vineri, iunie 21, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticolePreședintele Klaus Iohannis și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos au...

Președintele Klaus Iohannis și Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos au participat la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Bicicletei

Președintele Klaus Iohannis și Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor Tanczos Barna, au participat astăzi, alături de Primarul Capitalei Nicușor Dan și Reprezentantul I’Velo, la „Dezbaterea – More Cycling for a Greener Recovery,” dezbatere parte integrantă a evenimentului dedicat Zilei Naţionale Mondiale a Bicicletei, eveniment organizat în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), la Roaba de Cultură, de către Asociaţia Green Revolution.

Evenimentul a debutat cu sosirea pe biciclete a grupului format din Ministrul Mediului, Primarul General al Capitalei si CEO-ul Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, însoțiți de jurnaliști.

De altfel, Ministerul Mediului a lansat încă de acum trei luni o inițiativă, Vinerea verde, promovând mijloace alternative de deplasare, în special bicicleta, pentru că aceasta are beneficii multiple atât pentru om, cât şi pentru mediul înconjurător. Astfel, fie că mergem pe bicicletă la muncă, la şcoală, la cumpărături, în parc, la bibliotecă sau oriunde, mersul pe bicicicletă  adaugă, conform studiilor de specialitate, minim 6 luni la speranţa de viaţă, reduce semnificativ stresul şi stările conflictuale, contribuie la creşterea rezistenţei organismului la boli, creşterea masei musculare, tonusului muscular, contribuie la o digeste îmbunătăţită, întărirea sistemului nervos, îmbunătăţirea abilitătilor cognitive, mentale,  motorii,  a circulaţiei sangvine, a funcţiei pulmonare, la dezvoltarea aparatului vestibular şi prevenirea varicelor, mersul pe bicicletă contribuind de asemenea la  economisire de timp şi bani, căci ciclistul nu stă în ambuteiaje, nu depinde de transportul public sau de lipsa locurilor de parcare.

La evenimentul de astăzi, Ministrul Mediului, domnul Tanczos Barna a atras atenția că este nevoie de o infrastructură adecvată pentru a încuraja folosirea bicicletelor ca mijloc de deplasare alternativ. Totodată, ministrul a atras atenția că inclusiv Codul Rutier ar trebui schimbat pentru a oferi siguranța adecvată bicicliștilor: “Chiar și în locurile unde este creată infrastructura pentru biciclete este puțin folosită. Cu siguranță că este nevoie de sute de Km pentru a crea rețele, posibilitatea de a ajunge din A în B, pe mai multe trasee. Bicicleta este sănătoasă, se pot întâmpla și incidente, este bine să vezi cine îți este alături ca să poți să îl susții dacă  se întâmplă ceva. Chiar și un profesionist poate avea parte de incidente minore.”

La rândul său, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea implicării autorităților locale pentru creșterea mobilității bicicliștilor în interiorul localităților, precum și între localități: „Trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu mașina.” Klaus Iohannis a mai punctat faptul că orașele din România au fost construite în ultima sută de ani pentru automobile: „Sunt prea puține piste pentru bicicliști și de multe ori împarți banda de mers cu automobiliști, de obicei, foarte nervoși, foarte deranjați de prezența bicicliștilor și, de foarte multe ori, dai de piste care sunt făcute apararent pentru bicicliști, dar se merge foarte greu pe ele, pentru că cei care le-au conceput probabil nu folosesc bicicleta,” însă, în opinia președintelui, toate acestea sunt „ușor de remediat.”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a comentat faptul că străzile din București trebuie eliberate mai întâi de mașinile parcate pe prima bandă și pe trotuare, pentru a putea face mai multe piste pentru biciclete.

Evenimentul de astăzi din România este similar unor evenimente similare desfăşurate concomitent şi în alte ţări europene cu prilejul Zilei Naţionale Mondiale a Bicicletei, deoarece în mediul internaţional tot mai mult se insistă pe necesitatea transportului ce nu poluează, mersul pe bicicletă fiind una dintre cele mai sănătoase abordări ale vieţii cotidiene, fiind deopotrivă bucurie şi libertate. Şi, deloc în ultimul rând, mersul pe bicicletă este una dintre cele mai simple şi mai eficiente căi de a ne purta prietenos cu mediul înconjurător, cu Pământul.

Minsterul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Domnul Ministru  Tanczos Barna, prin discursul acestuia,  a dat un semnal clar că misiunea actualei guvernări este este de a promova sănătatea populaţiei, inclusiv promovând mersul pe bicicletă ca mijloc de transport în beneficiul populaţiei, România contribuind  astfel şi ea la promovarea bicicletei ca simbol global unificator, accesibil tuturor.

Similar, Primarul Capitalei, Nicușor Dan a punctat un aspect social:  “De zeci de ani maşina nu mai este prestigiul simbolului social. Dacă vrei să ai grijă de semeni tăi mergi cu bicicleta, pe jos sau cu transportul în comun.”

„Dezbaterea – More Cycling for a Greener Recovery”  a fost deosebit de interesantă mai ales prin abordarea de către Ministrul Mediului, cu umor,  a micului incident în care acesta şi Primarul Capitalei au fost cât pe ce sa cadă de pe biciclete la sosirea în Parcul Herăstrău din cauza dezechilibrării Domnului Steven van Groningen, Domnul Tanczos Barna demonstrând încă o dată stăpânirea de sine şi elocvenţa de care dă dovadă în fiecare discurs public, precum şi viziunea sa echilibrată şi în consonanţă cu politicile românești şi europene, pe direcţia Planului naţional de redresare şi rezilienţă.

De menționat că Ziua Mondială a Bicicletei este și Ziua Națională a Bicicletei. La sfârșitul anului trecut ziua de 3 iunie a devenit oficial Zi Națională a Bicicletei după ce o lege inițiată de parlamentarii UDMR a fost promulgată de catre Președintele Iohannis.

Evenimentul a atras atenția presei care a urmărit într-un număr semnificativ dezbaterile celor prezenți.

Conf. univ. dr. Cristina-Emanuela Dascălu, PhD


Investiții în infrastructura necesară producției de energie curată

Adrian Câciu: Trebuie intensificate investițiile în infrastructura necesară producției de energie curată și pentru consolidarea independenței energetice și economice a României Ministrul Finanțelor, dl Adrian...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,928FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro