joi, iunie 13, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticoleBancherii centrali pregătesc terenul pentru o lună septembrie volatilă

Bancherii centrali pregătesc terenul pentru o lună septembrie volatilă

Săptămâna aceasta începe luna septembrie și, din punct de vedere statistic, aceasta este cea mai slabă lună a anului pentru piețele financiare. Investitorii s-au uitat la simpozionul de la Jackson Hole din weekend în căutarea unor indicii din partea bancherilor centrali cu privire la modul în care văd aceștia starea economiei mondiale și în special, dacă vor continua să majoreze ratele dobânzilor.

Anul acesta, președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a fost mai temperat cu privire la economie în discursul său, dar a semnalat că nu este încă pregătit să pună capăt creșterilor dobânzilor. Powell a reiterat, de asemenea, cât de serioasă este Fed în ceea ce privește ținta de inflație de 2%, de la care nu se abate.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a ajuns la o concluzie similară. BCE este pregătită să seteze ratele dobânzilor la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar pentru a obține o revenire în timp util a inflației la ținta de 2% pe termen mediu. Însă ambele discursuri au subliniat faptul că următorii pași depind de date, și în special de cifrele care vin de pe piața muncii. Prima zi a lunii septembrie vine cu cifrele privind crearea de locuri de muncă în SUA.

Septembrie este, de obicei, cea mai slabă lună pentru piețele financiare, având în vedere sfârșitul verii, momentul de înregistrare a pierderilor fiscale din fondurile mutuale și cheltuielile pe care le fac consumatorii pentru începerea școlii. Am analizat 15 dintre cei mai mari indici bursieri din lume, în medie, pe o perioadă de cincizeci de ani. Evolutia tipică a cotațiilor din septembrie a fost o scădere de 1,1%, de departe cea mai mare dintre cele trei luni de scădere medie observate. Niciuna dintre piețele analizate nu a fost pozitivă. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în cazul activelor mai mici și mai volatile, în special în cazul FTSE MIB din Italia, DAX din Germania și a indicelui FTSE 250 a companiilor cu capitalizare medie din Marea Britanie. Din punct de vedere sezonier, piețele bursiere din SUA au fost sub media globală. Scăderea statistică a prețurilor acțiunilor din septembrie urmează unei luni august slabe din punct de vedere istoric, cu o scădere medie de 0,2%.

În rândul investitorilor români, 44% spun că au planificat să-și mărească portofoliul în acest trimestru care se încheie pe 30 septembrie, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Până acum, luna august a oferit ceva reduceri ale prețurilor acțiunilor, creând oportunități pentru unii investitori. Dar fundamentele macroeconomice susțin în continuare piețele, cu profiturile companiilor în redresare, inflația în scădere și creșterea ratelor dobânzilor apropiindu-se de vârf. S-ar putea ca “slăbiciunea” tradițională de septembrie să fi început deja în august, sau piețele se pregătesc pentru raliul tipic de repoziționare din trimestrul al patrulea. Finalul de an oferă însă o imagine mai pozitivă – din punct de vedere statistic, toate cele trei luni ale T4 prezintă randamente lunare pozitive, 0,9% în octombrie, 1,2% în noiembrie, iar luna cu cel mai mare randament este decembrie, cu 1,8%.

***

Articol primit la redactie de la eToro Grop, scris de Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Despre eToro Group

 eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții unde poți tranzacționa, poți face schimb de cunoștințe și poți învăța despre investiții. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro are peste 32 de milioane de utilizatori înregistrați din peste 100 de țări. Credem că schimbul de cunoștințe înseamnă putere și că putem avea mai mult succes împreună. Astfel, am creat o comunitate globală de investitori de succes concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și pentru a vă crește veniturile. Pe eToro, puteți tranzacționa o gamă variată de active tradiționale și inovatoare și puteți alege cum să investiți: puteți tranzacționa direct, puteți investi într-un portofoliu sau copia alți investitori. Vizitați centrul nostru media aici pentru cele mai recente știri.


Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene ofera din 7 iunie finantari nerambursabile...

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) lanseaza astazi un nou apel de proiecte „Listarea la bursa a intreprinderilor”, dedicat companiilor romanesti cu capital majoritar...

Sphera Franchise Group beneficiaza din 4 iunie de servicii de Market...

Sphera Franchise Group (simbol BVB:SFG),  cel mai mare grup din industria de foodservice din Romania, care opereaza in sistem de franciza restaurantele KFC, Pizza...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,929FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro