MINISTERUL FINANȚELOR, comunicat de presă 5 octombrie 2021
Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: ”În atingerea obiectivelor în domeniul climatic trebuie să luăm în considerare securitatea energetică a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a fiecărui stat membru în parte”
Creșterea prețurilor la energie electrică și la gaze este o problemă la nivel european și este necesară o soluție comună pentru rezolvarea ei, consideră miniștrii de finanțe care au participat la Consiliul Afaceri Economice și Financiare, desfășurat astăzi, 5 octombrie, la Luxemburg. În acest context, reprezentantul României, Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a atras atenția că este nevoie urgentă de măsuri atât pe plan național, cât și european pentru protejarea cetățenilor, în special a celor mai vulnerabili.
”România susține eforturile comune la nivelul UE pentru o economie bazată pe emisii scăzute de carbon, cu accent pe producția de energie regenerabilă, concomitent cu implementarea măsurilor de eficiență energetică. În atingerea obiectivelor în domeniul climatic trebuie să luăm în considerare securitatea energetică a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a fiecărui stat membru în parte. Este necesar ca UE să-și reducă dependența de importurile energetice și să se bazeze mai mult pe resurse proprii și pe tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, a precizat Alin Chitu.
În continuare, miniștrii au avut o dezbatere politică pe marginea recentului pachet privind revizuirea regulilor prudențiale pentru companiile de asigurări și reasigurări, pentru modificarea Directivei Solvabilitate II.
Comisia Europeană i-a informat pe miniștri cu privire la stadiul implementării instrumentului SURE, instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență, lansat ca parte a răspunsului UE la pandemia COVID-19. Cel de-al doilea raport semestrial elaborat de COM prezintă operațiunile și utilizarea acestuia până în prezent, precum și impactul socio-economic al instrumentului. Conform raportului, cea mai mare parte a asistenței financiare a fost plătită în perioada octombrie 2020 – mai 2021.
Un alt punct important pe agenda reuniunii a fost implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, respectiv adoptarea Deciziei de implementare a Consiliului privind aprobarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Maltei. De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii cu privire la lecțiile învățate ca urmare a Semestrului European din 2021 și posibile căi de urmat în viitor, în contextul Mecanismului de Redresare și Reziliență.
De asemenea, miniștrii au adoptat concluziile privind finanțarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice în vederea Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, au continuat pregătirile pentru Reuniunea G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor Băncilor Centrale și a Reuniunii anuale a FMI, care vor avea loc între 12 și 14 octombrie 2021 și au aprobat actualizarea listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.
Biroul de relații cu mass-media