vineri, aprilie 19, 2024
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaOportunități de afaceri rezultate la întâlnirea de la CCIB cu reprezentanții...

Oportunități de afaceri rezultate la întâlnirea de la CCIB cu reprezentanții Primariei Municipiului Chișinău

În marja evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a găzduit o întâlnire de lucru cu participarea reprezentanților Primăriei Municipiului Chișinău, Olga Ursu – Viceprimar și Natalia Ixari – Consilier la Cabinetul Primarului General. La întâlnirea organizată de CCIB în colaborare cu ANEIR (Agenția Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România) și moderată de dr. Mihai Ionescu, președinte executiv ANEIR, co-președinte al Consiliului de Export al României, au participat reprezentanți ai mediului de afaceri bucureștean, membri ai ANEIR și CCIR, consiliera economică și comercială a Ambasadei Republicii Moldova în România, Lucia Mursa, și Clementina Ion, director în Departamentul de Comerț Exterior din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Principalele obiective ale evenimentului au vizat: promovarea relaţiilor economice și comerciale dintre România și Republica Moldova, în mod special la nivelul capitalelor celor două state, identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele și asociațiile participante, precum și implicarea și sprijinul pe care îl poate oferi Primăria Municipiului Chișinău în acest proces.

În calitate de gazdă a evenimentului, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a Camerei bucureștene, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care asigură circa 25% din PIB-ul țării, concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. Prezentând oaspeților activitatea și serviciile instituției pe care o conduce, președintele Stocklosa a subliniat disponibilitatea CCIB de a colabora cu Primăria Municipiului Chișinău, cu instituții și firme din statul vecin  pentru îndeplinirea obiectivelor rezultate din decizia Consiliului European din 23 iunie a.c. de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Mulțumind pentru invitația la întâlnirea de lucru, viceprimarul Olga Ursu a făcut o interesantă prezentare a programelor de dezvoltare economică a Chișinăului, inclusiv a proiectelor investiționale gestionate de Primăria Generală, invitând firmele prezente, precum și altele potențial interesate să fie active pe piața Republicii Moldova, asigurându-le de sprijinul care poate fi acordat atât de instituția pe care o reprezintă, cât și de alte organizații și oficii implicate în realizarea programelor existente și viitoare.

În acest context a prezentat “Harta investițională a Municipiului Chișinau 2022” cu oportunități de investiții în capitala Republicii Moldova, în diferite domenii, care se actualizează permanent și poate fi descărcată de pe site-ul gestionat de Primăria Generală.

În continuare, reprezentanții firmelor și asociațiilor participante la întâlnire, activând în domenii cum ar fi: IT, industria chimică, construcții, prelucrarea lemnului, confecții textile, creații de modă, echipamente de încălzire și aer condiționat, transporturi internaționale de mărfuri și călători, turism internațional au prezentat propuneri de cooperare cu parteneri din Republica Moldova, exprimând și interesul pentru participarea la proiecte de investiții. Totodată, evenimentul a fost un excelent prilej pentru oamenii de afaceri români de a intra în dialog cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Chișinău.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să acceseze “Harta investițională a Municipiului Chișinau 2022” sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

Informații de background

În primele nouă luni ale acestui an, volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a cifrat la 2,6 miliarde USD (+46,8% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 1,7 miliarde USD (+43,6%), iar importul 0,9 miliarde USD (55,9%).


Antreprenori de succes la 25 de ani: Carmen și Alexandru Boangher,...

S-au cunoscut în urmă cu patru ani și între timp au devenit și parteneri de viață, dar și fondatorii unei afaceri performante în...

Consiliul Patronatelor ESG din România și Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin...

Consiliul Patronatelor ESG din România – CPESGR* reunește cele mai importante voci pe tematica ESG, din cadrul mișcării patronale din România, de alătură...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,827FaniÎmi place
290AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro