sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaSĂPTĂMÂNA PREMIERELOR ÎN FONDURI EUROPENE: CERERE DE RAMBURSARE DE UN SFERT DE...

SĂPTĂMÂNA PREMIERELOR ÎN FONDURI EUROPENE: CERERE DE RAMBURSARE DE UN SFERT DE MILIARD DE EURO, TRIMISĂ CĂTRE COMISIA EUROPEANĂ

  • MIPE a transmis spre rambursare, într-o singură declarație de cheltuieli, 231 milioane de euro. Este cea mai mare de când România gestionează fonduri europene. 

La 9 septembrie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, a transmis Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, o declarație de cheltuieli în valoare de peste 1,12 miliarde lei, echivalentul a 231,86 milioane euro.

„Mă bucur de faptul că reușim să aplicăm regulile generale ale bunei implementări pe care le-am stabilit la revenirea în minister. În acest sens, am trimis vineri o declarație de cheltuilei despre care putem spune că este cea mai mare de când România gestionează fonduri europene. Sunt pași importanți pe care îi facem pentru a evita riscul de decomitere cu care ne confruntăm, iar suplimentarea aparatului instituțional s-a dovedit vitală în acest proces. Iată că, de la preluarea mandatului am reușit să decontăm deja de la Comisia Europeană aproximativ 2,1 miliarde de euro”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Suma este aferentă unor investiții efectuate în anul 2020, care, din lipsă de personal la nivelul aparatului tehnic al Programului Operațional Competitivitate. Recuperarea s-a efectuat decât după suplimentarea schemei de angajați ce a avut loc la finele lunii mai, când MIPE, care are rol și de coordonator național PNRR, și-a adaptat structura de personal pentru a putea răspunde acestor provocări. În acest mod, au devenit operaționale structurile de personal necesare gestionării concomitente a Programelor Operaționale 2014-2020, inițierii celor aferente perioadei de programare 2021-2027 și cele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 765,23 milioane euro, din totalul de 1,23 miliarde euro transmise spre decontare.

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Competitivitate.

Din aprilie și până în prezent, România a solicitat spre decontare de la Executivul european aproximativ 2,4 miliarde de euro.

În total, în perioadă de programare 2014-2020, România a solicitat către Uniunea Europeană, prin Politica de Coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), aproximativ 15,1 miliarde de euro.

Cifrele aferente fiecărui Program Operațional din actuala perioadă de programare, 2014-2020, pot fi consultate în timp real pe portalul fondurilor europene, dezvoltat de MIPE, aici: www.fonduri-ue.ro/statistici

Săptămâna premierelor în domeniul fondurilor europene 

Tot săptămâna aceasta, MIPE a reușit o nouă premieră, aprobarea în ședința de Guvern a unui OUG prin care se stabilește cadrul legal pentru derularea fără întrerupere a proiectelor de infrastructură de transport, de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor, dar și a infrastructurii de risc și de sănătate din perioada de programare 2021-2027.

Astfel, se operaționalizează peste 16,63 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro puse la dispoziția României pentru finanțarea proiectelor din aceste domenii, prin stabilirea mecanismelor financiare și de implementare a programelor și proiectelor.

Mai multe detalii sunt disponibile aici – https://bit.ly/3L5nkbD.


Suprafața împădurită a județului Dolj va crește cu 12% până în...

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a participat marți, 28 noiembrie 2023, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri PNRR....

Cadastrul cu fonduri europene continuă până în anul 2027

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) continuă cadastrarea cu fonduri europene până în anul 2027. Legea nr. 338/2023 pentru aprobarea Ordonanței de...
spot_img
spot_img
spot_img

video

Secretul banilor

Atelier de comunicare

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro