vineri, octombrie 11, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaVila Șipot de pe Domeniul Regal Peleș, mai aproape de reintrarea...

Vila Șipot de pe Domeniul Regal Peleș, mai aproape de reintrarea în circuitul cultural și turistic al României

Vitraliile originale, readuse la strălucirea de altădată. Urmează Galeria Arhitecților Peleșului

  • Acesta este cel mai mare efort de conservare, restaurare și dezvoltare a patrimoniului istoric, architectural și natural al Domeniului Regal Sinaia în ultimii 60 de ani.
  • Lucrările de restaurare ale Vilei Șipot, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.
  • După modelul marilor monumente ale lumii, Vila Șipot va putea fi valorificată prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative ș.a.

Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia, progresează semnificativ în ceea ce privește lucrările de renovare și consolidare demarate la jumătatea anului trecut. Una dintre cele mai speciale lucrări este reprezentată de finalizarea vitraliilor care portretizează arhitecții Castelului Peleș, ce vor fi montate în viitoarea Galerie a Arhitecților Peleșului. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

După încheierea lucrărilor, programată pentru finalul acestui an, clădirea – monument va fi readusă în circuitul cultural și turistic al României. 

Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numără deschiderea, în cadrul Vilei Șipot, a Galeriei Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleș, la întregul ansamblu arhitectural și peisagistic existent astăzi. 

Lucrările de restaurare ale Vilei Șipot, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, cu autorizarea Ministerului Culturii, ele fiind finanțate în mod exclusiv cu fonduri și suport logistic din partea sponsorilor privați. 

„Prin reabilitarea Vilei Șipot și reintegrarea acesteia în circuitul turistic, desfășurăm cel mai mare efort de conservare, restaurare și dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural și natural al Domeniului Regal Sinaia în ultimii 60 de ani. Dorim să adresăm o invitație deschisă tuturor celor care au înțeles importanța pe care o are acest proiect pentru România – persoane sau companii – să contribuie cu donații sau sponsorizări, alăturându-se, astfel, eforturilor de protejare a patrimoniului arhitectural și istoric al României. În egală măsură, le mulțumesc tuturor celor care au ales deja să ne fie parteneri în acest demers”, declară Ion Tucă, Director Executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Partenerii principali care au făcut posibilă restaurarea Vilei Șipot până în acest moment sunt: Herlitz România, Veolia România, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distribuție Energie Electrică România, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT România, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, CEC Bank și Banca Comercială Română – Partener Oficial 2023. 

În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcției, dar și lucrările de înlocuire a instalațiilor sanitare termice și electrice, precum și de refacere a structurilor de rezistență ale spațiul ce va fi destinat Galeriei Arhitecților Peleșului.

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Șipot va putea fi valorificată ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spațiu multifuncțional pentru evenimente, spațiu inspirațional de lucru pentru tineri arhitecți sau cu alte profesii creative etc. 

Vila Șipot a fost atelierul de lucru și locuința arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităților de proiectare a extinderilor și amenajării Castelului Peleș, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaștem astăzi. Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale.

Clădirea este amplasată pe valea pârâului Peleș și constituie, împreună cu calea de acces către Castelul Pelișor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.

Toate lucrările de renovare sunt executate de specialiști autorizați de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Din echipa de specialiști coordonatori ai proiectui fac parte Ing. Mihai Biriș – proiectant Rezistență, Arh. Smaranda Baciu – Proiectant General, Arh. Matei Badea – Proiectant, Arh. Elena Iordache – Proiectant, Ing. Marilena Mălai – Diriginte șantier, Ing. constructor Cătălin Buliga, dar și specialiști din cadrul UAU „Ion Mincu”, USAMV București și UTCB.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș este singura entitate non-guvernamentală și non-profit creată cu misiunea de a proteja, conserva, restaura și de a pune în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic și peisagistic de pe Domeniul Regal Peleș, ca element – cheie al culturii, turismului și identității României în lume. Revalorizând acest patrimoniu, APRP promovează, pe plan intern și internațional, cultura și valorile istorice ale României.


Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT

VEȘMINTE ALE TRECUTULUI - EXPOZIȚIE DE COSTUME ȘI PODOABE TRADIȚIONALE DIN BANAT 23 mai – 16 iunie 2024, Sala Noua Galerie Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,893FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro