sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaSpecialiști din Ministerul Mediului și de la Garda de Mediu, în dialog...

Specialiști din Ministerul Mediului și de la Garda de Mediu, în dialog cu oamenii de afaceri la Business Breakfast-ul organizat de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a organizat astăzi un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema „Regimul deșeurilor și Sistemul de garanție-returnare (SGR)”. Invitații speciali ai ediţiei, moderate de Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene, au fost: Róbert Kálmán Ráduly, consilier al ministrului, și Cosmin Teodoru, director, Direcția pentru Gestionarea Deșeurilor, din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, alături de Valentin Neagoe, director, Direcția Controlul Poluării, și Cecilia Martin, comisar, din partea Gărzii de Mediu.

Managerii şi antreprenorii prezenţi au avut posibilitatea de a obține informații utile privind obligațiile pe care le au producătorii și importatorii, ca urmare a implementării sistemului de garanție-returnare, dar și detalii privind modificările aduse legislației privind gestionarea deșeurilor, cu impact asupra comunității de afaceri.

Timp de o oră și jumătate, au fost abordate aspecte teoretice și practice privind: categoriile de agenți economici care sunt obligați să deschidă puncte de colectare a ambalajelor folosite, regimul fiscal al garanției pentru ambalaje, evidențierea corectă în contabilitate a sumelor aferente garanțiilor încasate/rambursate, obligativitatea lichidării stocurilor de produse nemarcate SGR până la data de 31 decembrie 2024, cheltuielile aferente adaptării infrastructurii (soft, personal etc) și modalitățile de recuperare a acestora.

Totodată, s-a discutat despre necesitatea corelării legislației privind gestionarea deșeurilor cu cea privind sistemul de garanție-returnare și a actualizării de către administrația publică a anumitor platforme, precum e-factura. De asemenea, au fost aduse clarificări privind posibilitatea înființării de centre de colectare de către unitățile administrativ-teritoriale, dar și cu privire la impactul pe care noile reglementări privind SGR îl au asupra firmelor din domeniul salubrității și a celor care operează stații de sortare a deșeurilor.

Cu acest prilej, reprezentanții Gărzii de Mediu au subliniat caracterul preventiv al controalelor efectuate la agenții economici, controale axate pe informare și pe rezolvarea deficiențelor, în termen de 30 de zile de la constatare. De asemenea, aceștia au punctat importanța trasabilității deșeurilor și au atras atenția asupra rolului extrem de important pe care autoritățile locale îl au în asigurarea condițiilor pentru colectarea selectivă și tratarea corespunzătoare a deșeurilor.

Următoarea ediție a Business Breakfast la Palatul CCIB va avea loc în luna aprilie și va fi dedicată digitalizării activității firmelor și administrației. Ulterior, vom pune pe agenda evenimentului teme precum: dezvoltare și oportunități de finanțare prin PNRR, eficiența energetică, legislația muncii, arbitrajul, comerțul electronic, internaționalizarea afacerilor, infrastructura, transporturile și logistica.


Alături de Eliza Yokina, Mircea Cărtărescu și Ștefan Câlția sau Maria...

Peste 40.000 de persoane au urmărit podcastul Cronicari Digitali în al nouălea sezon, aproape jumătate preferând varianta video, disponibilă din 2024 pe Youtube; ...

„Taste of Summer” Networking Event – 14 iunie 2024

Suntem încântați să vă invităm la evenimentul „Taste of Summer Networking Event”, organizat de Business Voice. Data evenimentului: 14 iunie Ora: 17:300 -21:00 Locație: SII România –  str. Nutu Ion,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,930FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro