joi, noiembrie 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaTHE MOON GLOWS THE SAME Expoziție de pictură de Roland Pangrati 9...

THE MOON GLOWS THE SAME Expoziție de pictură de Roland Pangrati 9 – 19 iunie 2022, Sala Irina Nicolau Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sub patronajul Ambasadei Japoniei în România, vă aşteaptă joi, 9 iunie 2022, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziţiei de pictură The Moon glows the same, a artistului Roland Pangrati.

Expoziţia personală a lui Roland Pangrati, The Moon Glows the Same, oglindește preocupările artisului în explorarea legăturii dintre oameni și natură, dintre corpuri și Pământ, precum și cercetările acestuia, influențate de filosofia și arta Orientului Îndepărtat, legate de reprezentări ale naturii, plonjând vizitatorul într-o lume multisenzorială și sinestezică.

Titlul expoziției este inspirat de un haiku al poetului japonez Basho :

The Moon glows the same.

It is the drifting cloud forms

(that) make it seem to change.

 

Luna luminează la fel.

Doar formele norilor trecători

Creează impresia schimbării.

Picturile monumentale, dar şi cele de mici dimensiuni, ale lui Pangrati sunt o imagine clară, picturală, deși simbolică, a Pământului lipsit de viață, supraviețuind oricărei exploatări sau schimbări determinate de om. Lumea creată de Pangrati nu este o alegorie a unei planete în care omul este absent, ci metafora puterii vindecătoare a naturii și a nevoii omenirii de a-și readapta relația cu Universul.

Viziunea artistică a lui Pangrati, dezvoltată și rotunjită de ani de zile și care a primit numeroase premii și recunoașteri, în special în Orientul Îndepărtat (Japonia, Coreea), ilustrează alegoria unei lumi eliberate de presiuni și de limitările inerente unei societăți dirijate de tehnologie. Stilul său, la granița dintre figurativ și abstract, influențat de viziunile integratoare orientale asupra lumii și de tehnicile acestora, poate fi văzut și ca o punte între două moduri de viață și valori societale foarte diferite.

Picturile sunt acril, aur, argint și cupru pe hârtie, montate pe panouri de lemn stratificat; grafica este executată cu pigmenți minerali naturali și gofun pe hârtie japoneză washi, pe panouri de lemn stratificat.

Roland Pangrati este absolvent al Universității de Artă din Bucuresti (Facultatea de Arte Decorative și Design), fiind licențiat în Arte Plastice și Decorative din anul 1999. În perioada 2018 – 2020, a vizitat de patru ori Japonia, unde a studiat tehnicile de pictură tradiţională japoneză, cu pigmenți minerali naturali pe hârtie japoneză, pe care le-a combinat cu tehnici moderne de lucru, caracteristice artei contemporane. În 2019 și 2021 a realizat două expoziții personale în Japonia (Tokio, Galeria Floraison), iar în noiembrie 2021 a fost invitat să expună la Festivalul de Artă Seonagnam Art Fair din Coreea de Sud, unde a fost selectat între primii zece artişti expozanți.

Website: www.rolandpangrati.com

Curatori: Cristina Simion, Mircea Tancău

Muzica: Eugen Dan Drăgoi

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 19 iunie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

 

IULIAN IGNAT – DADESTAR CHAVESTE. POVESTE LĂUTĂREASCĂ

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 7 decembrie 2023, ora 18.00, Sala Media, la vernisajul expoziției de fotografie și la lansarea cărții...

AUD.ASCULT | SOUND PERFORMANCE CU TEO RĂDULESCU

AUD.ASCULT | SOUND PERFORMANCE CU TEO RĂDULESCU, 25 noiembrie 2023, de la ora 16.00 și 17.30, Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente