joi, noiembrie 30, 2023
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaScrisoare comuna patronate sindicate

Scrisoare comuna patronate sindicate

Am primit la redactie si publicam integral „Scrisoare comuna patronate sindicate” semnata de Florin Nicolae Jianu – Presedinte CNIPMMR, Ionel Bors – Presedinte CONPIROM, Florian Costache – Presedinte Patronatul National Roman, George Constantin Paunescu – Presedinte UGIR, Bogdan Iuliu Hossu – Presedinte CNS „Cartel Alfa”, Sorin Leonard Balasoiu – Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania Fratia, Iacob Baciu – Presedinte Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania – CSDR, Ion Popescu – Presedinte Confederatia Nationala Sindicala Meridian, Dumitru Costin – Presedinte Blocul National Sindical.

Guvernul României
In atenţia domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ
Prim-ministru

Domnule Prim-ministru,

Confederaţiile patronale şi confederaţiile sindicale representative semnatare îşi exprimă îngrijorarea si sunt alarmate de criza energetică cu care România se confruntă.

Suntem constienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte.

Deoarece situaţia este datorată unui cumul de factori, printre care enumerăm:

  • Liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională;
  • Lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic;
  • Lipsa mecanismelor de control aplicate preventic;

Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani).

În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise.

Solicitam de asemenea crearea unui Task Force national care in termen de maxim o luna sa vina cu solutii pe termen mediu si lung pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, iar aceste solutii sa se materializeze intr-un pact asumat de toate fortele politice si de partenerii sociali!

În speranţa acceptării solicitărilor noastre,


Business Breakfast & Networking Event

un eveniment organizat de Consiliul Patronatelor ESG din România și Institutul Bancar Român. Parteneri: Camera de Comerț Belgia – Luxemburg – România – Moldova BEROCC,...

De ce ESG?

ESG a devenit în mediul de afaceri o preocupare majora odată cu implementarea principiilor ESG în companiile mari impulsionate de obligațiile de raportare, beneficiile...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente