joi, noiembrie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleCalendarul zilei 7 Februarie

Calendarul zilei 7 Februarie

  • 1741 – apare „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” („Constituția lui Mavrocordat”), un document care prevedea adoptarea unor reforme fiscale și administrative în Țara Românească, ulterior și în Moldova. Textul a fost tipărit în anul următor în Franța cu scopul de a-l prezenta pe Domnitor în plan internațional ca un promotor de reforme și un prinț luminat. Constantin Mavrocordat a fost de 6 ori Domn al Țării Românești și de 4 ori Domn al Moldovei. A fost, ca și tatăl său, Nicolae Mavrocordat, de asemenea domnitor fanariot în țările române, un om învățat, influențat de ideile filozofice reformatoare ale secolului al XVIII-lea, în perioada denumită „Epoca Luminilor”.
  • 1987 – în plină criză alimentară și energetică, regimul Ceaușescu adoptă decretul 272/1987 privind raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică și impune tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație. Decretul stipula că „cetățenii sunt obligați să gospodărească cu maximum de grijă energia electrică, termică și gazele naturale și să elimine orice formă de risipă a acestora, să se încadreze în nivelurile de consum normate și să ia măsuri stricte pentru a realiza economii în cantitățile stabilite”. Pentru cei care au uitat sau nu au cunoscut condițiile oribile de viață din anii 1980 reamintim că, iarna, temperaturile în apartamente erau între 5-12 grade, apa caldă era livrată două ore/zi sau deloc, lumina se întrerupea aproape zilnic, în special la orele serii.
  • 1992 – membrii Consiliului European, reuniți în localitatea olandeză omonimă, au semnat ”Tratatul de la Maastricht”, care reprezintă actul de naștere al Uniunii Europene, așa cum o cunoaștem astăzi. Tratatul de la Maastricht a reunit documentele fondatoare ale comunităților europene anterioare – Comunitatea Economică Europeană, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice – și a stabilit noile instituții ale Uniunii Europene. Tratatul de la Maastricht a intrat în vigoare în noiembrie 1993 și urma să fie înlocuit de o constituție a UE, care nu a mai putut fi adoptată. Ulterior, a fost completat în 2001 prin Tratatul de la Nisa, care a definitivat arhitectura instituțională a Uniunii Europene.
  • 1964 – celebra trupă „The Beatles” – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr – începe primul turneu în Statele Unite. Desfășurat în plină frenezie „Beatlemania”, turneul s-a bucurat de un imens succes. Beatles-ii au apărut de 3 ori la „The Ed Sullivan Show” care a înregistrat cu această ocazie un record de 73 milioane de telespectatori. A urmat concertul de la „Colliseum”, în Washington la care au participat 20.000 de spectatori. „The Beatles” a fost una dintre cele mai faimoase trupe din istoria muzicii rock, devenită un fenomen mondial, cu fani care îi adulau pe membrii grupului. În 1965, cei 4 au fost desemnați membri ai Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuții deosebite, între care redresare balanței financiare a regatului, mulțumită numărului uriaș de discuri vândute.

11 ianuarie Ziua Națională a Artei Fotografice, în memoria primului fotograf...

Primul fotograf român și primul fotograf de război din lume, Carol Popp de Szathmari Data de 11 ianuarie este rezervată celebrării Zilei Naționale a Artei...

Problema eradicării sărăciei – un pas decisiv spre normalitate

Celebrată pentru prima data pe 17 octombrie 1987, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei a fost cea în care au fost dezbătute noile tendințe din...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,885FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro