vineri, aprilie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEArticolePNRR - Planul Național de Redresare și Reziliență

PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență

Astăzi, începand cu ora 15.00, a avut loc la sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (și online), dezbaterea publica “Prioritățile partenerilor de dialog social. Dezbatere cu sindicate și patronate” moderata de Domnul Ministru Cristian Ghinea.

La dezbatere a fost prezent Vicepremierul Dan Barna.

Participanți în panel:

  • Radu Burnete – Director Executiv, Confederația Patronală Concordia
  • Ioan Lucian – Președinte, Uniunea Națională a Patronatului Român
  • Dumitru Costin – Președinte, Blocul Național Sindical
  • Bogdan Iuliu HOSSU – Președinte, CNS „Cartel ALFA”
  • Radu Godeanu – Vicepreședinte, UGIR
  • Cezar Armașu – Revista Patronatului Român
  • Florin Jianu – Presedinte Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania

Teme de discuție:

  • Introducere, context și invitați. Cadru tehnic PNRR (condiții esențiale în regulament, timing și componență, proces de consultare)
  • Recomandări de țară necesare și investiții. Priorități pe subdomenii de interes pentru partenerii de dialog social: modernizarea sistemului de ocupare a forței de muncă, inovare și digitalizare în relația cu instituțiile statului, competitivitatea companiilor și politica de ocupare.
  • Dezbatere și sesiune de întrebări și răspunsuri

Context:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a desfășurat, în luna februarie, o serie de consultări tehnice și dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență adoptat în contextul crizei COVID-19.

In prezentarea evenimentului, M.I.F.E. se arata: “Ne propunem ca planul actualizat să includă proiecte relevante, cu potențial de a aduce reforme structurale, mature, care au șanse maxime de a fi finalizate până la termenul limită impus prin acest mecanism, anul 2026. Consultările tehnice între MIPE și ministerele de linie au debutat luni, 1 februarie și au rolul de a identifica astfel de reforme și în paralel, în perioada 8 – 12 februarie, organizăm o serie de consultări publice cu parteneri din mediul de afaceri, societatea civilă, experți și alte entități interesate.”

În deschidere, Domnul Ministru Cristian Ghinea a arătat că dezbaterea PNRR cu societatea Civilă, ONG – uri și primarii a avut loc și astăzi se desfășoară dezbaterea cu partenii sociali: patronate și sindicate.

Câteva dintre ideile prezentate de Dl. Ministru:

PNRR nu este numai despre investiții și bani, este și despre “cum schimbăm România?”
Statul nu este singurul care știe cum se modernizează România. Trebuie să fim deschiși la idei care vin din toate componentele societății.
Doresc o simplificare și orientare către impact.
PNRR – orientat către rezultat care să includă și o schimbare relevantă în România.
Despre PNRR – nu este un program operațional, este un suport bugetar pentru reforme.
Este o provocare pentru toată lumea – termenul de finalizare al PNDD și trimitere la UE este aprilie 2021.
Unele state au trimis programul complet, altele au trimis secțiuni.

Domnul Vicepremier Dan Barna a subliniat că, pentru PNRR, adunăm idei din toate leierele societății, să identificăm ce tipuri de proiecte pot fi incluse în PNRR care să producă în mod concret modificări sistemice cu rezultate măsurabile.
PNRR trebuie să fie aprobat de UE și să răspundă obiectivelor stabilite, iar, pentru România, în particular, ar trebui să includă și obiective de infrastructură și pe partea de sănătate.


Din cuvântul Domnului Radu Burnete am reținut:
PNRR trabuie să țină cont de efectul asupra balanței de plăți, să stimuleze producția internă.
Exemplu: dacă vor fi bani pentru energia eoliană, trebuie identificat ce anume poate fi produs în România.
Trebuie să identificăm puncte de sinergie cu țările din jur. Exemplu – stațiile recharging. Valorificarea “networking efects” pentru integrarea liniilor pentru vehicole electrice – fie ele destinate transportului personal ori transportului de marfă.

Ca răspuns la ideile prezentate de Domnul Radu Burnete, Domnul Ministru Criatian Ghinea a punctat că școlile vocaționale ar trebui gândite atât pentru sectorul tehnic, cât și pentru agricultură.

Din prezentarea Domnului Dumitru Costin menționam propunerea pentru digitalizarea pieței muncii și faptul că a atras atenția asupra faptului că sistemul informatic pentru Pilonul 1 de pensii este “in pioneze”.

Domnul Forin Jianu a arătat că PNRR trebuie să aibă rădăcinile în recomandările de țară, din care rezultă necesitatea dezvoltării dialogului social și întărirea capacității instituționale a partenerilor sociali.
Partenerii sociali trebuie implicați în reforma Statului.
Patronatele se pot implică în managementul fondurilor de capital de risc.

Menționez ideile prezentate de subsemnatul Cezar Iulian Armasu – Revista Patronatului Român:
Revista Patronatului Român își asumă misiunea de a aduce un important plus în dialogul social, oferind un spațiu de comunicare partenerilor sociali: guvern – administrație, patronate, sindicate pentru diseminarea informațiilor relevante în mediul de afaceri.
În mod particular raportat la PNRR, am reținut din cuvântul Domnului Vicepremier Dan Barna și din cuvântul Domnului Ministru Cristian Ghinea particularitatea PNRR și diferențierea față de schemele fondurilor nerambursabile: accentul pus pe rezultat, colectarea celor mai relevante idei cu impact în schimbare. Revista Patronatului Român are capacitatea de a implementa un mecanism de colectare și relevare a celor mai bune idei din mediului de afaceri cu privire atât la propuneri pentru PNRR, soluții pentru depășirea dificultăților generate de pandemie, cât și cu privire la disponibilități de resurse pentru implementarea planului.


Cezar Iulian Armasu
Director Revista Patronatului Roman, Director general C.P.ESG.R.

Un eveniment dedicat media, marketing & PR

Consiliul Patronatelor ESG din România și-a propus să creeze cadrul organizatoric pentru facilitarea dezvoltării afacerilor și a sprijinului reciproc între membri. Organizarea de evenimente...

O nouă comunitate de business a început să se dezvolte în...

Joi 14 martie, la Camera de Comerț și Industrie Brașov, a avut loc prima întălnire a antreprenorilor și oamenilor de afaceri invitați de Consiliul...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro