marți, iulie 8, 2025
AcasăREVISTA ONLINEComunicate de presaNAI Romania: Fraudele bancare sunt în creștere

NAI Romania: Fraudele bancare sunt în creștere

  • Echipa NAI Romania constatat o creștere alarmantă a situațiilor în care stocurile sau bunurile mobile sunt prezentate în mod eronat în documentațiile de credit
  • Lipsa de reacție coordonată în fața acestui val de tentative de fraudă poate conduce la pierderi în sistemul bancar, scăderea încrederii în mediul de afaceri, limitarea accesului la finanțare și creșterea costului creditării.

București, 08 iulie 2025. În contextul amplificării presiunii fiscale în România – prin creșterea TVA, introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri, majorarea contribuțiilor pentru PFA-uri și impozitarea extinsă a proprietăților – NAI Romania atrage atenția asupra unui fenomen cu impact sistemic: intensificarea tentativelor de fraudă în relațiile bancare, în special cele care vizează garantarea cu stocuri de marfă și bunuri mobile.

Potrivit specialiștilor Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB (simbol: APP), aceste practici frauduloase s-au înmulțit în ultimele luni pe fondul degradării climatului economic și a dificultăților tot mai mari întâmpinate de companii în accesarea lichidităților.

„Într-o perioadă marcată de scăderea profitabilității și de creștere abruptă a costurilor fiscale, am constatat o creștere alarmantă a cazurilor în care stocurile sau bunurile mobile sunt prezentate în mod eronat în documentațiile de credit. Se merge până la prezentarea de stocuri inexistente sau greu de verificat”, a declarat Andrei Botiș, CEO al Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Potrivit NAI Romania, tentativele de fraudă se concentrează pe două tipologii principale:

  1. Garanții multiple pentru aceleași stocuri, echipamente, vehicule sau utilaje;
  2. Stocuri fictive prezentate în bilanțuri sau contracte comerciale.

Presiunea fiscală favorizează riscurile sistemice

Acest comportament oportunist este alimentat de un climat economic încordat. Conform unei analize NAI Romania, pachetul de măsuri fiscale implementat în 2025 creează o presiune dublă asupra companiilor:

  • Reducerea lichidității prin taxe suplimentare (TVA, impozit minim, CAS mărit, eliminarea facilităților);
  • Scăderea veniturilor prin diminuarea consumului și a cererii agregate.

„Pe fondul acestor provocări, uneori se apelează la soluții de urgență pentru a obține finanțare, uneori prin mijloace care pot afecta întregul lanț bancar. Este esențial ca băncile, evaluatorii și instituțiile de reglementare să rămână vigilente și să colaboreze în prevenirea riscurilor de fraudă sistemică”, a adăugat Andrei Botiș.

Recomandări pentru prevenirea riscurilor

Pe baza situațiilor întâlnite în activitatea companiei, echipa NAI Romania le recomandă instituțiilor de credit și investitorilor să adopte un set de măsuri urgente:

  • Solicitarea de evaluări independente și actualizate pentru activele din garanție;
  • Implementarea de verificări fizice ale stocurilor și echipamentelor, periodic.

Compania atrage atenția că lipsa de reacție coordonată în fața acestui val de tentative de fraudă poate conduce la:

  • Pierderi semnificative pentru sistemul bancar;
  • Reducerea încrederii între partenerii de afaceri;
  • Afectarea accesului legitim la finanțare pentru firmele care se conformează cadrului legal;
  • Creșterea costurilor bancare pentru toate companiile.

***

Despre Appraisal & Valuation

Fondată în 2010, Appraisal & Valuation SA (listată la BVB, sub simbolul APP) deține brandul NAI Romania, fiind unul dintre liderii de piaţǎ pentru servicii de evaluǎri și în același timp, reprezentantul exclusiv al NAI Global în România şi Republica Moldova. NAI Global reprezintǎ o rețea de companii imobiliare comerciale independente și unul dintre cei mai mari furnizori de servicii imobiliare comerciale din întreaga lume, formată din 5.000 de profesioniști și 375 de birouri, aflate în 55 de țări din întreaga lume.

Portofoliul de servicii al companiei include: evaluări imobiliare, evaluarea companiilor, evaluarea obiectelor de artă, a terenurilor agricole, a fermelor de producție, a halelor de depozitare și producție, a hidrocentralelor și microhidrocentralelor, a parcurilor eoliene și fotovoltaice, precum și a echipamentelor tehnice. APP a evaluat toate activele celui mai mare emitent listat pe BVB, SPEEH Hidroelectrica SA (simbol: H2O), în cei doi ani premergători listării și continuă evaluarea după listarea companiei.

Appraisal & Valuation SA este membru corporativ al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați (ANEVAR), organizație profesională de utilitate publică, fără scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizați care dobândesc această calitate, în condițiile legii.

Prețurile petrolului în scădere, consumul din China se va plafona din...

Creșterea TVA-ului și a accizelor anunțată ieri de guvernul Bolojan va face combustibilii mai scumpi în România. Însă guvernul ar putea fi ajutat să...

Românii călătoresc mai puțin, dar mai bine: turismul se transformă în...

►Vânzări la nivel național pentru luna iunie, în creștere cu 3% ►Numărul de turiști sosiți în destinații de vacanță din România în luna iunie, în...
spot_img
spot_img
spot_img

video

spot_img
7,822FaniÎmi place
412AbonațiAbonați-vă
spot_img

Abonează-te la newsletter

spot_img

evenimente

george.bcr.ro