O dezbatere interesantă aprinde zilele acestea societatea românească, în special în ce privește sectorul economic. Anunțată drept „cea mai importantă măsură anti-sărăcie din ultimii 30 de ani”, măsura zero taxe pe salariul minim împarte specialiștii în două tabere distincte.
Salariul minim, mai multe argumente contra decât pro
Astfel, avem, pe de o parte, pe cei care încurajează ideea și spun că această măsură ar crea o clasă de mijloc reală, impulsionând simultan și piața locurilor de muncă, iar pe de alta pe cei care susțin că măsura este un „măr otrăvit”, generând un total de aproximativ 63 de miliarde de euro pe care statul nu îi va mai încasa din taxe și impozite, adică 20% din cât încasează în acest moment.
Vocilor din această ultimă categorie li s-a alăturat de altfel și Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, care a declarat: „Inițiativa asta, zero taxe pe salariul minim, care individual ar părea avantajoasă pentru fiecare dintre noi, dar de fapt ar fi un măr otrăvit și ne-ar prăbuși cu totul ca țară: sunt 1,3 milioane de angajați care vor plăti 0 lei contribuții”.
Pentru a înțelege mai bine problematica în cauză, trebuie spus faptul că suma scutită de taxe ar fi, presupunând că proiectul s-ar implementa, de 2300 de lei, adică echivalentul unui salariu minim brut pe economie, diferențele salariale urmând să fie taxate ca și până la acel moment. Ori tocmai aici este problema, spun cei care acuză această idee, printre care și noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, mai precis faptul că, odată creată această derogare de la plata taxelor, toate categoriile de salariați vor dori o măsură similară.
Conceptul de salariu minim și taxarea în alte state europene
O altă acuzație adusă de cei din tabăra care nu văd în scutirea de taxe pe salariul minim o idee bună, este faptul că această măsură nu se regăsește nicăieri în practica fiscală a Uniunii Europene. Iar pentru a ne da seama ce înseamnă, concret, acest lucru, este suficient de altfel să ne uităm la felul în care taxează munca alte state europene.
– Spre exemplu, Suedia nu are un așa-numit salariu minim și practică zero impozit până la suma de 45.660 de euro pe an
– Franța, pe de altă parte, aplică zero impozit până la suma de 9964 de euro pe an
– În Germania, economia de vârf a Uniunii Europene, fiscul practică zero impozit până la suma de 9168 de euro pe an, în vreme ce taxele pe salariul minim sunt de 26,17% și nu de 41%, așa cum se întâmplă în România, al doilea cel mai sărac stat al Uniunii
– Chiar și vecinii bulgari, pentru a oferi un exemplu mai apropiat de economia autohtonă, practică un incredibil 22,40% în ce privește taxele pe salariul minim, ceea ce înseamnă că, practic, la vecinii noștri este mai avantajos să muncești pentru aceeași sumă de bani într-un interval egal de timp.
Și totuși, de ce este impozitarea zero pe salariul minim o idee bună?
Pentru că argumentele contra măsurii zero taxe pe salariul minim par să fie mult mai multe decât cele pro, să vedem totuși ce alte motive au să susțină acest proiect cei din prima tabără.
Printre acestea, regăsim, prin urmare, inclusiv ideea că, aplicând această măsură, guvernanții nu vor mai fi nevoiți să apeleze la creșterea periodică a salariului minim pe economie, ceea ce ar elimina poverile și așa foarte mari pe care le întâmpină angajatorii la momentul actual. Lucru, de altfel, destul de adevărat, având în vedere că aceștia sunt nevoiți să ia o serie întreagă de măsuri prin care să alinieze documentația salariaților la majorarea salariului minim, lucru care se întâmplă în România cu o frecvență de un an – un an și jumătate.
Pe de altă parte, spun susținătorii ideii, măsura taxării zero a salariului minim ar duce la scăderea avântului pe care l-a căpătat, din nou, economia neagră a României, din moment ce majoritatea angajatorilor apelează la diverse tertipuri pentru a nu plăti povara fiscală imensă pe care o reprezintă salariul unui angajat.
Iar din acest punct de vedere, de ce să nu recunoaștem, tabăra susținătorilor acestei idei are dreptate: în România este pur și simplu prea scump să angajezi o persoană, din indiferent ce domeniu!