sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăREVISTA ONLINEArticoleNoile taxe vamale internaționale și impactul asupra firmelor din România.

Noile taxe vamale internaționale și impactul asupra firmelor din România.

Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, subliniază importanța înțelegerii implicațiilor comerciale și juridice generate de noile politici vamale internaționale, precum și necesitatea unei reacții prompte și bine fundamentate din partea companiilor afectate, inclusiv din România, pentru a proteja interesele economice și a evita consecințele negative ale unor decizii vamale abuzive sau incorecte.Administrația Trump a anunțat că vor intra în vigoare noi taxe vamale pe importuri din țări precum China, Mexic și Canada. Acestea vor duce la scumpirea produselor care intră în SUA, dar efectele se vor simți și în Europa, inclusiv în România. Chiar dacă țara noastră nu este pe lista neagră, firmele românești pot fi afectate indirect.

Cum poate fi contestată și atacată o decizie vamală în România?

În România, pentru contestarea unei decizii emise de autoritatea vamală este necesară depunerea unei contestații administrative, care trebuie depusă la autoritatea vamală care a emis decizia. Aceasta poate fi făcută în termen de 45 de zile de la primirea notificării deciziei sau a actului administrativ prin care s-a stabilit obligația vamală. În această etapă, persoanele fizice sau juridice care se consideră prejudiciate de aplicarea unei taxe vamale incorecte, de o clasificare greșită a mărfurilor sau de o altă decizie vamală abuzivă pot depune o contestație scrisă. Contestația trebuie să fie argumentată cu documente care susțin cererea, precum facturi comerciale, declarații vamale sau acte de transport. De asemenea, persoanele care contestă o decizie vamală pot invoca faptul că decizia este incorectă din punct de vedere al reglementărilor vamale sau al tratatelor comerciale aplicabile. Autoritatea vamală va analiza contestația depusă și va emite un răspuns. În cazul în care contestația este respinsă, se poate trece la următoarea etapă, respectiv atacarea deciziei în instanță.

Contestație decizie vamală în instanță

Acțiunea se depune în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestația administrativă. Instanța va analiza legalitatea deciziei autorității vamale și va verifica dacă aceasta respectă normele legislative în vigoare. Dacă instanța de fond pronunță o hotărâre favorabilă părții care a contestat decizia vamală, autoritatea va fi obligată să ia măsurile corespunzătoare. În caz contrar, partea nemulțumită poate să depună apel la Curtea de Apel într-un termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Curtea de Apel va analiza în detaliu dacă Tribunalul a aplicat corect legea și va putea să mențină sau să modifice hotărârea dată.

„Toate aceste noutăți fiscale internaționale pot reprezenta o provocare reală pentru firmele din România. Chiar dacă nu sunt vizate direct, companiile pot fi afectate indirect prin lanțurile de aprovizionare, costuri crescute sau întârzieri vamale. Adaptarea la acest nou context global presupune o bună înțelegere a reglementărilor comerciale internaționale și o interpretare corectă a dispozițiilor legale aplicabile. Cu sprijinul unor specialiști în drept fiscal și vamal, riscurile pot fi reduse considerabil, iar firmele pot rămâne competitive și conforme cu cerințele actuale.a declarat Avocatul Coordonator Dr. Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Tipuri de decizii emise de autoritățile vamale

Autoritățile vamale din România pot emite mai multe tipuri de decizii, în funcție de natura controlului și de aspectele constatate. Cele mai frecvente sunt deciziile de regularizare a obligațiilor fiscale suplimentare. Acestea apar după un control vamal în care inspectorii constată că au fost omise sau declarate incorect anumite taxe vamale, cum ar fi TVA-ul sau taxe vamale  și emit o decizie prin care impun plata diferențelor constatate.

Autoritățile mai pot emite și decizii privind aplicarea de taxe vamale și alte taxe, în cazul în care există suspiciuni legate de subevaluarea mărfurilor sau de indicarea eronată a originii. În plus, în situațiile în care o firmă cere rambursarea taxelor vamale plătite în plus sau din eroare, autoritatea poate emite o decizie de respingere a cererii, dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale.

Pe lângă acestea, se pot emite decizii de sancționare, care includ amenzi și alte măsuri contravenționale, atunci când sunt descoperite încălcări ale legislației vamale. De asemenea, autoritățile pot decide măsuri administrative de control și supraveghere, inclusiv reținerea temporară a mărfurilor sau refuzul intrării acestora în țară, dacă există suspiciuni privind legalitatea importului.

O societate comercială trebuie să fie pregătită să gestioneze eficient eventualele implicații juridice și fiscale. De la înțelegerea impactului asupra propriilor activități comerciale până la contestarea deciziilor vamale sau fiscale este esențial să acționeze rapid și documentat.

****

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.

SMAFIN Expanded: Finanțarea Sustenabilă a Eficienței Energetice – Un Nou Pas...

Masa Rotundă SMAFIN Expanded - continuitatea dialogului interinstituțional pentru abordări de succes pentru finanțarea sustenabilă a eficienței energetice Cea de-a doua Masă Rotundă SMAFIN Expanded,...

Investitorii individuali cumpără pe scăderea piețelor

Investitorii individuali au cumpărat pe 3 aprilie, prima zi de tranzacționare completă după „Ziua eliberării” lui Trump, nu din panică, ci pe baza convingerii...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,852FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro