub ce acest nume. Primăvara de la Praga a fost o perioadă de libertate politică înCehoslovacia, începută în primăvara anului 1968 odată cu venirea la putere a lui Alexander Dubček. A durat până în 20 august, când a avut loc invazia Cehoslovaciei de către statele Pactului de la Varșovia, cu excepția României.
 • 1970 – echipa de handbal masculin a României a cucerit pentru a treia oară consecutiv titlul de campioană mondială la cea de-a 7-a ediție aCampionatului Mondial de Handbal Masculin, desfășurat între 26 februarie – 8 martie 1970, în Franța.
 • 1983 – Președintele american Ronald Reagan numește URSS un Imperiu al Răului. Expresia i-a înfuriat pe liderii sovietici și a definit partea retorică din procesul de escaladare a Războiului Rece.
 • 1995 – Deschiderea oficială a lucrărilor Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării Românieila Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare. Comisia a fost condusă de academicianul Tudorel Postolache.
 • 2002 – Un asteroid cu diametrul de 50 m a trecut la 463.000 km de Pământ fără să fi fost văzut de observatoarele astronomice. Abia la 12 martie masa a fost văzută. Se estimează că acesta este un obiect de același diametru cu asteroidul care a explodat înainte de a lovi solul în 1908, în regiunea siberiană de la Tunguska.

Daniela ALB – cum să îmbini cinci business-uri total diferite, într-un...

Iubesc antreprenoriatul pentru că este versatil și îți dă ocazia să te reinventezi, de fiecare dată Mama a două fete și antreprenor, Daniela este omul...

Reprezentativitatea pieței de capital din România în indicii MSCI crește odată...

Acțiunile altor patru companii listate la Bursa de Valori București (BVB) vor fi incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro