sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaSMAFIN Expanded: Finanțarea Sustenabilă a Eficienței Energetice – Un Nou Pas Înainte...

SMAFIN Expanded: Finanțarea Sustenabilă a Eficienței Energetice – Un Nou Pas Înainte în Tranziția Verde a României

Masa Rotundă SMAFIN Expanded – continuitatea dialogului interinstituțional pentru abordări de succes pentru finanțarea sustenabilă a eficienței energetice

Cea de-a doua Masă Rotundă SMAFIN Expanded, desfășurată la Hotel Marshal Garden din București pe data de 9 aprilie 2025, a reunit peste 50 de experți și specialiști din domeniul eficienței energetice sub tema „FINANȚAREA SUSTENABILĂ A EFICIENȚEI ENERGETICE”.

Evenimentul, organizat de partenerii români ai proiectului SMAFIN Expanded – Romania Green Building Council (RoGBC) și Clusterul pentru Promovarea Clădirilor cu Consum de Energie Aproape Egal cu Zero (Pro-nZEB), a beneficiat de sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor.

Masa rotundă continuă forumurile pentru investiții durabile în energie organizate anterior de Comisia Europeană (2018-2019) și evenimentele din cadrul proiectului SMAFIN (2021-2023), fiind finanțată de Uniunea Europeană prin Programul LIFE.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice, sectorului privat, societății civile și mediului academic, inclusiv reprezentanți ai ministerelor cheie, Asociației Române a Băncilor, Băncii de Investiții și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, precum și ai altor organizații relevante din domeniul eficienței energetice și finanțării sustenabile.

Evenimentul a fost structurat în trei sesiuni tematice paralele:

1.Extinderea capacității și asigurarea sustenabilității ghișeelor unice pentru eficiență energetică – în cadrul căreia au fost dezbătute oportunități și provocări în procesul de operaționalizare a acestora, împreună cu reprezentanți ai ghișeelor unice, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai mediului economic. Se anunță inițiative relevante pentru instruirea angajaților la nivel de consilii județene, precum și pentru dezvoltarea de platforme de informare și sprijin care să conducă în viitor la oferirea de servicii integrate de renovare energetică (informare, finanțare și asistență tehnică).

2.Mecanisme de finanțare pentru renovarea energetică și tranziția spre o economie cu emisii scăzute de carbon – unde Banca Europeană de Investiții a prezentat platforma multiregională pentru eficiență energetică cu un buget total de aproximativ 400 milioane euro. Prin acest mecanism se oferă finanțare cu dobândă subvenționată, necesitând o cofinanțare de minimum 10%. Acesta se adresează tuturor tipurilor de clădiri, de la locuințe unifamiliale (cu plafoane începând de la 20.000 euro per proiect) până la clădiri din sectorul public (cu plafoane de 1,54 sau 5 milioane euro), cu o maturitate de până la 15 ani. Obiectivul este modernizarea a 12.500 de clădiri până la finalul anului 2029. Mecanismul este programat să fie lansat în ianuarie 2026 și să se încheie în septembrie 2029.

Banca de Investiții și Creditare a prezentat pentru perioada 2025-2027 Strategia de Investiții și Creditare care definește prioritățile strategice și produsele financiare ale BID menite să abordeze deficitele de finanțare identificate pe piață și să ofere sprijin specific atât pentru sectorul privat, cât și pentru autoritățile/entitățile publice locale.

3.Combaterea sărăciei energetice prin programe adaptate – unde s-au identificat principalele bariere tehnice, legislative și administrative care limitează progresul tranziției energetice a clădirilor în România, inclusiv infrastructura electrică deficitară și capacitatea administrativă redusă a autorităților locale. S-a subliniat faptul că aproximativ jumătate dintre gospodăriile din România sunt afectate de diverse forme de sărăcie energetică, necesitând implementarea unor soluții personalizate și măsuri integrate.

SMAFIN Expanded continuă organizarea meselor rotunde anuale, în format fizic, cu scopul de a reuni părți interesate cu perspective diferite, facilitând fundamentarea unor recomandări relevante pentru succesul programelor ce vizează eficiența energetică în sectoarele economice prioritare.

Parteneri media: Energynomics, Revista Patronatului Român, Club Antreprenor

***

Despre organizatori:

RoGBC (Romania Green Building Council) este o asociație non-profit, apolitică, ce activează pe piata românească din anul 2008, formată din organizații active în toată țara care promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri.

Pentru a promova transformarea pieței și implementarea unei noi generații de clădiri verzi, Consiliul Român pentru Clădiri Verzi:

  • Facilitează accesul la cele mai moderne programe de training pentru a crea un grup național de experți în domeniu;
  • Susține dezvoltarea unui set adecvat de măsuri legislative care să promoveze construcțiile sustenabile și să asigure o rată a rentabilității atractivă;
  • Dezvoltă și implementează un sistem național de standarde și certificări pentru clădirile verzi;
  • Susține dezvoltarea industriei construcțiilor verzi în efortul de a poziționa România ca un lider în sectorul construcțiilor sustenabile din regiune;
  • Construiește o organizație complexă prin facilitarea colaborării dintre toți jucătorii relevanți de pe piață, scopul final fiind acela de a elimina barierele sistemice și de a promova un mediu construit cu adevărat sustenabil;
  • Promovează colaborarea la nivel național, regional și internațional pentru a pune în comun cunoștințele și pentru a încuraja inovația;
  • Cercetează, analizează și diseminează cele mai bune practici pentru regiune și încurajează adoptarea și implementarea acestora.

Pro-nZEB Cluster este o asociație non-profit, înființată la începutul anului 2016, cu obiectivul principal de a promova conceptul de clădire cu consum de energie aproape zero (nZEB) în România, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de utilizarea clădirilor.

Scopul clusterului Pro-nZEB este de a reuni principalii actori din piața materialelor de construcții, instituțiile de cercetare și dezvoltare, organizațiile reprezentative din domeniul educației, autoritățile publice, asociațiile profesionale și alte organizații cu rol catalizator, pentru a crea și îmbunătăți relațiile de colaborare în vederea dezvoltării și implementării în România a conceptului de clădiri cu consum de energie aproape zero (nZEB).

  • Tags / Etichete / rubrici:
  • green

GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC 2025

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, va participa miercuri, 9 aprilie 2025, începând cu ora 9.40, la deschiderea oficială a Târgului GREEN ENERGY...

Sistemul Garanție-Returnare accelerează: peste 348 de milioane de ambalaje colectate în...

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din România. Potrivit datelor oficiale,...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,852FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro