miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăREVISTA ONLINEApele din România vor fi curățate de deșeuri cu o ambarcațiune 100%...

Apele din România vor fi curățate de deșeuri cu o ambarcațiune 100% electrică, cu zero emisii

Azi, 5 iunie, de Ziua Mediului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, împreună cu directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Laszlo Barabas, au participat la acțiunea de ecologizare a lacului Tărlung – Săcele din județul Brașov. Lacul Tărlung este, în prezent, o sursă economică importantă pentru alimentarea cu apă a municipiului Brașov.

Acțiunea a fost una neobișnuită, fiind realizată cu o ambarcațiune 100% electrică, prima de acest gen din Europa, utilizată la colectarea deșeurilor din apă. Ambarcațiunea a fost denumită Ebisu – protectorul apelor și este realizată de Act For Tomorrow.

Act For Tomorrow este o asociație de mediu, voluntariat și sustenabilitate a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilității civice și sociale în rândul cetățenilor, astfel încât aceștia să iși îmbunătățească calitatea vieții într-un mod durabil.

Ambarcațiunea este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3 și dispune de încărcare directă de la panourile solare. Ebisu curăță suprafața lacului prin colectarea deșeurilor din plastic, aluminiu, sticlă, lemn, textile etc., la bordul acesteia. Deșeurile sunt apoi sortate și ulterior merg spre reciclare.

Andreea Petruț, director de comunicare în cadrul asociației Act for Tomorrow, a fost prima ce a luat cuvântul în deschiderea evenimentului. Aceasta a început cu o descriere detaliată a noii ambarcațiuni 100% electrice, cu 0 emisii de carbon, de colectare a deșeurilor aflate în ape.

Această acțiune face parte din programul “Acționăm pentru ape” dezvoltat acum 3 ani, de asociația Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrației Naționale ”Apele Române”.

Lacul Tărlung este, în prezent, o sursă economică importantă pentru alimentarea cu apă a municipiului Brașov. Mai mult decât atât, lacul reprezintă o sursă de protecție împotriva inundațiilor, spune domnul ministru Barna Tánczos, fiind primul ce a luat cuvântul după prezentarea doamnei Andreea Petruț.

Ministrul Mediului și-a exprimat îngrijorarea față de consecințele activităților zilnice iresponsabile ce afectează mediul înconjurător. Acesta face un apel la populația României să înceteze aruncarea deșeurilor în locuri nepermise. Domnul ministru, Barna Tánczos, a declarat că acest proiect este 100% românesc, și aduce inovația în sprijinul protecției mediului.

Directorul Apelor Române a declarat că problema gunoaielor aruncate în apă și pe maluri  este una majoră, autoritățile colectând aproximativ două camioane de deșeuri pe săptămână. În ciuda eforturilor depuse gunoaiele continuă să apară mai ales în timpul viiturilor. În ultimele 3 luni Administrația Națională ”Apele Române”, a efectuat peste 2000 de controale în ceea ce privește salubrizarea cursurilor de apă și a malurilor și s-au aplicat sacțiuni de peste 300 mii de lei.

Pe langă aceste măsuri, educarea și creșterea conștientizării oamenilor cu privire la aruncarea gunoaielor în spații special amenajate este un lucru foarte important, pentru a îngriji mediul, a declarat Laszlo Barabas, directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”.

Directorul asociației Act For Tomorrow, Andrei Cosuleanu, a prezentat proiectul “Acționăm pentru ape”, care a fost inițiat în anul 2019 pentru a salva apele din România, misiunea acestora a continuat neîncetat până în prezent să aducă inovare, tehnologie și acțiuni de voluntariat. În acești 3 ani de activitate au fost întreprinse acțiuni de voluntariat și ecologizare pe uscat și pe apă, cum ar fi: colectarea deșeurilor de pe valea Oltului, Marea Neagră, cu ajutorul caiacelor. Asociația mai are în dezvoltare încă un proiect pentru reciclarea plasticului.

Ambarcațiunea este realizată 100% în România, bateriile ambarcațiunii sunt provenite din SUA de la Tesla, fiind echivalentul unei mașini tesla 3 – penultima tehnologie a companiei Tesla.

Ebisu este prima ambarcațiune alimentată prin panouri voltaice, iar banda transportoare și brațele pot fi acționate doar din alimentarea panourilor solare. Ambarcațiunea realizată de asociația de mediu nu este poluantă.

Reprezentantul Act For Tomorrow susține că pe lacurile unde nu este permisă utilizarea motoarelor termice (clasice), ambarcațiunea electrică este o solutie. Există elemente în dezvoltare privind funcționalitatea „protectorului apelor”, unul fiind filtrarea particulelor

de plastic, polistiren și alte materiale mai mari de 5 μm (microni).

Act For Tomorrow împreună cu Ambasada Marii Britanii au realizat un studiu în decembrie, ianuarie și februarie conform căruia majoritatea apelor din România sunt poluate cu microplastic. Situația nefavorabilă în care se află apele Române este consecința ignoranței oamenilor și a lipsei de spirit civic.

Kaufland România este în continuare un susținător al luptei împotriva poluării mediului înconjurător alături de asociația Act For Tomorrow.

 

 

Partea bună și cea rea a volatilității pentru investitori

După un adevărat rollercoaster pe piața bursieră, indicele de volatilitate VIX, cunoscut și ca indicele fricii, a înregistrat luni, săptămâna trecută, a doua cea...

Descoperă oportunitatea de a învăța engleza sau japoneza cu trainerii A_BEST!

Descoperă oportunitatea de a învăța engleza sau japoneza cu trainerii A_BEST!🌟Înscrie-te acum pentru sesiunea din septembrie 2024! Te-ai gândit să îți îmbunătățești cunoștințele de limbi...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,907FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro